Δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια, οι οποίες δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου την οποία εξέδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων του σώματος.
Οι διαβουλεύσεις έγιναν κατόπιν προσφυγής της Κύπρου, με αφορμή τις τουρκικές απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου.
Η ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφέρει ότι τα μέλη του καλωσορίζουν την ενημέρωση που είχαν από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Οσκαρ Φερνάντεζ Ταράνκο, για την κατάσταση στην Κύπρο.
«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπενθύμισαν τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως διατυπώθηκε σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και της απόφασης 789 (1992) και επανέλαβαν ότι δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα». Τόνισαν τη σημασία της εφαρμογής των ψηφισμάτων του. Παράλληλα, «τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβεβαίωσαν την απόφαση 2483 (2019) και τη σημασία μιας διαρκούς, συνολικής και δίκαιης διευθέτησης βασισμένης σε μία δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εν προκειμένω, κάλεσαν τα μέρη να εμπλακούν εποικοδομητικά και με μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης. Ενθάρρυναν επίσης τους ηγέτες να συμφωνήσουν και να εφαρμόσουν νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
Καταλήγοντας, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «κάλεσαν τις πλευρές και όλους τους εμπλεκόμενους συμμετέχοντες να απέχουν από κάθε ενέργεια και ρητορική που θα μπορούσε να βλάψει τις πιθανότητες επιτυχίας για μια διευθέτηση».
Στη συνεδρίαση έλαβαν το λόγο οι πρέσβεις και των 15 χωρών μελών του Σ.Α.. Σημαντική κρίνεται η παρουσία της μονίμου αντιπροσώπου των ΗΠΑ, πρέσβειρας Κέλι Κραφτ – που μίλησε εκ μέρους της χώρας της - και των δύο αναπληρωτών μονίμων αντιπροσώπων.
Ικανοποίηση στην Κύπρο
Την ικανοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης για την ανακοίνωση που εξέδωσε το Σ.Α. εξέφρασε με δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων και τη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.
Ταυτόχρονα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρυο και την εκτίμηση προς τα προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που έδωσαν προσοχή στην έκκληση της και ασχολήθηκαν με το θέμα της Αμμοχώστου.
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, από την πλευρά του, δήλωσε: «Εκφράζω την απόλυτη ικανοποίησή μου γιατί ήταν μια ομόφωνη απόφαση βάσει της οποίας και η δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, που επαναβεβαιώνει την αποφασιστικότητα για υλοποίηση των ψηφισμάτων 550 και 789 που αφορούν ακριβώς την αποκατάσταση της Αμμοχώστου στους νόμιμους ιδιοκτήτες και κατοίκους».
Ερωτηθείς για το γεγονός ότι η Τουρκία φαίνεται να βάζει προσκόμματα ακόμα και για τον τόπο διεξαγωγής της συνάντησης του ΓΓ του ΟΗΕ με τους δυο ηγέτες, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση εις οποιανδήποτε χώρα, πρωτεύουσα ή εν πάση περιπτώσει οπουδήποτε και εάν ήθελε ο ΓΓ συγκαλέσει. Εμείς δεν εγείραμε ούτε ενστάσεις ως προς την ημερομηνία ούτε ενστάσεις ως προς τον χώρο όπου θα λάβει χώρα η τριμερής διάσκεψη, ούτε και ως προς τα όσα έχουμε συμφωνήσει στις 9 Αυγούστου».
Και το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου χαιρέτισε την επαναβεβαίωση από πλευράς Συμβουλίου Ασφαλείας του Ψηφίσματος 2483 (2019) σχετικά με την ανάγκη εξεύρεσης μιας συνολικής, διαρκούς και δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Σώματος.
«Η δε έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για αποφυγή ενεργειών και ρητορικής που δύναται να δυσχεράνει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία για τερματισμό των έκνομων ενεργειών αλλά και των πράξεων εκείνων που δυναμιτίζουν την προοπτική θετικού αποτελέσματος», προσθέτει το Υπουργείο.
Τέλος, τονίζεται πως «πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια αποτροπής δημιουργίας τετελεσμένων, αλλά και επιβεβαίωση των αποφάσεων και Ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στις αρχές του οποίου στηρίζονται οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού».
Την ικανοποίησή τους σχετικά με αυτή την εξέλιξη εξέφρασαν ακόμη ο Δήμος Αμμοχώστου. «Η επιστροφή της Αμμοχώστου», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας [...] Η Αμμόχωστος μπορεί να αναγεννήσει την ελπίδα για οριστική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας και το σημερινό status quo οδηγεί στη διχοτόμηση με καταστροφικές συνέπειες και για τις δυο κοινότητες», προειδοποιεί ο Δήμος.
Μόνος τρόπος ειρηνικής επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, αναφέρει περαιτέρω, είναι η επανέναρξη των συνομιλιών στο πλαίσιο που καθόρισε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ. Τέλος, ο Δήμος Αμμοχώστου επαναλαμβάνει ότι παραμένει προσηλωμένος σε αυτό τον στόχο και θα συνεχίσει τις προσπάθειες του σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.
(με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Φιλελεύθερο)