Oρισμένες από εμάς, έχουμε κρυμμένο ένα lip balm παντού: Στην τσάντα μας, στο συρτάρι της κρεβατοκάμαρας, στο αυτοκίνητο και σε διάφορα σημεία, που ούτε μπορεί να φανταστεί κανείς.
Όμως, γιατί ενώ τα ενυδατώνουμε τόσο τακτικά, τα σκασμένα χείλη πάντα επανέρχονται;
Τόσες πολλές διαφορετικές μάρκες lip balm υπόσχονται ανακούφιση από τα ξηρά σκασμένα χείλη. Ωστόσο, δεν δημιουργούνται όλα τα ενυδατικά χειλιών από τα ίδια συστατικά. Για αυτό και κάποια, επιφέρουν το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα.
Τι προκαλεί το σκάσιμο των χειλιών;
Το πρόβλημα με την σκασμένη όψη, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο πόσο εύκολα στεγνώνουν τα χείλη μας από τη φύση τους.
«Ας σκεφτούμε τα χείλη μας ως προέκταση του δέρματός μας. Απλώς, σε αντίθεση με το δέρμα των χεριών μας για παράδειγμα, τα χείλη δεν διαθέτουν τα ίδια προστατευτικά στρώματα για να αποτρέψουν την απώλεια της υγρασίας», εξηγεί ο δρ Ρέσιμι Καπούρ, δερματολόγος και ιδρυτής της Brooklyn Dermatology.
Το δέρμα μας, διαθέτει έναν φραγμό διατήρησης της υγρασίας, που ονομάζεται κεράτινη στιβάδα και εμποδίζει το νερό να φύγει από το σώμα. Τα χείλη ωστόσο, περιέχουν μια πολύ λεπτή κεράτινη στιβάδα, η οποία τα καθιστά πιο επιρρεπή σε βλάβες σε σύγκριση με το δέρμα σε άλλα μέρη του σώματός. Επιπλέον, τα χείλη στερούνται άλλα χαρακτηριστικά του δέρματος, όπως τριχοθυλάκια, ιδρωτοποιούς αδένες και σμηγματογόνους αδένες που παρέχουν επιπλέον υγρασία ή έλαια.
Δεδομένου ότι τα χείλη δεν παράγουν τη δική τους υγρασία, στεγνώνουν εύκολα όταν αυξάνονται οι θερμοκρασίες. Η υπερβολική έκθεση στις επιβλαβείς ακτίνες UV του ήλιου μπορεί επίσης να προκαλέσει έγκαυμα στα χείλη, αφήνοντάς τα σκασμένα, πρησμένα και ερεθισμένα. Αλλά ούτε και ο κρύος καιρός είναι ευνοϊκός, καθώς ο ξηρός και δυνατός αέρας επίσης απομακρύνει την υγρασία από τα χείλη, καθιστώντας τα ευάλωτα στο ξεφλούδισμα.
Ένα άλλος παράγοντας που καταστρέφει τα χείλη, είναι η συνήθειά μας να τα γλείφουμε. Συχνά έχουμε την επιθυμία να γλείφουμε τα χείλη μας ως τρόπο ενυδάτωσης. Ωστόσο, η συνήθεια αυτή επιδεινώνει το πρόβλημα. Το σάλιο είναι ερεθιστικό για το δέρμα, επειδή τα ένζυμα που περιέχει, ακριβώς όπως διασπούν τα τρόφιμα, φθείρουν και το φράγμα της υγρασίας.
Προσοχή: Το συνεχές γλείψιμο των χειλιών μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε εξάνθημα γύρω από την περιοχή του στόματος. Κι αυτό, μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και είναι πιο συχνό σε μικρά παιδιά.
Ποια συστατικά δεν αφήνουν τα χείλη μας να δουν «άσπρη μέρα»
Σε έναν τέλειο κόσμο, τα σκασμένα χείλη θα θεραπεύονταν αμέσως μόλις εφαρμόζαμε το lip balm. Ωστόσο, καθένας μας μπορεί να παρουσιάσει αλλεργικές αντιδράσεις σε πολλά συστατικά, ερεθίζοντας περαιτέρω την περιοχή του στόματος.
Μήπως έχουμε νιώσει ποτέ μια αίσθηση δροσιάς και μυρμηγκιάσματος στα χείλη καθώς εφαρμόζουμε το ενυδατικό χειλιών; Αν ναι, το πιθανότερο είναι ότι το προϊόν περιείχε μενθόλη ή καμφορά, δύο χημικές ουσίες που λειτουργούν ως ήπια αναισθητικά για να απαλύνουν την αίσθηση ξηρότητας - καψίματος στα χείλη.
Ωστόσο, τα εν λόγω συστατικά, απειλούν αμφότερα το λεπτό προστατευτικό στρώμα δέρματος στα χείλη, αυξάνοντας τις πιθανότητες αφυδάτωσης στην περιοχή.
Το κερί μέλισσας είναι ακόμη ένα κοινό αλλεργιογόνο, που περιέχεται σε πολλά lip balm και το σαλικυλικό οξύ επίσης. Το τελευταίο μάλιστα, στραγγίζει τα χείλη μας με δύο τρόπους: Πρώτον, αλλάζει την ισορροπία του pH, αφυδατώνοντας τα χείλη. Και δεύτερον, δρα ως απολεπιστικό για να απαλλαγούμε από τα ξηρά κύτταρα του δέρματος, αλλά καταλήγει να αφαιρεί μεγάλο μέρος του φραγμού υγρασίας.
Τέλος, τα lip balms μπορούν να περιέχουν διαφορετικά αρώματα, όπως γερανιόλη και κινναμαλδεΰδη, προκειμένου να καλύψουν τη μυρωδιά των χημικών ή για να προσδώσουν στα προϊόντα γεύσεις και μυρωδιές όπως κανέλα, βατόμουρο, φουντούκι. Ωστόσο, ο Kαπούρ, προειδοποίησε ότι όλα αυτά τα αρώματα μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στα χείλη.
Και τελικά τι επιτρέπεται να περιέχει το lip balm μας;
Οι δερματολόγοι συνιστούν τη χρήση lip balm με κύριο συστατικό τη βαζελίνη. Ο Καπούρ επίσης, συνιστά την εφαρμογή μιας γενναιόδωρης ποσότητας lip balm το βράδυ. Ο ίδιος προτείνει προϊόντα με προστασία SPF. Αφενός γιατί τα χείλη μας είναι επιρρεπή στον καρκίνο του δέρματος και αφετέρου, επειδή οι ακτίνες UV του ήλιου, όπως προείπαμε, τα αφυδατώνουν.
Άλλο ένα συστατικά που διατηρεί τα χείλη μας ενυδατωμένα είναι το βούτυρο καριτέ. Επιπλέον, θα πρέπει να πίνουμε άφθονο νερό όλη την ημέρα και να προστατεύουμε τα χείλη μας από τους δυνατούς ανέμους με επιπλέον lip balm ή ένα φουλάρι.
Μπορούν τα σκασμένα χείλη να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό;
Εάν παρά την περιποίηση και τη σωστή ενυδάτωση συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τα σκασμένα χείλη, θα πρέπει να επισκεφτούμε τον δερματολόγο μας. Τα σκασμένα χείλη θα μπορούσαν συχνά να είναι σύμπτωμα της ανεπάρκειας βιταμινών ή μιας νόσου του θυρεοειδούς.
(Mε πληροφορίες από CNN).