Μεντβέντεφ: Η Ρωσία δεν «έχει πια ανάγκη» διπλωματικούς δεσμούς με την Δύση

«Οι υπέροχες κυρώσεις της δεν θα αλλάξουν τίποτα, φυσικά».
SPUTNIK via via REUTERS

Η Ρωσία δεν χρειάζεται πια διπλωματικούς δεσμούς με τη Δύση, δήλωσε το Σάββατο ο πρώην πρόεδρος και ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αγνοώντας τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Μεντβέντεφ είπε ότι οι κυρώσεις έδωσαν στη Ρωσία έναν καλό λόγο να αποσυρθεί από τον διάλογο για σταθερότητα στο θέμα των πυρηνικών όπλων στις μεταξύ τους σχέσεις και, ενδεχομένως, από τη Συνθήκη New START (New Strategic Arms Reduction Treaty) που υπεγράφη με την Ουάσιγκτον το 2010 και παρατάθηκε το 2021.

Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης VK, ο Μεντβέντεφ έγραψε: «Δεν χρειαζόμαστε ιδιαίτερα διπλωματικές σχέσεις... Ήρθε η ώρα να βάλουμε λουκέτο στις πρεσβείες και να συνεχίσουμε τις επαφές κοιτάζοντας ο ένας τον άλλον με κιάλια και διόπτρες».

Ο Μεντβέντεφ, στενός σύμμαχος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και αναπληρωτής επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, είπε ειρωνευόμενος τις κυρώσεις της Δύσης ότι, «οι υπέροχες κυρώσεις της Δύσης δεν θα αλλάξουν τίποτα, φυσικά».

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία θα απαντήσει στην κατάσχεση χρημάτων Ρώσων πολιτών και εταιρειών στο εξωτερικό με κατάσχεση ξένων κεφαλαίων και εταιρειών στη Ρωσία.

Η Μόσχα δεν αποκλείει την εθνικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων εταιρειών που ανήκουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες «μη φιλικές προς την Ρωσία χώρες».

Η Μόσχα επισήμανε ότι θα συνεχίσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία έως ότου επιτύχει τους στόχους που όρισε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ως «αποστρατικοποίηση και «απαναζικοποίηση». Και πρόσθεσε ότι «Οι κυρώσεις επιβάλλονται για έναν απλό λόγο - την πολιτική ανικανότητα που προκύπτει από την αδυναμία τους (της Δύσης) να αλλάξουν την πορεία της Ρωσίας».

Καταδίκασε ως «πραγματικά άδικη» μια απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, να αναστείλει τη ρωσική ένταξη, αλλά πρόσθεσε ότι η κίνηση παρέχει έναν καλό λόγο «να κλείσει με εκκωφαντικό τρόπο την πόρτα» οριστικά στον οργανισμό, δίνοντας στη Ρωσία την ευκαιρία να αποκαταστήσει η θανατική ποινή για επικίνδυνους εγκληματίες.

Δημοφιλή