Μελέτη αποκαλύπτει πώς οι αναμνήσεις του φόβου μεταμορφώνονται με την πάροδο του χρόνου

Η μελέτη προσφέρει νέες γνώσεις για τη διαταραχή μετατραυματικού στρες.
MementoJpeg via Getty Images

Μια καινοτόμος μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications , αποκαλύπτει τον μηχανισμό πίσω από δύο φαινομενικά αντιφατικές επιπτώσεις των αναμνήσεων φόβου: την αδυναμία να ξεχάσουμε αλλά και τη δυσκολία στην ανάκληση.

Με επικεφαλής ερευνητές από τη Sony Computer Science Laboratories, Inc., την ATR Computational Neuroscience Laboratories και το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, η μελέτη δείχνει πώς οι εμπειρίες φόβου αρχικά θυμούνται ως ευρείες, συνειρμικές αναμνήσεις , αλλά με την πάροδο του χρόνου ενσωματώνονται σε επεισοδιακές αναμνήσεις με μια πιο συγκεκριμένη χρονοδιάγραμμα, αναφέρει το Medicalxpress.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν πειράματα χρησιμοποιώντας λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού (fMRI) και αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για να παρακολουθήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα καθώς οι συμμετέχοντες βίωσαν προσομοιωμένα απειλητικά γεγονότα, όπως ένα τροχαίο ατύχημα.

Διαπίστωσαν ότι αμέσως μετά από ένα γεγονός που προκαλεί φόβο, ο εγκέφαλος βασίζεται σε συνειρμικές αναμνήσεις, γενικεύοντας τον φόβο ανεξάρτητα από τις ακολουθίες γεγονότων.

Ωστόσο, την επόμενη μέρα, ο ραχιαίος πλάγιος προμετωπιαίος φλοιός αναλαμβάνει έναν ρόλο που αρχικά καθοδηγείται από τον ιππόκαμπο για να ενσωματώσει την ακολουθία του γεγονότος στη μνήμη του φόβου, μειώνοντας το εύρος του φόβου.

Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης ότι τα άτομα με υψηλό άγχος, που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για - Διαταραχή μετατραυματικού στρες - PTSD, μπορεί να αντιμετωπίσουν αυτή την ενσωμάτωση της μνήμης.

Ο εγκέφαλός τους εμφανίζει ασθενέστερη ενσωμάτωση των επεισοδιακών αναμνήσεων που βασίζονται στο χρόνο μέσω του ραχιονοπλάγιου προμετωπιαίου φλοιού , κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επίμονο, συντριπτικό φόβο που συνδέεται με συνειρμικές ενδείξεις.

Αυτή η εικόνα ανοίγει νέους δρόμους για παρεμβάσεις PTSD στοχεύοντας την ικανότητα του εγκεφάλου να ενσωματώνει επεισοδιακές αναμνήσεις μετά από τραύμα.

«Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ένα μέχρι τώρα άγνωστο φαινόμενο στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος δίνει προτεραιότητα και επεξεργάζεται τις αναμνήσεις φόβου», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Aurelio Cortese από το Advanced Telecommunications Research Institute (ATR).

«Αυτή η εξαρτώμενη από το χρόνο επανεξισορρόπηση μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου μπορεί να εξηγήσει γιατί ορισμένα άτομα αναπτύσσουν PTSD ενώ άλλα όχι», εξήγησε ο Δρ. Ai Koizumi από τη Sony Computer Science Laboratories, Inc.

Τα ευρήματα της μελέτης έχουν τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσουν την κατανόησή μας για το PTSD και τον φόβο της επεξεργασίας της μνήμης, προσφέροντας νέες προοπτικές για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών παρεμβάσεων.

Δημοφιλή