Μέλι vs σιρόπι σφενδάμου: Αυτό είναι τελικά το πιο υγιεινό φυσικό γλυκαντικό

Και μερικοί κίνδυνοι από την κατανάλωσή τους, που ούτε τους είχαμε φανταστεί.
Τελευταία το σιρόπι σφενδάμου γνωρίζει μεγάλη δημοφιλία στα μαγαζιά που σερβίρουν brunch. Αλλά μήπως γίνεται άδικα όλος αυτός ο σάλος;
krisda Bisalyaputra via Getty Images
Τελευταία το σιρόπι σφενδάμου γνωρίζει μεγάλη δημοφιλία στα μαγαζιά που σερβίρουν brunch. Αλλά μήπως γίνεται άδικα όλος αυτός ο σάλος;

Οι μέλισσες φτιάχνουν το ακατέργαστο μέλι από το νέκταρ διαφόρων φυτών όπως τα αγριολούλουδα, ο ευκάλυπτος, τα καφεόδεντρα ή οι πορτοκαλιές. Το σιρόπι σφενδάμου από την άλλη πλευρά, παράγεται από το σάκχαρο του σφενδάμου. Ο σφένδαμος, είναι μια οικογένεια δένδρων ή ημίθαμνων με την επιστημονική ονομασία Acer.

Τόσο το μέλι, όσο και το σιρόπι σφενδάμου, προσφέρουν ένα σύνολο από οφέλη και ευεργετικά θρεπτικά συστατικά. Όμως, οι διατροφικές τους συνθέσεις διαφέρουν.

Ας δούμε τις ομοιότητες και τις διαφορές:

Τόσο το μέλι όσο και το σιρόπι σφενδάμου αποτελούνται κυρίως από υδατάνθρακες και ζάχαρη, ενώ περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες πρωτεΐνης, φυτικών ινών και λίπους.

Ωστόσο, ανά κουταλιά της σούπας (20 γραμμάρια), το μέλι έχει λίγες περισσότερες θερμίδες, υδατάνθρακες και σάκχαρα. Παράλληλα, ενώ το μέλι αποτελείται κυρίως από φρουκτόζη, το σιρόπι σφενδάμου περιέχει κυρίως σακχαρόζη.

Ακόμη, το σιρόπι σφενδάμου έχει σχεδόν τετραπλάσια ποσότητα καλίου και σημαντικά περισσότερο ασβέστιο από το μέλι, ενώ είναι μια καλή πηγή μαγγανίου και ριβοφλαβίνης, συστατικά που το μέλι δεν περιέχει καν.

Τα οφέλη του μελιού

1. Έχει αντιβακτηριδιακή δράση. Για αυτό και το μέλι χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου και του άσθματος. Αλλά και επειδή λειτουργεί ως αλοιφή που καταπραΰνει τη δυσφορία και προάγει την επούλωση.

2. Περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ενώσεις όπως πολυφαινόλες και φλαβονοειδή.

3. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει εξοντώνουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα, αποτρέποντας την καταστροφή των κυττάρων και τις ασθένειες.

4. Έχει πρεβιοτικά αποτελέσματα. Αυτό θα πει ότι κάνει καλό στην υγεία του εντέρου.

5. Το μέλι είναι ένα μη επεξεργασμένο γλυκαντικό που διατηρεί τα φυσικά του θρεπτικά συστατικά. Κι αυτό το καθιστά μια πιο υγιεινή επιλογή από τη ραφιναρισμένη ζάχαρη, η οποία δεν έχει θρεπτική αξία.

Τα οφέλη για την υγεία του σιροπιού σφενδάμου

1. Το σιρόπι σφενδάμου έχει ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση πολυφαινολών σε σύγκριση με άλλα φυσικά γλυκαντικά. Περιέχει επίσης διάφορες βιταμίνες, μέταλλα και οργανικά οξέα με αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτικά και δυνητικά αντιδιαβητικά οφέλη.

2. Περιέχει αψισικό οξύ, μια φυτική ορμόνη που υποστηρίζει τα υγιέστερα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

3. Μας προσφέρει ορισμένες φυτικές ενώσεις, γνωστές ως φαινολικές ουσίες, που συμβάλλουν στη διαχείριση μεταβολικών παθήσεων όπως ο διαβήτης.

Κίνδυνοι και μειονεκτήματα για την υγεία

Μέλι

Το μέλι ενέχει τον κίνδυνο αλλαντίασης, μιας σοβαρής βακτηριακής λοίμωξης που προσβάλλει το νευρικό σύστημα των βρεφών κάτω του ενός έτους. Κι αυτό γιατί περιέχει ένα βακτήριο που συνδέεται με την εν λόγω πάθηση: Το Clostridium botulinum. Ωστόσο, μετά την ηλικία του ενός έτους, το πεπτικό, μας σύστημα είναι συνήθως αρκετά ισχυρό ώστε να προστατεύεται από την ποσότητα Clostridium botulinum που μπορεί να υπάρχει στο μέλι.

Το μέλι έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, κυρίως φρουκτόζη. Οπότε, παρόλο που έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (GI) από τη ζάχαρη και προκαλεί μικρότερη αύξηση του ζαχάρου στο αίμα, θα πρέπει και πάλι να χρησιμοποιείται με μέτρο.

Σιρόπι σφενδάμου

Παρά την υψηλή του περιεκτικότητά σε πολυφαινόλες που προστατεύουν την υγεία, το σιρόπι σφενδάμου είναι ως επί το πλείστον ζάχαρη και υδατάνθρακες. Κι αυτό κάνει τα οφέλη του να μοιάζουν ασήμαντα. Γιατί οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε σάκχαρα και υδατάνθρακες έχουν συνδεθεί με παθήσεις όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Το σιρόπι σφενδάμου μπορεί επίσης να περιέχει πιθανούς ρύπους όπως βαρέα μέταλλα και παθογόνους μικροοργανισμούς. Γιατί ο χυμός του διοχετεύεται μέσω σωλήνων που μπορούν να αφήσουν υπολείμματα.

Γεύσεις και υφές

Το σιρόπι σφενδάμου έχει λεία, παχύρρευστη σύσταση. Επιπλέον, η γεύση του σιροπιού, ανάλογα με την εποχή και τη γεωγραφική προέλευση μπορεί να είναι από γλυκιά - λευκό σιρόπι - έως πιο πικρή - πιο σκουρόχρωμο καραμελωμένο σιρόπι.

Tο μέλι έχει διάφορες υφές. Ανάλογα με την εποχή του χρόνου ή την πηγή των λουλουδιών του, το μέλι μπορεί να είναι από αραιό και υγρό έως παχύρρευστο και κρυσταλλωμένο.

Και τελικά ποιο είναι πιο υγιεινό;

Το σιρόπι σφενδάμου, δεν ανεβάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα στον ίδιο βαθμό με το μέλι. Κι αυτό καθιστά το σιρόπι σφενδάμου μια πιο ιδανική επιλογή για άτομα με διαβήτη. Ωστόσο, για όλους τους άλλους ανθρώπους, και τα δύο αποτελούν εξίσου καλές επιλογές. Ιδίως αν τα συγκρίνουμε με τα επεξεργασμένα σάκχαρα ή τα χημικά σιρόπια.

Οπότε, η ισορροπημένη χρήση μελιού ή σιροπιού σφενδάμου στην καθημερινή μας διατροφή είναι απολύτως επιτρεπτή.

Καλή μας απόλαυση!

(Mε πληροφορίες από health).