Με το βλέμμα στη Μεσόγειο η επίσκεψη του Φιντάν στις Βρυξέλλες

Πώς η Τουρκία επιδιώκει να καταστήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξαρτημένη μεταβλητή των ευρωτουρκικών σχέσεων.
29 Αυγούστου 2024 Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν μαζί με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ κατά την άτυπη σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στις Βρυθέλλες
29 Αυγούστου 2024 Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν μαζί με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ κατά την άτυπη σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στις Βρυθέλλες
european council

Τρεις ώρες αντί για μια διήρκησε χθες 29 Αυγούστου το γεύμα μεταξύ του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Χακάν Φιντάν, με τους 27 υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών. Ο Φιντάν δεν υπαναχώρησε από τις θέσεις της χώρας του στο Κυπριακό, αν και δεν έκανε άμεση αναφορά σε λύση δύο κρατών, ενώ επέμεινε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλούνται οι FT, η διαχείριση των μελλοντικών σχέσεων με την Τουρκία να ανατεθεί στον νέο Επίτροπο για τη Μεσόγειο, που μένει να ανακοινωθεί, αντί του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση.

Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια πηγή μεγάλο μέρος των αξιωματούχων χαρακτήρισαν τον Φιντάν ως ”διαβασμένο” και επαγγελματία όσον αφορά τις επικοινωνιακές του ικανότητες, εκτιμώντας παράλληλα πως η συγκεκριμένη άποψη του Φιντάν ήταν σωστή.

Αναλυτές που μίλησαν στη HuffPost εκτιμούν πως η Τουρκία γνωρίζει ότι η ενταξιακή της πορεία έχει ελάχιστες πιθανότητες προόδου και η πρόταση αυτή, εάν ισχύει, τότε σημαίνει ότι η γείτονα χώρα επιθυμεί να διαμορφώσει μια εταιρική σχέση με την ΕΕ που την απαλάσσει από τις όποιες ”ενταξιακές” δεσμεύσεις της.

Ταυτόχρονα, επιδιώκει να αποκτήσει έναν διευρημένο ρόλο στη Μεσόγειο, που εν πολλοίς θα επηρεάσει δυσμενώς τη θέση και το ρόλο της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εν γένει η Τουρκία επιδιώκει να καταστήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξαρτημένη μεταβλητή των ευρωτουρκικών θέσεων αναιρώντας την ελληνική επιδίωξη οι ελληνοτουρικές σχέσεις να προσδιορίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ως εκ τούτου η Τουρκία έχει κάθε λόγο να χαρακτηρίζει τη χθεσινή συνάντηση ως επιτυχημένη όχι μόνο γιατί ήταν η πρώτη του είδους έπειτα από πέντε χρόνια, καθώς πολλοί δίαυλοι επικοινωνίας είχαν κλείσει από το 2019 εξαιτίας της κλιμάκωσης των εντάσεων από μέρους της Αγκυρας εις βάρος της Ελλάδας, αλλά και διότι φαίνεται να ”ξεπαγώνουν” δίαυλοι επικοινωνίας που είχαν κλείσει, με την Άγκυρα να ελπίζει στην απόκτηση λόγου και ρόλου σε μια σειρά θεμάτων όπως είναι η άμυνα και η ασφάλεια με απώτερο στόχο την καθιέρωσή της ως υπολογίσιμη δύναμη στην ευρύτερη περιοχή, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα επιδιώκει την αγορά 20 Εurofighters από την κοινοπραξία Ιταλών, Ισπανών, Βρετανών και Γερμανών.

″Σήμερα, σχεδόν όλοι οι συνάδελφοί μου στην ΕΕ τόνισαν ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διαρθρωτικός και τακτικός διάλογος και οι διαβουλεύσεις με την Τουρκική Δημοκρατία σε όλους τους τομείς, ιδίως στην εξωτερική πολιτική, την πολιτική ασφάλειας και την πολιτική άμυνας”, δήλωσε ο Φιντάν σύμφωνα με την Daily Sabah.η οποία προσθέτει ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι η Τουρκία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, στον πόλεμο στη Γάζα, στη Συρία, στο Ιράκ, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και στον Νότιο Καύκασο.

Επιπλέον ο Φιντάν εξέφρασε τις προσδοκίες του για ενεργοποίηση της τελωνειακής ένωσης, όμως αναλυτές μιλώντας στη HuffPost επισημαίνουν ότι η πιθανότητα αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας θα ενισχύσει τον οικονομικό ρόλο της Άγκυρας στην περιοχή και ευρύτερα, γεγονός που θα επηρεάσει και τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας καθώς θα διευρυνθεί ο οικονομικός ρόλος της Τουρκίας και η διευρυμένη οικονομική ισχύς της θα μετασχηματιστεί σε στρατιωτική και διπλωματική.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την εμβάθυνση των ευρωτουρκικών σχέσεων πρέπει να είναι η επίλυση του Κυπριακού βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ και η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Δημοφιλή