Έτοιμη για το πρώτο «crash test» μετά το ξέσπασμα της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, είναι η κυβέρνηση στην Αθήνα. Κυβερνητικά στελέχη περιμένουν σήμερα στο Euro Working Group τις πρώτες επίσημες αντιδράσεις των θεσμών σχετικά με την ελληνική υπόθεση μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία.
Όπως είναι αναμενόμενο το προγραμματισμένο για σήμερα Euro Working Group θα επηρεαστεί απόλυτα από την υπόθεση της Ιταλίας, καθώς τα τελευταία γεγονότα έχουν προκαλέσει πολιτική αναταραχή στην Ευρώπη και έντονη ανησυχία στις αγορές. Ειδικά οι αγορές ομολόγων έχουν αντιδράσει έντονα ανοδικά τόσο για τα ιταλικά, όσο όμως και για τα ελληνικά ομόλογα, γεγονός το οποίο προκαλεί προβληματισμό στο υπουργείο Οικονομικών και στους θεσμούς.
Προς το παρόν στο οικονομικό επιτελείο δηλώνουν ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής πλεύσης αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Αρμόδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι Ελλάδα και Ιταλία είναι σε εντελώς διαφορετική φάση και στο μέτωπο της οικονομίας αλλά και σε κυβερνητικό επίπεδο, γεγονός που δεν επιτρέπει να γίνουν ούτε συγκρίσεις ούτε συμψηφισμοί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.
Ευρωπαϊκή ανησυχία
Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία έχουν αυξήσει την κινητικότητα και γύρω από το ελληνικό ζήτημα. Τα τελευταία 24ώρα έχουν αυξηθεί οι παρασκηνιακές επαφές μεταξύ των θεσμών προκειμένου να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα και για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και σε περίπτωση που υπάρξει μεγαλύτερη αναταραχή στις αγορές εξαιτίας της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία.
Οι εξελίξεις έχουν οδηγήσει τα δύο στρατόπεδα που ήδη έχουν σχηματιστεί στο εσωτερικό των δανειστών να θωρακιστούν ακόμα περισσότερο στις θέσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι που πιέζουν για καθαρή λύση πακέτο με έξοδο και διευθέτηση του χρέους πιέζουν να επισπευσθούν οι διαδικασίες ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα από τα «απόνερα» της Ιταλίας. Στον αντίποδα όσοι επιμένουν στην ύπαρξη αυστηρής επιτήρησης μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου και σύνδεση των μέτρων για το χρέος με προαπαιτούμενες δράσεις, θεωρούν ότι οι εξελίξεις στην Ιταλία και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται δικαιώνουν την στάση τους.
Σε αυτά τα δύο «στρατόπεδα» ήρθαν να προστεθούν και όσοι εδώ και καιρό μιλούν για την ανάγκη δημιουργίας προληπτικής γραμμής για την περίοδο αμέσως μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου. Οι τελευταίοι «αναθάρρησαν» μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία, έστω και αν η κατηγορηματική άρνηση της Αθήνας και η απροθυμία των υπόλοιπων Ευρωπαίων να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση τους είχαν θέσει στο περιθώριο.
Παρόλα αυτά τα τελευταία 24ωρα και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό έχουν αρχίσει πάλι και πληθαίνουν οι φωνές όσων εκτιμούν ότι η Αθήνα θα πρέπει να δεχτεί τη δημιουργία μιας προληπτικής γραμμής στήριξης, ως προστασία απέναντι στις διαθέσεις των αγορών. Το θέμα φαίνεται πως θα ξανασυζητηθεί εν όψει του κρίσιμου Eurogroup του Ιουνίου και οι πιθανότητες να επανέλθει ως προοπτική για την επόμενη ημέρα θα τις κρίνουν οι εξελίξεις και στην Ιταλία.