Oι ασθενείς με κορονοϊό που κατοικούν σε περιοχές όπου τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι υψηλά αντιμετωπίζουν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν την ζωή τους από εκείνους που κατοικούν σε μέρη που δεν είναι τόσο μολυσμένα.
Τα εν λόγω στοιχεία παρουσιάζει μια νέα έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την σχέση ανάμεσα στην μακροχρόνια έκθεση στην ρύπανση και τα ποσοστά θνησιμότητας από τον Covid-19.
Για την μελέτη εξετάστηκαν τα στοιχεία 3.080 κομητειών των ΗΠΑ. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα των μικροσκοπικών και επικίνδυνων σωματιδίων που αιωρούνται στον αέρα -και είναι γνωστά ως PM 2,5- συνδέονται ξεκάθαρα με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από την εν λόγω ασθένεια.
Για εβδομάδες ολόκληρες, οι ειδικοί υπογράμμιζαν πως δεν υπάρχει άμεσος συσχετισμός μεταξύ των δύο. Η ανάλυση του Χάρβαρντ όμως είναι η πρώτη εθνική μελέτη που δείχνει πως υπάρχει στατιστική σύνδεση.
«Τα αποτελέσματα των εργασιών μας υποδηλώνουν πως η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει την ευαισθησία στην αντιμετώπιση πιο σοβαρών καταστάσεων, όπως ο Covid-19», αναφέρουν οι συγγραφείς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, αν το Μανχάταν είχε προχωρήσει στην μείωση των σωματιδίων που μολύνουν την ατμόσφαιρα έστω και μία μονάδα ανά κυβικό μέτρο τα τελευταία είκοσι χρόνια, θα είχε δει κατά πάσα πιθανότητα 248 λιγότερους θανάτους από τον Covid-19 σε σχέση με αυτούς που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.
Οι επιστήμονες κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα πως ένα άτομο που ζει εδώ και δεκαετίες σε μια κομητεία με υψηλά επίπεδα μολυσμένων σωματιδίων είναι 15% πιο πιθανό να πεθάνει από τον κορονοϊό απ ’ότι κάποιος σε μια περιοχή με μια μονάδα μικρότερη από την σωματιδιακή ρύπανση αυτού του επιπέδου.
Η Επαρχία της Κολούμπια, για παράδειγμα, είναι πιθανό να έχει υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από ό, τι η γειτονική Μοντγκόμερι. Στην έρευνα υπολογίζονται μεταξύ άλλων παράγοντες όπως ο ρυθμός καπνίσματος ενός ασθενή και η πυκνότητα του πληθυσμού.
Οι κομητείες των ΗΠΑ με υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης θα είναι και αυτές με τον υψηλότερο αριθμό νοσηλειών, αναφέρει η Φρανζέσκα Ντομινίτσι, καθηγήτρια βιοιατρικής στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η οποία επίσης ηγήθηκε της μελέτης.
O Δρ. Tζον Μπάλμες, καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και το Σαν Φρανσίσκο, επεσήμανε ότι τα ευρήματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τα νοσοκομεία που βρίσκονται σε φτωχές γειτονιές στις οποίες τα επίπεδα ρύπανσης είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά στις εύπορες κοινότητες.
«Ακριβώς για τον λόγο αυτό, πρέπει να διασφαλίσουμε πως τα νοσοκομεία αυτά, τα οποία φροντίζουν και τους πιο ευάλωτους ασθενείς, έχουν στην διάθεσή τους όλα τα μέσα που χρειάζονται», είπε.
(Με πληροφορίες από ΝΥΤ)