Μενδώνη για Γλυπτά: Το ΥΠΠΟΑ θα ετοιμάσει πρόταση αιτήματος δανεισμού - Αν και εφόσον ζητηθεί, θα χρησιμοποιηθεί

Η εξωτερική πολιτική και ο χειρισμός των εθνικών θεμάτων καθορίζονται από τον πρωθυπουργό, σημείωσε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού.
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη
Φωτογραφία: Eurokinissi

«Η κυριότητα των Γλυπτών σε καμία περίπτωση δεν αναγνωρίζουμε ότι ανήκει στο Βρετανικό Μουσείο» επανέλαβε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη στο ΥΠΠΟΑ, αναφερόμενη στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών που ανακινήθηκε με την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Βρετανό ομόλογο του Μπόρις Τζόνσον, για προσωρινή επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα το 2021, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

«Παγίως η θέση μας είναι αυτή που έχει διατυπώσει τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός κι εγώ: Η κυριότητα των Γλυπτών σε καμία περίπτωση δεν αναγνωρίζουμε ότι ανήκει στο Βρετανικό Μουσείο διότι θεωρούμε ότι εκπλάπησαν. Και μια παράνομη πράξη σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνδεθεί με αποδοχή κυριότητας» είπε η κ. Μενδώνη.

Απαντώντας στην ερώτηση εάν θα κατατεθεί επισήμως αίτημα δανεισμού των Γλυπτών -καθώς η ίδια είχε δηλώσει ότι η πρόταση δανεισμού που θα καταθέσει η Αθήνα θα θέτει σαφές πλαίσιο που θα διασφαλίζει τις ελληνικές διεκδικήσεις- η κ. Μενδώνη δήλωσε: «Σήμερα υπάρχει ένα άλλο τοπίο στη Βρετανία. Εμείς ως ΥΠΠΟΑ θα ετοιμάσουμε σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ το αίτημα προς τη βρετανική πλευρά. Είναι σαφείς εκείνοι, είμαστε σαφείς κι εμείς. Η γενικότερη άποψη όλων όσων έχουν αφιερώσει τη ζωή τους και τον αγώνα τους στο αίτημα της διεκδίκησης των Γλυπτών -μεταξύ των οποίων ο καθηγητής Λουί Γκοντάρ, ο ανττιπρόεδρος της βρετανικής επιτροπής, η πρόεδρος της διεθνούς ένωσης για επανένωση των Γλυπτών που αντιπροσωπεύει 20 χώρες -είναι το πόσο σημαντικό είναι το θέμα των Γλυπτών να τίθεται στο παγκόσμιο προσκήνιο, να ασκείται πίεση γύρω απ′ αυτό. Άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους. Όχι άνθρωποι που είχαν τη δυνατότητα να κάνουν πράγματα και δεν έκαναν τίποτα. Αυτούς τους ανθρώπους ας τους σεβαστούμε. Στο πλαίσιο αυτό θα προετοιμάσουμε με όλο το νομικό επιτελείο την πρόταση (δανεισμού) στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, αν κι εφόσον ζητηθεί».

Και πρόσθεσε: «Σε όλες τις χώρες η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα καθορίζονται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

Η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην «τελευταία ουσιαστική ενέργεια», όπως τη χαρακτήρισε, για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, το 2014 οπότε και έγινε η ανάθεση στο νομικό γραφείο Doughty Street Chambers του Λονδίνου προκειμένου να διερευνηθούν οι νομικές επιλογές της Αθήνας.

«Θέλω να υπενθυμίσω ότι η τελευταία ουσιαστική ενέργεια που έγινε για το εθνικό θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα ήταν το 2014 η ανάθεση στο δικηγορικό γραφείο Ρόμπερτσον - Πάλμερ- Αλαμουντίν της σχετικής έκθεσης για το νομικό κομμάτι. Είναι αυτή η μελέτη η οποία δεν παρελήφθη από το ΥΠΠΟΑ, αλλά κατατέθηκε στην πρεσβεία του Λονδίνου. Έκτοτε δεν είχε γίνει τίποτα σημαντικό εκτός από κάποιες δηλώσεις ότι δεν διεκδικούμε δικαστικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα κι ότι προκρίνεται η διπλωματική οδός. Ήταν τότε που η Daily telegraph έλεγε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε ότι το ελληνικό κράτος είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης των Μαρμάρων».

Η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι το κόστος της νομικής μελέτης -ύψους 250.000 ευρώ- την οποία και αναζήτησε στη νομική υπηρεσία του ΥΠΕΞ, είχε καλύψει ο αείμνηστος Αλέκος Γουλανδρής, κατόπιν συνεννόησης με τον τότε υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, συνεπώς «δεν μας κόστισε ούτε ένα ευρώ».

Δημοφιλή