
«Η Ευρώπη είναι πάντα έτοιμη για μια καλή συμφωνία» δήλωσε η πρόεδρος τη Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και πρότεινε προς τις ΗΠΑ μια συμφωνία για μηδενικούς δασμούς και από τα δύο μέρη (μηδέν προς μηδέν), σε όλα τα βιομηχανικά αγαθά, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων των αυτοκινήτων και των φαρμακευτικών προϊόντων. Ωστόσο τόνισε πως η Ένωση είναι έτοιμη για αντίμετρα εάν η στάση του Τραμπ αποδειχθεί άκαμπτη.
Ακόμη η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας «ειδικής ομάδας παρακολούθησης των εισαγωγών» στο πλαίσιο της προστασίας των συμφερόντων της Ενωσης..
Η πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε ότι στόχος της ΕΕ είναι να επικεντρωθεί στην ενίσχυση των σχέσεων της με άλλες αγορές όπως αυτή της Ινδίας και με τις χώρες που συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία Mercosur, το Μεξικό, την Ελβετία, την Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία, την Ινδονησία και πολλούς άλλους.
«Η Ευρώπη είναι ενωμένη για τις επιχειρήσεις μας και με τις επιχειρήσεις μας για όλους τους Ευρωπαίους στην ΕΕ και πέραν αυτής. Η ενότητά μας είναι η δύναμή μας».
Τα κράτη μέλη επιμένουν στις διαπραγματεύσεις
Τις δηλώσεις της φον ντερ Λάιεν ακολούθησαν αυτές του Ευρωπαίου Επιτρόπου Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς μετά το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εμπορίου στο Λουξεμβούργο.
Ο Σέφκοβιτς δήλωσε ότι η ΕΕ παραμένει «έτοιμη να δεσμευτεί σε μια λύση» και ότι τα κράτη μέλη της Ενωσης, όπως προέκυψε από τις σημερινές συζητήσεις στο έκτακτο συμβούλιο, είναι υπέρ των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε εξομάλυνση της κατάστασης.
Ωστόσο πρόσθεσε ότι «μέχρι τώρα, παρά τις προσπάθειες δεν έχουμε δει την πραγματική δέσμευση που θα οδηγούσε στην αμοιβαία αποδεκτή λύση, επειδή αυτή πρέπει να είναι δίκαιη και για τις δύο πλευρές».
Ο Επίτροπος σημείωσε πως αν και η ΕΕ βρίσκεται «σε πρώιμο στάδιο συζητήσεων» με τις ΗΠΑ, το ζήτημα είναι περίπλοκο «επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τους δασμούς όχι ως ένα βήμα τακτικής, αλλά ως ένα διορθωτικό μέτρο».
Διευκρίνισε δε ότι η ΕΕ παραμένει ανοικτή σε διαπραγματεύσεις όμως αυτό δεν θα διαρκέσει εσαεί.
«Η ΕΕ έχει καταρτίσει μια λίστα με σημαντικά αντίμετρα για τον χάλυβα και το αλουμίνιο, έπειτα από διαβουλεύσεις με περισσότερους από 600 ενδιαφερόμενους φορείς» είπε και πρόσθεσε ότι τα συγκεκριμένα αντίμετρα θα τεθούν σε ψηφοφορία στις 9 Απριλίου, ενώ ο τελικός κατάλογος θα εγκριθεί στις 15 Απριλίου και στη συνέχεια οι δασμοί στα προϊόντα θα αρχίσουν να επιβάλλονται την ίδια ημέρα για την πρώτη δέσμη μέτρων και στις 15 Μαΐου για τα υπόλοιπα.
Το Συμβούλιο εξέτασε την τρέχουσα κατάσταση και τις μελλοντικές προοπτικές των εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Κίνας.
Ο Επίτροπος Εμπορίου ενημέρωσε τους υπουργούς για την κατάσταση των εμπορικών σχέσεων της ΕΕ με την Κίνα μετά την επίσκεψή του στη χώρα και τις συζητήσεις του με τους εκεί αξιωματούχους, εστιάζοντας στον τρόπο βελτίωσης και επανεξισορρόπησης των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας.
«Η Κίνα παραμένει βασικός εμπορικός εταίρος για την ΕΕ: είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ και ο δεύτερος μεγαλύτερος όσον αφορά το εμπόριο αγαθών. Ωστόσο, οι αυξανόμενες εμπορικές ανισορροπίες εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχίες» συμφώνησαν οι υπουργοί στο Συμβούλιο.
Σύμφωνα με αυτό το εμπορικό έλλειμμα ΕΕ-Κίνας για το 2024 έφθασε τα 304,5 δισ. ευρώ- αν και πρόκειται για βελτίωση σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2022 (397 δισ. ευρώ), αποτελεί ωστόσο υψηλό ρεκόρ από άποψη όγκου. Το 2024, οι κινεζικές άμεσες ξένες επενδύσεις στην ΕΕ έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών, ανερχόμενες σε 185 δισ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες της ΕΕ στην Κίνα παρέμειναν σταθερές στα 184 δισ. ευρώ.