Πόσες φορές την ημέρα κάνουμε διάλειμμα όταν εργαζόμαστε; Είτε βρισκόμαστε στη «ζώνη εργασίας» είτε έχουμε περιορισμένες προθεσμίες, μπορεί να λησμονήσουμε εντελώς να αφιερώσουμε χρόνο να ξεπιαστούμε και να κινηθούμε - ειδικά όταν εργαζόμαστε από το σπίτι.
Στην πραγματικότητα, μια νέα έρευνα σε εργαζόμενους από το σπίτι που διεξήχθη από την εφαρμογή ευεξίας Magic Mountain βρήκε ότι η πλειονότητα από εμάς (86%) πιστεύει ότι έχουμε πάρα πολλές υποχρεώσεις για να (αποφασίσουμε να) κάνουμε ένα διάλειμμα μακριά από τα γραφεία μας.
Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (54%) ανέφεραν ότι περνούν ένα συγκλονιστικό οκτάωρο καθισμένοι μπροστά στην οθόνη τους. Επιπλέον, το 63% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι βγαίνει έξω μόνο για 10 λεπτά ή λιγότερο κατά τις εργάσιμες ώρες.
Όλα αυτά είναι άσχημα νέα τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική μας υγεία.
Τι συμβαίνει όταν δεν βγαίνουμε έξω
Λοιπόν, για αρχή στερεί από το σώμα μας την βιταμίνη D. Η βιταμίνη D είναι μια σημαντική βιταμίνη και παρόλο που μπορούμε να την πάρουμε από τα τρόφιμα, παράγεται επίσης από το δέρμα μας όταν το σώμα μας εκτίθεται στο ηλιακό φως. Η βιταμίνη D βοηθά στη ρύθμιση της ποσότητας ασβεστίου και φωσφορικών αλάτων στο σώμα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας των οστών, των δοντιών και των μυών, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS).
Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι η βιταμίνη D παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καταπολέμηση των ιών – κάτι που είναι ένας λόγος που την ακούμε να συζητείται σε σχέση με την Covid-19.
Ομοίως, το να μην αφιερώνουμε αρκετό χρόνο σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να έχει επίδραση στη διάθεσή μας, επειδή επηρεάζει το επίπεδο σεροτονίνης του σώματός μας, η οποία είναι μια χημική ουσία και ένας νευροδιαβιβαστής που πιστεύεται ότι είναι φυσικός σταθεροποιητής της διάθεσης.
Το να περνάμε περιορισμένο χρόνο έξω επηρεάζει επίσης τα επίπεδα μελατονίνης που έχουμε. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται φυσικά από το σώμα μας, η παραγωγή της οποίας είναι στενά συνδεδεμένη με το φως και βοηθά στον έλεγχο των προτύπων ύπνου μας. Επομένως, εάν δεν αφιερώνουμε αρκετό χρόνο εκτός μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που κοιμόμαστε.
Επίσης υπάρχουν και τα προβλήματα που συνδέονται με την καθιστική ζωή
Πιθανότατα γνωρίζουμε ότι το να καθόμαστε όλη μέρα δεν είναι καλό για την υγεία μας, αλλά κι η επιστήμη έχει να παρουσιάσει μερικά συγκλονιστικά νούμερα.
Πολυάριθμες μελέτες υποδεικνύουν ότι το να καθόμαστε για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, ορισμένους τύπους καρκίνου και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν για να στέκονται όρθιοι, η καρδιά και το καρδιαγγειακό μας σύστημα λειτουργούν καλύτερα με αυτόν τον τρόπο. Οι άνθρωποι που είναι κλινήρεις στο νοσοκομείο έχουν βρεθεί ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη λειτουργία του εντέρου τους, καθώς τα έντερά μας λειτουργούν πιο αποτελεσματικά όταν είμαστε σε όρθια θέση – ένας άλλος λόγος για να σηκωθούμε και να βγούμε έξω.
Σύμφωνα με το NHS, οι μεγάλες περίοδοι καθιστικής ζωής μπορεί να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό μας, γεγονός που επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα, την αρτηριακή πίεση και να διασπά το σωματικό λίπος.
Πολλοί ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο περνούν εννέα (ή περισσότερες) ώρες την ημέρα καθισμένοι, λόγω της δουλειάς τους, συν τις δραστηριότητες όπως την παρακολούθηση τηλεόρασης, την χρήση υπολογιστή, την ανάγνωση ή το ταξίδι με αυτοκίνητο, λεωφορείο ή τρένο.
Μια ανασκόπηση 13 μελετών εξέτασε τον χρόνο της καθιστικής ζωής και τα επίπεδα δραστηριότητας και διαπίστωσε ότι όσοι κάθονταν για περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα χωρίς φυσική δραστηριότητα κινδύνευαν να πεθάνουν έχοντας παρόμοιο επίπεδο κινδύνου με εκείνους που πέθαναν λόγω παχυσαρκίας και καπνίσματος.
Το NHS προτείνει μείωση του χρόνου καθίσματος με το να:
- στεκόμαστε στο τρένο ή στο λεωφορείο
- παίρνουμε τις σκάλες και να ανεβαίνουμε κυλιόμενες σκάλες
- ορίζουμε μια υπενθύμιση για να σηκωνόμαστε κάθε 30 λεπτά
- τοποθετούμε τον φορητό υπολογιστή σε τέτοιο σημείο ώστε να μπορούμε να εργαζόμαστε όρθιοι
- σταθούμε ή περπατάμε ενώ μιλάμε στο τηλέφωνο
- κάνουμε ένα διάλειμμα όρθιοι κάθε φορά που σταματάμε για καφέ ή τσάι
- πηγαίνουμε στο γραφείο ενός συναδέλφου αντί να στέλνουμε email ή να τηλεφωνούμε
- αφιερώνουμε λίγο από τον χρόνο που βλέπουμε τηλεόραση σε πιο ενεργές εργασίες ή χόμπι,
Και φυσικά, το να σηκωνόμαστε από το γραφείο και να βγαίνουμε εκτός σπιτιού μία φορά την ημέρα ενώ κάνουμε τηλεργασία είναι ένας καλός τρόπος να ξεκινήσουμε.