Πιθανώς όλοι έχουμε ακούσει ότι ένα ποτήρι κρασί την ημέρα κάνει καλό στην υγεία μας. Το πρόβλημα είναι ότι βασίζεται σε λανθασμένη επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση στο Journal of Studies on Alcohol and Drugs.
Με την πάροδο των ετών, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι κάνουν μέτρια κατανάλωση αλκοόλ απολαμβάνουν καλύτερη ζωή με χαμηλότερους κινδύνους καρδιακών παθήσεων και άλλων χρόνιων παθήσεων σε σχέση με εκείνους που απέχουν. Αυτό υποκίνησε την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι το αλκοόλ, με μέτρο, μπορεί να είναι τονωτικό για την υγεία. Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλες οι έρευνες σε αυτό - και η νέα μελέτη ρίχνει φως στο γιατί.
Με λίγα λόγια, οι μελέτες που συνδέουν τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ με τα οφέλη για την υγεία πάσχουν από θεμελιώδεις ατέλειες στο σχεδιασμό, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Tim Stockwell, Ph.D., επιστήμονας στο Καναδικό Ινστιτούτο Έρευνας Χρήσης Ουσιών στο Πανεπιστήμιο της Βικτώριας.
Το κύριο ζήτημα: Αυτές οι μελέτες έχουν γενικά επικεντρωθεί σε ηλικιωμένους ενήλικες και απέτυχαν να λάβουν υπόψη τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Έτσι, οι «κοινωνικοί πότες» συγκρίθηκαν με τις ομάδες «απεχόντων» και «περιστασιακών πότων» που περιελάμβαναν μερικούς ηλικιωμένους ενήλικες που είχαν διακόψει ή μειώσει το ποτό επειδή είχαν αρρωστήσει.
«Αυτό κάνει τους ανθρώπους που συνεχίζουν να πίνουν να φαίνονται πολύ πιο υγιείς συγκριτικά», είπε ο Stockwell.
Και σε αυτή την περίπτωση, σημείωσε, τα αποτελέσματα είναι λανθασμένα.
Για την ανάλυση, ο Stockwell και οι συνεργάτες του εντόπισαν 107 δημοσιευμένες μελέτες που παρακολούθησαν ανθρώπους με την πάροδο του χρόνου και εξέτασαν τη σχέση μεταξύ των συνηθειών κατανάλωσης αλκοόλ και της μακροζωίας.
Όταν οι ερευνητές συνδύασαν όλα τα δεδομένα, φαινόταν ότι όσοι έπιναν λίγο έως μέτρια (δηλαδή, όσοι έπιναν από ένα ποτό την εβδομάδα έως δύο την ημέρα) είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά την περίοδο της μελέτης σε σύγκριση με εκείνους που απείχαν.
Τα πράγματα άλλαξαν, ωστόσο, όταν οι ερευνητές έκαναν ανάλυση. Υπήρξαν κάποιες μελέτες «υψηλότερης ποιότητας» που περιελάμβαναν άτομα που ήταν σχετικά νεαρά (νεότεροι από 55, κατά μέσο όρο) και που διασφάλιζαν ότι πρώην και περιστασιακά πότες δεν θεωρούνταν ότι «απείχαν». Σε αυτές τις μελέτες, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν συνδέθηκε με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής .
Αντίθετα, ήταν οι μελέτες «χαμηλότερης ποιότητας» (μεγαλύτεροι σε ηλικία συμμετέχοντες) που συνέδεσαν τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ με τη μεγαλύτερη μακροζωία.
«Αν κοιτάξετε τις πιο αδύναμες μελέτες», είπε ο Stockwell, «εκεί θα δείτε οφέλη για την υγεία ».
Η αντίληψη ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε μεγαλύτερη, πιο υγιεινή ζωή χρονολογείται εδώ και δεκαετίες. Ως παράδειγμα, ο Stockwell επεσήμανε το «γαλλικό παράδοξο» - την ιδέα, που διαδόθηκε στη δεκαετία του 1990, ότι το κόκκινο κρασί βοηθά να εξηγήσει γιατί οι Γάλλοι απολαμβάνουν σχετικά χαμηλά ποσοστά καρδιακών παθήσεων, παρά την πλούσια, λιπαρή διατροφή. Αυτή η άποψη για το αλκοόλ ως ελιξίριο φαίνεται ακόμα να είναι «ριζωμένη» στη φαντασία του κοινού, σημείωσε ο Stockwell.
Στην πραγματικότητα, είπε, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ πιθανότατα δεν επεκτείνει τη ζωή των ανθρώπων - και, στην πραγματικότητα, ενέχει ορισμένους πιθανούς κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων αυξημένων κινδύνων ορισμένων μορφών καρκίνου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κανένας οργανισμός υγείας δεν έχει καθορίσει ποτέ ένα επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ χωρίς κινδύνους.
«Απλώς δεν υπάρχει απολύτως «ασφαλές» επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ», είπε ο Stockwell.
Πηγή: Medicalxpress