Την πρόθεσή της Τουρκίας να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Σιντζάρ του Ιράκ προκειμένου να εξοντώσει τους αντάρτες του PKK προανήγγειλε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Βαγδάτη από την πλευρά της διαψεύδει οποιαδήποτε στρατιωτική τουρκική παρέμβαση μέχρι τώρα.
Δεν έγινε σαφές πότε ακριβώς θα αποσυρθούν οι αντάρτες, που υπολογίζεται ότι είναι τουλάχιστον 2.000. Μια πηγή στην περιοχή ανέφερε πως τοπικές ομάδες που συνδέονται με το PKK θα παραμείνουν στη Σίντζαρ.
Αυτή την ώρα διεθνείς αναλυτές και εμπειρογνώμονες εξετάζουν το χρονοδιάγραμμα μιας ενδεχόμενης επίθεσης, ενώ θεωρούν πως η αποχώρηση του PKK μάλλον δεν είναι αρκετή για την αποφυγή της τουρκικής εισβολής παρά τις προειδοποίησεις της Βαγδάτης, η οποία μάλιστα πρόσφατα διεμήνυσε στην Τουρκία πως δεν θα δεχθεί μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εντός των συνόρων του Ιράκ.
Παραβλέποντας τις επισημάνσεις αυτές ωστόσο, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε έτοιμος να ξεκινήσει μια επίθεση στην ορεινή περιοχή του Σιντζάρ που συνορεύει με τη Συρία, εάν από το Ιράκ δεν απομακρυνθεί και ο τελευταίος αντάρτης του PKK.
Μάλιστα χαρακτήρισε το Σιντζάρ έναν από τους επόμενους στόχους της χώρας μετά την επίθεσή της στη συριακή Αφρίν. «Οι επιχειρήσεις ξεκινούν. Η μάχη που θα δώσουμε είναι εσωτερική και εξωτερική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος.
Να σημειωθεί πως η παρουσία της οργάνωσης του PKK στην περιοχή υπήρξε σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ του Ιράκ και της Τουρκίας από το 2014 όταν η οργάνωση των ανταρτών έστειλε για πρώτη φορά μαχητές στο Σιντζάρ όταν το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε στους Γιαζίντι που αντιμετώπιζαν ανελέητο διωγμό από τους τζιχαντιστές.
«Οι δυνάμεις των ανταρτών επενέβησαν στη Σίντζαρ για να σώσουν τους Γεζίντι από τη γενοκτονία. Με τη βεβαιότητα ότι ο σκοπός αυτός επετεύχθη, οι αντάρτες αποσύρονται από τη Σίντζαρ», ανέφερε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Κοινοτήτων του Κουρδιστάν, οργάνωση που εκπροσωπεί διάφορες κουρδικές οργανώσεις αλλά η Άγκυρα θεωρεί τον πολιτικό βραχίονα του PKK.
Εκπρόσωπος των Γεζίντι δήλωσε στο Al Monitor με την προϋπόθεση της ανωνυμίας πως κατά τη γνώμη του πίσω από την απόφαση του PKK να αποσυρθεί βρίσκονται οι Αμερικανοί, σημειώνοντας παράλληλα πως πρόσφατα αντιπροσωπεία τους επισκέφτηκε την περιοχή.
Στο μεταξύ μια πηγή προσκείμενη στις Μονάδες Αντίστασης της Σίντζαρ (YBS), τοπική οργάνωση που διατηρεί σχέση με το PKK, ανέφερε πως η αποχώρηση των ανταρτών θα γίνει πολύ σύντομα.
Διάφορες πηγές από την άλλη σημειώνουν πως οι αντάρτες του PKK προφασίστηκαν την απόσυρση από το Ιράκ-χωρίς να σκοπεύουν να την πραγματοποιήσουν στ’αλήθεια- προκειμένου να αποφύγουν την τουρκική επέμβαση. Ταυτόχρονα, υπάρχουν αναφορές πως οι αρχές της Ουάσιγκτον και της Τεχεράνης, οι οποίες είναι κατά της επέκτασης της τουρκικής επιρροής στο Ιράκ, ώθησαν τους κούρδους μαχητές να αποσυρθούν για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
(Mε πληροφορίες από Al Monitor, Reuters, Aljazeera)