Ανοχτή γραμμή Αθήνας-Βερολίνου για το προσφυγικό: Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη - Μέρκελ

Το Μαξίμου έχει εκφράσει την πρόθεση του να τονίζει διαρκώς στους εταίρους την ανάγκη να βρεθεί λύση στο προβλήμα.
Mέρος του πλάνου του Βερολίνου είναι η αλλαγή στη διαδικασία επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου από τους πρόσφυγες.
Mέρος του πλάνου του Βερολίνου είναι η αλλαγή στη διαδικασία επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου από τους πρόσφυγες.
NurPhoto via Getty Images

Κυριάκος Μητσοτάκης και Άνγκελα Μέρκελ συνομίλησαν τηλεφωνικά το πρωί της Παρασκευής (15/11), επικοινωνία που, όπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, ήταν προγραμματισμένη να γίνει. Με βασικό θέμα συζήτησης το προσφυγικό/μεταναστευτικό, η συνομιλία Μητσοτάκη- Μέρκελ δείχνει ότι υπάρχει ανοιχτή γραμμή Αθήνας-Βερολίνου, προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες της συνομιλίας –καθώς φαίνεται ότι υπάρχει πρόθεση και από τις δύο πλευρές να μην υπάρξουν διαρροές- όμως τα όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι επαφές Γερμανίας και Ελλάδας, δείχνουν ότι παρασκηνιακά μελετώνται διάφορα σενάρια.

Εξάλλου, όπως επισημάνουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, η ελληνική πλευρά είχε θέσει το θέμα και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει την ανάγκη ανάληψης δράσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας μάλιστα λόγο για plan B που πρέπει να εκπονηθεί.

«Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκία στο μεταναστευτικό» είχε δηλώσει τις ημέρες της Συνόδου ο Πρωθυπουργός, ζητώντας παράλληλα από την Ευρωπαϊκή Ένωση «να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στην διαχείριση αυτού του ζητήματος».

Τη διάθεση του Βερολίνου να βρεθεί μία λύση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, είχε εκφράσει πάντως και ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος είχε συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, πριν από περίπου ένα μήνα. Σε εκείνη την συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει προς τη γερμανική πλευρά, ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να σταματήσουν οι ροές των ανθρώπων που έρχονται από την Τουρκία.

Πάντως φαίνεται ότι ένα μέρος του πλάνου του Βερολίνου, είναι η αλλαγή στη διαδικασία επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου από τους πρόσφυγες, καθώς αυτό ακριβώς το θέμα είχε τεθεί από τον Ζεεχόφερ και σε συνάντηση εκπροσώπων των 6 μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης.

Αυτή η λύση, μία από αυτές που έπεσαν στο τραπέζι, είχε ως κεντρική ιδέα να μπορεί να γίνεται η κατάθεση της αίτησης ασύλου σε ένα σημείο, αλλά η ολοκλήρωση της εξέτασης της αίτησης να γίνεται σε άλλο.

Μία τέτοια εξέλιξη, όπως είναι ευνόητο, θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά την ελληνική πλευρά, καθώς θα έφευγαν αρκετές χιλιάδες ανθρώπων που έχουν αιτηθεί ασύλου. Για την ώρα όμως δεν υπάρχει καμία απόφαση επί του θέματος, τουλάχιστον που να μπορεί να ανακοινωθεί. Το βέβαιο είναι ότι το Μαξίμου έχει εκφράσει την πρόθεση του να τονίζει διαρκώς στους εταίρους την ανάγκη να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης ενός προβλήματος που εξελίσσεται σε μείζον θέμα για την κυβέρνηση και την κοινωνία.

Δημοφιλή