«Μήνυμα» ΗΠΑ στον Κίνα: Πυρηνικό υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων στο Γκουάμ

Ένα από τα ισχυρότερα όπλα του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.
US NAVY via Reuters

Ένα από τα ισχυρότερα όπλα που διαθέτει το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ βρέθηκε στο Γκουάμ το Σαββατοκύριακο, σε μια σπάνια επίσκεψη, σε κάτι που εκλαμβάνεται από αναλυτές ως μήνυμα προς συμμάχους και αντιπάλους, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Όπως μετέδωσε το CNN, το USS Nevada, κλάσης Ohio, είναι ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο με 20 βαλλιστικούς πυραύλους Trident και δεκάδες πυρηνικές κεφαλές. Βρέθηκε στη βάση του αμερικανικού ναυτικού στον Ειρηνικό το Σάββατο, στην πρώτη επίσκεψη ενός «boomer», όπως αποκαλούνται αυτά τα υποβρύχια, στο Γκουάμ από το 2016 και μόλις τη δεύτερη ανακοινωθείσα επίσκεψη από τη δεκαετία του 1980.

Η επίσκεψη στο λιμάνι ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και συμμάχων στην περιοχή, επιδεικνύοντας τις δυνατότητες, την ετοιμότητα και τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στον Ινδο-Ειρηνικό, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού ναυτικού.

Οι κινήσεις των 14 αμερικανικών «boomers» είναι συνήθως επτασφράγιστο μυστικό: Τα υποβρύχια αυτά μπορούν να επιχειρούν σε κατάδυση επί μήνες, καθώς χρειάζεται να εμφανίζονται μόνο για προμήθειες για τα πληρώματά τους, που αποτελούνται από πάνω από 150 ναυτικούς. Τα υποβρύχια κλάσης Ohio μένουν κατά μέσο ότο 77 ημέρες στη θάλασσα πριν περάσουν περίπου έναν μήνα στο λιμάνι για συντήρηση και ανεφοδιασμό. Είναι σπάνιο να φωτογραφίζεται κάποιο εκτός των βάσεών τους στο Μπάνγκορ της Ουάσινγκτον και το Κινγκς Μπέι της Τζώρτζια.

Ωστόσο με τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για την Ταϊβάν και τις πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας η Ουάσινγκτον φαίνεται να επιλέγει να στείλει ένα μήνυμα πέρα από τις δυνατότητες του Πεκίνου και της Πιονγκγιάνγκ.

«Στέλνει μήνυμα, σκόπιμα ή όχι: Μπορούμε να παρκάρουμε γύρω στις 100 πυρηνικές κεφαλές στο κατώφλι σας και δεν θα το ξέρετε καν, ούτε θα μπορείτε να κάνετε κάτι για αυτό. Και το αντίστροφο δεν ισχύει και δεν θα ισχύει για αρκετά ακόμα» είπε ο Τόμας Σούγκαρτ, πρώην κυβερνήτης υποβρυχίου των ΗΠΑ και αναλυτής στο Center for a New American Security.

Το πρόγραμμα υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, ενώ ο στόλος της Κίνας θεωρείται πως είναι ακόμα μικρός, με έξι υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων, τα οποία δεν έχουν δυνατότητες αντίστοιχες των αμερικανικών, καθώς είναι πολύ πιο θορυβώδη (οπότε εντοπίζονται ευκολότερα), και μεταφέρουν λιγότερους πυραύλους και πυρηνικές κεφαλές.

Δημοφιλή