Mήπως παίρνουμε τα χάπια μας με εντελώς λάθος τρόπο; Πλήρης οδηγός 6 βημάτων για τη σωστή λήψη

Με άδειο ή με γεμάτο στομάχι; Με νερό ή γάλα; Όρθιοι ή καθιστοί; Ένα-ένα ή μπορούμε και δύο παστίλιες μαζί; Γιατροί απαντούν σε όλα μας τα ερωτήματα και βάζουν τέλος σε μύθους δεκαετιών.
Οι γιατροί ξεκαθαρίζουν ορισμένες «αναντίρρητες αλήθειες» που έχουμε παρερμηνεύσει και απαντούν σε κομβικά ερωτήματα που σχετίζονται με τις φαρμακευτικές θεραπείες.
shih-wei via Getty Images
Οι γιατροί ξεκαθαρίζουν ορισμένες «αναντίρρητες αλήθειες» που έχουμε παρερμηνεύσει και απαντούν σε κομβικά ερωτήματα που σχετίζονται με τις φαρμακευτικές θεραπείες.

Ιβουπροφαίνη για τον πονοκέφαλο, ασπιρίνη για την καλή υγεία της καρδιάς μας, αντιβιοτικά για τυχόν λοιμώξεις, πολυβιταμίνες που μπορεί να μην χρειαζόμαστε καν: Όλοι οι άνθρωποι παίρνουμε χάπια κατά καιρούς.

Αλλά τα παίρνουμε πραγματικά με τον σωστό τρόπο;

Αν ναι, τότε γιατί ορισμένοι αισθανόμαστε ναυτία μετά την κατάποση ορισμένων φαρμάκων και γιατί ορισμένα χάπια μας φαίνονται πιο «ζόρικα» ως προς την κατάποση σε σχέση με άλλα; Προφανώς, επειδή όπως αποδεικνύεται και μέσα από ένα σύνολο ερευνών, υπάρχουν πολλά πράγματα που κάνουμε λάθος όταν πρόκειται να πάρουμε τα φάρμακά μας.

Και προκειμένου να μας βοηθήσουν να μπούμε στον σωστό δρόμο, έστω και καθυστερημένα, οι γιατροί ξεκαθαρίζουν ορισμένες «αναντίρρητες αλήθειες» που έχουμε παρερμηνεύσει και απαντούν σε κομβικά ερωτήματα που σχετίζονται με τις φαρμακευτικές θεραπείες. Ας δούμε, τι έχουν να μας πουν, γιατί δεν κάνει να «καταπίνουμε» ότι και όσα μας λένε άνθρωποι που δεν σχετίζονται με τον κλάδο.

1. Γιατί μερικοί άνθρωποι δυσκολευόμαστε να καταπιούμε τα χάπια μας;

Η Τζένιφερ Μπουργκουά, ειδικός υγείας της SingleCare, τονίζει ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι πίσω από το φαινόμενο, το οποίο είναι γνωστό ως «δυσφαγία χαπιών».

«Μερικοί για παράδειγμα μπορεί να έχουμε μικρό οισοφάγο, πράγμα που δυσκολεύει την κατάποση χαπιών. Προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις και η στένωση του οισοφάγου μπορούν επίσης να συμβάλουν στη δυσκολία που σχετίζεται με την κατάποση χαπιών. Επιπλέον, αν ο οργανισμός μας παράγει ανεπαρκείς ποσότητες σάλιου -το οποίο μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου Sjorgen- αυτό μπορεί να περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Ακόμη, το άγχος ή ο φόβος πνιγμού από ένα χάπι ωθεί μερικούς ανθρώπους στο να σταματήσουν την αγωγή τους», εξηγεί η ειδικός.

Και τι συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση;

Μαζί με το μάσημα των χαπιών, το οποίο δεν συνιστάται σε κάθε ασθενή-, υπάρχουν κι άλλες μέθοδοι, όπως η τεχνική pop-bottle, που υπόσχονται να διευκολύνουν τη λήψη χαπιών.

Tι είναι η τεχνική pop-bottle

1. Γεμίζουμε ένα πλαστικό μπουκάλι με νερό ή σόδα

2.Βάζουμε το δισκίο στη γλώσσα μας και κλείνουμε τα χείλη μας σφιχτά γύρω από το άνοιγμα του μπουκαλιού

3. Παίρνουμε μια δυνατή τζούρα, διατηρώντας την στενή επαφή μεταξύ του μπουκαλιού και των χειλιών μας και σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τα χείλη μας

4. Χρησιμοποιώντας μια «πιπιλιστική» κίνηση, καταπίνουμε τελικά το νερό και το χάπι

Και κάνα-δυο άλλες ιδέες

Μερικοί άνθρωποι πέτυχαν την κατάποση χαπιών κάνοντας εξάσκηση με μικρές βρώσιμες καραμέλες όπως τα M&M’s ή επικαλύπτοντας το χάπι τους με γιαούρτι, μαρμελάδα ή μέλι.

2. Χρειαζόμαστε σώνει και ντε νερό για να πάρουμε το χάπι μας;

Οι ειδικοί δεν συνιστούν να παίρνουμε τα χάπια μας χωρίς νερό. Διότι το υγρό στοιχείο «εκτός από το ότι διευκολύνει την κατάποση των χαπιών και μειώνει τον κίνδυνο ερεθισμού του λαιμού ή του οισοφάγου, βοηθά και στη διάσπαση των χαπιών και εξασφαλίζει την σωστή απορρόφηση του φαρμάκου», μας προτρέπει ο Χέιβι Χάμιλτον, φαρμακοποιός και κλινικός σύμβουλος στο Το BuzzRx.

Η Μπουργκουά προσθέτει ότι «200ml νερό είναι το ιδανικό ρόφημα, που θα βοηθήσει το χάπι να κινηθεί κάτω από το λαιμό και να μεταφερθεί στο σώμα αποτελεσματικά. Ορισμένα φάρμακα μάλιστα, απαγορεύεται να λαμβάνονται με χυμούς φρούτων και γαλακτοκομικά προϊόντα. Γιατί το γάλα και το γιαούρτι μειώνουν την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών, ενώ οι χυμοί αυξάνουν τις παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων με στατίνες, που χρησιμοποιούνται για την πτώση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης. Τα ανθρακούχα ποτά, που ενδέχεται να προκαλέσουν πρόωρη διάλυση των χαπιών, τα καφεϊνούχα ροφήματα που μπορούν να αυξήσουν τον μεταβολισμό ορισμένων φαρμάκων, καθώς και το αλκοόλ που μπορεί να προκαλέσει επιβλαβείς παρενέργειες, είναι επίσης απαγορευτικά για τη λήψη χαπιών»

3. Μπορούμε να καταπίνουμε δύο ή περισσότερα χάπια με τη μία;

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι εφόσον δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα, η κατάποση πολλών χαπιών ταυτόχρονα είναι γενικά ασφαλής. Ωστόσο ο Χάμιλτον επιμένει ότι για αυτό θα πρέπει να ρωτήσουμε τον γιατρό και τον φαρμακοποιό μας. Διότι η λήψη ορισμένων φαρμάκων πρέπει να απέχει χρονικά από τη λήψη κάποιων άλλων. Και αυτό, το γνωρίζουν με σαφήνεια και ακρίβεια μονάχα οι επιστήμονες υγείας.

4. Πρέπει να παίρνουμε πάντα τα χάπια μας με γεμάτο στομάχι;

Είναι σημαντικό να εξετάζουμε προσεκτικά οποιεσδήποτε οδηγίες αναφέρονται στη φαρμακευτική αγωγή. Ορισμένα φάρμακα λαμβάνονται καλύτερα με το φαγητό, ενώ για άλλα η σύσταση είναι να τα παίρνουμε με άδειο στομάχι. Οι οδηγίες βασίζονται στο τι είναι καλύτερο για να μεγιστοποιηθεί η απορρόφηση και η αποτελεσματικότητα του σκευάσματος.

5. Και αν πρέπει να πάρουμε τα χάπια «με γεμάτο στομάχι», έχει σημασία να προσέξουμε τι θα φάμε πριν τη λήψη;

«Η απάντηση είναι ναι. Επειδή ανάλογα με το χάπι, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα και ποτά που δυσκολεύουν το σώμα μας να απορροφήσει σωστά το φάρμακο και μειώνουν την αποτελεσματικότητα», μας προειδοποιεί ο Χάμιλτον.

Για παράδειγμα, τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά ή σε φυτικές ίνες μπορεί να καθυστερήσουν την απορρόφηση, ενώ τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, τα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, τα γαλακτοκομικά, ορισμένα εσπεριδοειδή ή όξινα φρούτα και κάποια ποτά επηρεάζουν τον μεταβολισμό ή επιδρούν στα ίδια τα φάρμακα.

Οπότε, το τι θα φάμε προτού πάρουμε το χάπι μας, θα πρέπει και πάλι να το συζητήσουμε με τον πιστοποιημένο γιατρό που μας πρότεινε το συγκεκριμένο προϊόν.

6. Ποια είναι η καλύτερη στάση σώματος για να πάρουμε το χάπι

Αν και το να γέρνουμε το κεφάλι μας προς τα πίσω φαίνεται καλή ιδέα, η έρευνα έχει δείξει ότι ισχύει το αντίθετο.

«Συχνά, η κλίση του κεφαλιού μας προς τα πίσω μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την κατάποση χαπιών. Ειδικά αν τα παίρνουμε συνοδεία νερού. Το πιο αποτελεσματικό είναι να γέρνουμε ελαφρώς το κεφάλι προς τα εμπρός, επειδή αυτή η θέση προωθεί το άνοιγμα του οισοφάγου», προτείνει ο Χάμιλτον.

Επίσης, μετά τη λήψη του χαπιού, το να ξαπλώνουμε και να γέρνουμε προς τα δεξιά μπορεί να επιταχύνει την απορρόφηση κατά περίπου 13 λεπτά σε σύγκριση με το να παραμένουμε σε όρθια θέση, ενώ η στροφή προς τα αριστερά επιβραδύνει σημαντικά την απορρόφηση.

(Με πληροφορίες από yahoolife).