Η έμφυλη βία είναι μια πανδημία που δεν γνωρίζει σύνορα, θρησκείες, ηλικίες, επίπεδο εκπαίδευσης, σεξουαλικό προσανατολισμό, κοινωνικές τάξεις.
Γυναίκες και κορίτσια σε λιγότερο ή περισσότερο αναπτυγμένες χώρες, παντού στον κόσμο, βρίσκονται μπροστά στην ίδια απειλή για τη ζωή και την ακεραιότητά τους.
Τις περισσότερες φορές η απειλή βρίσκεται ακόμη και μέσα στην ίδια τους την οικογένεια, το σχολείο, το εργασιακό περιβάλλον.
Τα αδιέξοδα τεράστια και οι συνέπειες οδυνηρές για τα εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια – θύματα, για τα εκατομμύρια παιδιά που ζουν σε συνθήκες έμφυλης βίας μέσα στην οικογένεια, για ολόκληρη την κοινωνία μας που σιωπά, ανέχεται, δεν αντιδρά.
Θύματα έμφυλης βίας γίνονται συχνά και οι γυναίκες πολιτικοί που αντιμετωπίζουν σε μεγάλο βαθμό το σεξισμό και τουλάχιστον τη λεκτική βία που στοχεύουν να τις υποτιμήσουν και να θίξουν την αξιοπρέπειά τους.
Η βία κατά των γυναικών είναι εξίσου σοβαρή αιτία θανάτου και ανικανότητας των γυναικών με τον καρκίνο.
Τα στοιχεία των ερευνών προκαλούν σοκ:
137 γυναικοκτονίες καταγράφονται καθημερινά σε όλον τον κόσμο
1 στις 3 γυναίκες και κορίτσια, παγκοσμίως, έχουν βιώσει κάποιου είδους βία στη διάρκεια της ζωή τους από άτομο του στενού τους περιβάλλοντος
70% των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων είναι γυναίκες και κορίτσια και 3 /4 από αυτές υφίστανται σεξουαλική εκμετάλλευση
Μόνο 52% των έγγαμων ή σε σχέση γυναικών παίρνουν ελεύθερα τις δικές τους αποφάσεις για τις σεξουαλικές τους σχέσεις, τη χρήση αντισύλληψης και την υγειονομική τους περίθαλψη
750 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια που ζουν σήμερα παντρεύτηκαν στην παιδική τους ηλικία
200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων (FGM)
Η έμφυλη βία είναι ακόμη πιο απειλητική για τις γυναίκες και τα κορίτσια πρόσφυγες και μετανάστριες, τις γυναίκες με αναπηρία, τις άνεργες, τις γυναίκες εξαρτημένες χρήστριες ψυχοδραστικών ουσιών, τις διαζευγμένες, τις μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών, τις Ρομά, τις γυναίκες που βρίσκονται στις φυλακές.
Στην Ελλάδα, την περίοδο της οικονομικής κρίσης η έμφυλη βία πήρε τεράστιες διαστάσεις που δεν αξίζουν σε μια δημοκρατική, προοδευτική κοινωνία.
Τα θεμέλια για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας, τέθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Κυβέρνηση του Γιώργου Α. Παπανδρέου κα συνεχίζουν ως σήμερα να είναι ισχυρά.
Την περίοδο 2009 -2011 της Κυβέρνησης του Γιώργου Α. Παπανδρέου :
- Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που υπέγραψε το Μάιο του 2011 τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας, που μόλις πρόσφατα επικυρώθηκε από την Ελληνική Βουλή και έγινε Νόμος του Κράτους
- Ιδρύθηκε η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 που έδωσε για πρώτη φορά τη δυνατότητα στις γυναίκες – θύματα βίας να μιλούν ανοιχτά, να ενημερώνονται και να συζητούν με ειδικούς επιστήμονες για θέματα ταμπού.
- Δημιουργήθηκαν 61 συνολικά δομές φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα.
Για το διαρκές έγκλημα της έμφυλης βίας που καταδυναστεύει τις ζωές εκατομμυρίων γυναικών και κοριτσιών από την τρυφερή τους ηλικία σε όλον τον κόσμο και αποτελεί εμπόδιο για την βιώσιμη ανάπτυξη, δεν φτάνει να μιλάμε μόνο σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών.
Εμείς, ο δημοκρατικός κόσμος, οφείλουμε να ενώσουμε, να δυναμώσουμε τις φωνές μας απαιτώντας Μηδενική Ανοχή στην έμφυλη βία και πρωτίστως:
ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών, ενηλίκων, επαγγελματιών ενάντια στις έμφυλες διακρίσεις και τα έμφυλα κοινωνικά στερεότυπα που είναι λυπηρό πως στις μέρες μας αναπαράγονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και από τις αστυνομικές, δικαστικές, ιατροδικαστικές αρχές που θα πρεπε να προστατεύουν αντί να λοιδορούν
ουσιαστική υλοποίηση των μέτρων προστασίας από την έμφυλη βία που ορίζονται στην Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης
μέτρα καταπολέμησης της ατιμωρησίας των δραστών
επαρκείς χώρους υποδοχής και φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών σε όλη την Ελλάδα σε ασφαλές περιβάλλον, με την στήριξη ειδικού επιστημονικού προσωπικού