Μελέτη Deloitte: 18 μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα σε βάθος 5ετίας με 58.000 φοιτητές

Κρατικά έσοδα, θέσεις εργασίας, brain drain και άλλα - Οικονομικά και άλλα οφέλη.
φωτογραφία αρχείου
φωτογραφία αρχείου
via Associated Press

Το τρόπο αλλά και το μέγεθος που θα επηρεαστεί η ελληνική οικονομία σε βάθος πενταετίας, από την ίδρυση και λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων, ανέλυσε η «Μελέτη Επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία του Νόμου 5094/2024 για την εγκατάσταση & λειτουργία στην Ελλάδα Παραρτημάτων αλλοδαπών Πανεπιστημίων (Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης - ΝΠΠΕ)».

Την έρευνα αυτή εκπόνησε η εταιρεία Deloitte για λογαριασμό του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών & Οικονομικών Μελετών (ΙΔΟΜ).

Πανεπιστήμια και φοιτητές

Σύμφωνα με τα ευρήματα, αναμένεται στα επόμενα 5 χρόνια, η 18 μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, με τους φοιτητές να φτάνουν τους 58.000. Εξ αυτών, οι 16.400 θα προέρχονται από χώρες του εξωτερικού. Φαίνεται μάλιστα πως ο αριθμός των φοιτητών που προέρχονται από χώρες που βρίσκονται έως και 3 ώρες από την Ελλάδα (σ.σ. με το αεροπλάνο), αγγίζει τους 700.000.

Οικονομικά οφέλη

Σε βάθος πενταετίας επίσης, η εγκατάσταση των εν λόγω πανεπιστημίων αναμένεται να οδηγήσει σε 10,2 δισ. ευρώ σε όρους παραγόμενου προϊόντος, 1,9 δισ. ευρώ εισροές σε κρατικά έσοδα και σε 73.500 θέσεις εργασίας (FTEs).

Η ετήσια συνεισφορά στο ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει στο 0,7% (2,1 δισ. ευρώ), ενώ στη 10ετία και εφόσον το σύνολο των φοιτητών ανέλθει στις 100.000, η συνεισφορά στο ΑΕΠ δύναται να αγγίξει σταδιακά το 1,5% (5,1 δισ. ευρώ).

Αποτροπή εκροής φοιτητών στο εξωτερικό

Κατά τη Deloitte, θα παρουσιαστεί «σημαντική βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών από την αποτροπή εκροής Ελλήνων για σπουδές στο εξωτερικό και την προσέλκυση διεθνών φοιτητών».

Η εκροή που αναμένεται να αποτραπεί φτάνει τα 1,2 δισ. ευρώ ανά έτος από τους 40.000 Έλληνες που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Αναφορικά με την εισροή, θα μπορούσε δυνητικά να φτάσει τα 286 εκατ. ευρώ το 5ο έτος από την προσέλκυση 16.400 αλλοδαπών φοιτητών και των επισκεπτών τους.

Brain Drain και λοιπά οφέλη

Εκτός του οικονομικού οφέλους της χώρας, η μελέτη συγκαταλέγει στα κέρδη της χώρας και την ανάσχεση του brain drain (σ.σ. διαρροή επιστημονικού δυναμικού). Αναλυτικά, αναγράφεται ο επαναπατρισμός ακαδημαϊκών και η ενίσχυση ανθρωπίνου δυναμικού, η προώθηση της πολυ-πολιτισμικότητας, καθώς και η ανάπτυξη «ευγενούς άμιλλας» με τα δημόσια πανεπιστήμια.

Τέλος, λόγος γίνεται για ενίσχυση των επενδύσεων σε έρευνα και καινοτομία, δημιουργώντας ένα πιο δυναμικό και ανταγωνιστικό ακαδημαϊκό και ευρύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Πηγή: ΑΠΕ

Δημοφιλή