Αίσθηση και πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε η δημοσιοποίηση μελέτης που υπογράφουν οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, και Θεόδωρος Λύτρας, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, για τη δραματική αύξηση στη θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών σε σχέση με το φόρτο του συστήματος Υγείας.
Τα ευρήματα, όπως αναφέρει ο κ. Λύτρας σε σχετική ανάρτηση, συνοψίζονται ως εξής: Όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για >400, έως +57% για >800 ασθενείς. Διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής. σχετιζόταν με +35-40% θνητότητα.
Νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα — παρ’ότι αυτό (α) αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), και (β) εν μέρει ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.
Από τους 3988 θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν, 1535 (95%CI: 1053–1947) αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες. Δηλαδή εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ (<200 διασωληνωμένους), σε νοσοκομεία Αττικής, και εντός ΜΕΘ.
«Το αν ενισχύθηκε το ΕΣΥ ή όχι, κι αν αυτό είναι αρκετό, δε θα το πω εγώ. Ας μιλήσουν οι συνάδελφοι που δουλεύουν σ’αυτό, οι ασθενείς που το ζούνε, και οι δημοσιογράφοι, που οφείλουν να κάνουν αντικειμενικό ρεπορτάζ από το πεδίο. Εγώ δείχνω τι λένε τα επιδημιολογικά δεδομένα» σημειώνει ο κ. Λύτρας. «Και τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο: με >400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. Επιπλέον έχουμε κραυγαλέα & απαράδεκτη υγειονομική ανισότητα μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας. Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το που ζεις, και σε ποιά περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις. Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης και ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα» πρόσθεσε.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Λύτρας είπε πως στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης Ελλάδας η θνητότητα υπολογίζεται έως 35% και 40% αντιστοίχως πιο αυξημένη σε σχέση με την Αττική. Όπως τόνισε, δεν έχει τόσο σημασία ο αριθμός των ΜΕΘ όσο το πώς αυτές λειτουργούν στην πραγματικότητα.
«Η δημοσιοποίηση της έκθεσης Τσιόδρα-Λύτρα για τα ποσοστά θνητότητας εκτός ΜΕΘ εκθέτει ανεπανόρθωτα τον κ. Μητσοτάκη. Αποδεικνύεται ότι ήταν συνειδητά ψεύτης όταν έλεγε στη βουλή ότι δεν έχουμε τέτοια στοιχεία για την πανδημία» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, προσθέτοντας ότι «μόλις την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός έλεγε πάλι ότι νικήσαμε την πανδημία -και χθες σπάσαμε νέο ρεκόρ θανάτων με 130 απώλειες».
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε: «Μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα από 5/21: 87% αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ. 38,5% των θανάτων θα είχε αποφευχθεί αν είχε θωρακιστεί το ΕΣΥ. Προφανώς τα γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης όταν μου απαντούσε στη Βουλή. Να τον πω ψεύτη; Πολιτικό απατεώνα; Με 19.475 νεκρούς, τα λόγια χάνουν το νόημά τους…».
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι «αρνείται να απαντήσει πόσοι από τους 1.318 νεκρούς συμπολίτες μας μέσα στο Δεκέμβριο έχουν χαθεί εκτός ΜΕΘ».
Σκληρή ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γ. Οικονόμου στον Αλ. Τσίπρα: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε πολιτικό ολετήρα τον κ. Τσίπρα, ο οποίος – όπως είπε ο Γιάννης Οικονόμου – «προσπαθεί να φέρει στα δικά του περιορισμένα μέτρα μία επιστημονική μελέτη, με ψέματα και αποσπασματική επίκληση στοιχείων. Με τρόπο χυδαίο και ευτελή. Διότι αποκρύπτει συνειδητά όχι μόνο ότι μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ».
«Την 1η Δεκεμβρίου 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών. Στις 8 Δεκεμβρίου του 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε τις αυστηρές ποινές στους αντιεμβολιαστές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο. Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε τα αυστηρά πρόστιμα για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Στις 22 Ιουλίου του 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών. Καλέσαμε τον κ. Τσίπρα και τον ξανακαλώ και σήμερα να μας υποδείξει ένα γιατρό που αποφάσισε ποιος θα πάει σε ΜΕΘ μετά από πολιτική εντολή» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Το ΚΙΝΑΛ σχολίασε ότι η κυβέρνηση, μετά την έκθεση των κυρίων Τσιόδρα-Λύτρα, είναι πολιτικά και ηθικά έκθετη.
«Η «πανδημία» των ψεμάτων της Ν.Δ. καταρρέει με πάταγο. Η δημοσιοποίηση της μελέτης των κ. Σωτήρη Τσιόδρα – Θεόδωρου Λύτρα, συνιστά την απόλυτη δικαίωση της Ελληνικής Λύσης» υποστήριξε ο Κυριάκος Βελόπουλος.
«Μετά και το νέο μαύρο ρεκόρ θανάτων, ο κ. Μητσοτάκης οφείλει αφού δεν ακούει εμάς να ακούσει τουλάχιστον τον κ. Τσιόδρα για τις ΜΕΘ» σημείωσε το ΜέΡΑ 25.
Στο μεταξύ, λίστα με ονόματα επωνύμων που κατέλαβαν κλίνες ΜΕΘ επειδή νόσησαν σοβαρά από κορονοϊό κατέθεσε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ στη μηνυτήρια αναφορά της στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Στην αναφορά γίνεται λόγος για προνομιακή μεταχείριση την ώρα που δεκάδες ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
«Κάθε μέρα προκύπτει ότι υπάρχουν 30-40 κρεβάτια κενά στις ΜΕΘ και 120 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
Στη μηνυτήρια αναφορά περιλαμβάνονται δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με συγκεκριμένες περιπτώσεις επωνύμων που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ενώ προτείνεται η εξέταση 44 μαρτύρων (γιατρών, νοσηλευτών κ.ά.) οι οποίοι γνωρίζουν συγκεκριμένα στοιχεία για την κατάσταση στις ΜΕΘ.
«Εμείς είμαστε γιατροί. Είτε είναι μητροπολίτης, είτε εργάτης, είτε πρόσφυγας και μετανάστης , όλοι (έχουν) την ίδια μεταχείριση» τόνισε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου.
Με επιπλέον πληροφορίες από ΕΡΤ