Ακριβώς πόσα λεπτά πρέπει να διαρκεί το γεύμα μας για να έχουμε υγιές βάρος

7+1 κίνδυνοι του να τρώμε πολύ γρήγορα και 4 πανέξυπνα tips για να ρίξουμε ρυθμούς.
Είναι κανόνας στη ζωή: Σε ό,τι δίνουμε χρόνο, γίνεται αυτόματα πιο απολαυστικό. Ας το δοκιμάσουμε και με το φαγητό μας. Και το αποτέλεσμα θα μας ανταμείψει.
Gorkem Yorulmaz via Getty Images
Είναι κανόνας στη ζωή: Σε ό,τι δίνουμε χρόνο, γίνεται αυτόματα πιο απολαυστικό. Ας το δοκιμάσουμε και με το φαγητό μας. Και το αποτέλεσμα θα μας ανταμείψει.

Νέα δεδομένα: Μπορούμε άνετα να απολαύσουμε ένα κομμάτι κέικ. Αρκεί να το κάνουμε αργά και βασανιστικά. Ή μάλλον αργά και απολαυστικά. Κι ενώ οι ειδικοί τείνουν να εστιάζουν στα είδη των τροφών που επιτρέπεται να φάμε για να προστατέψουμε την υγεία μας, η ταχύτητα με την οποία γευματίζουμε είναι εξίσου σημαντική.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του να τρώμε υπερβολικά γρήγορα

1. Πρώτα από όλα τρώμε σίγουρα περισσότερο

2. Έπειτα δυσκολευόμαστε να χωνέψουμε και σηκωνόμαστε από το τραπέζι ράθυμοι και κακοδιάθετοι

3. Σαν να μην έφταναν όλο αυτά, η ταχύτατη κατανάλωση φαγητού αυξάνει επικίνδυνα τον ρυθμό της καρδιάς και της αναπνοής

4. Το στομάχι δεν προλαβαίνει να μεταφέρει στον εγκέφαλο το μήνυμα ότι είμαστε πλήρεις

5. Το να μην μασάμε σωστά την τροφή μας μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο την πέψη, που σημαίνει ότι δεν θα λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά από το φαγητό μας

6. Τα μη μασημένα κομμάτια τροφής ελλοχεύει ο κίνδυνος να κολλήσουν στον οισοφάγο μας

7. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε γρήγορα έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

8. Είναι πιθανό να καταπιούμε περισσότερο αέρα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε φούσκωμα ή δυσπεψία

Οπότε, το ιδανικό θα ήταν το γεύμα μας να διαρκεί από 20 έως 30 λεπτά. Διότι πέρα από όλα τα άλλα αν εμείς φάμε μέσα σε πέντε λεπτά, υπάρχει ο κίνδυνος ο απέναντί μας που μαγείρεψε το γεύμα να καταλήξει να τρώει μόνος. Κρίμα δεν είναι;

Πώς να επιβραδύνουμε την κατανάλωση φαγητού: Πολύτιμα μυστικά

1. Κλείνουμε την τηλεόραση και αφήνουμε το κινητό στην άκρη

Αν τρώμε ενώ παρακολουθούμε τηλεόραση δεν δίνουμε προσοχή στα σήματα του ίδιου του σώματος ότι είναι χορτασμένο. Και αυτό σχεδόν πάντα μας κάνει να τρώμε περισσότερο.

2. Δοκιμάζουμε να φάμε με το «κακό» μας χέρι

Ο ρυθμός με τον οποίο τρώμε είναι μια ριζωμένη συνήθεια. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά να τον αλλάξουμε. Μικρά τρικ όπως το να χρησιμοποιούμε το πιρούνι με το αριστερό μας χέρι αν είμαστε δεξιόχειρες ή το να πειραματιστούμε με τσοπ στικ, αποκλείεται να μην επιβραδύνουν τον ρυθμό του γεύματός μας. Και είναι και μια πρόκληση. Ας το δοκιμάσουμε ήδη στο επόμενό μας γεύμα.

3. Παρατηρούμε τη γεύση, την υφή και τη θερμοκρασία της κάθε μπουκιάς

Ακόμα κι αν έχουμε μια πολυάσχολη ζωή και είναι αναπόφευκτο να πάρουμε το μεσημεριανό μας γεύμα ή το ενδιάμεσο σνακ μας εν μέσω μιας συνάντησης πρέπει να εξετάζουμε τη γεύση και την αίσθηση του φαγητού. Αν δεν είμαστε πλήρως παρόντες, είναι πολύ εύκολο να φάμε πιο γρήγορα και να μην παρατηρήσουμε πόση ποσότητα καταναλώσαμε.

4. Μασάμε το φαγητό όπως μας το έλεγε ίσως η μαμά μας

Μοιράζουμε το γεύμα μας δηλαδή σε μικρότερες και περισσότερες μπουκίτσες. Αν μασάμε την κάθε μπουκιά λίγο περισσότερο, το γεύμα μας θα απλωθεί σε χρόνο. Κι αυτό το κάνουμε ακόμα κι αν τρώμε πατατάκια. Τα τρώμε δηλαδή αργά, ένα-ένα. Κι όχι με τις χούφτες.

Είναι κανόνας στη ζωή: Σε ό,τι δίνουμε χρόνο, γίνεται αυτόματα πιο απολαυστικό. Ας το δοκιμάσουμε και με το φαγητό μας. Και το αποτέλεσμα θα μας ανταμείψει.

(Με πληροφορίες από Associated Press).