Μέρκελ: Το ελληνικό πρόγραμμα ήταν μεγάλη πρόκληση, αλλά το ευρώ είναι σταθερό

Μέρκελ: Το ελληνικό πρόγραμμα ήταν μεγάλη πρόκληση, αλλά το ευρώ είναι σταθερό
Sean Gallup via Getty Images

Η Ευρωζώνη χρειάζεται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για να «πνίξει εν τη γενέσει» τους πιθανές μελλοντικές κρίσεις, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση προγραμμάτων βοήθειας σε χώρες- μέλη, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο πριν πάει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα ασχοληθεί, μεταξύ άλλων, και με τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, η Μέρκελ είπε πως «το ελληνικό πρόγραμμα, όπως άλλα, ήταν μεγάλη πρόκληση, αλλά μπορούμε να πούμε ότι το ευρώ είναι σταθερό, τα προγράμματα έχουν τελειώσει και οι χώρες είναι ανταγωνιστικές, και αυτό είναι καλό παράδειγμα δουλειάς και καλό παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

«Αλλά υπάρχει ακόμα ανάγκη για μεταρρυθμίσεις. Για αυτό συμφωνήσαμε με τη Γαλλία να συνεργαστούμε» είπε, προσθέτοντας πως αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε ένα είδους Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου για να βοηθά στην αποφυγή πιθανών κρίσεων.

Αναφερόμενη στο μεταναστευτικό, η Μέρκελ ζήτησε συμφωνίες με αφρικανικές χώρες αντίστοιχες αυτής της ΕΕ με την Τουρκία, σημειώνοντας πως, με τη μείωση του αριθμού των μεταναστών, θα έπρεπε να επιστρέψουν κανόνες που ίσχυαν προ το 2015.

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, αλλά αυτή της μετανάστευσης θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για την ΕΕ» ανέφερε υπό το βάρος της ενδοκυβερνητικής κρίσης που αντιμετωπίζει με αφορμή την μεταναστευτική πολιτική.

«Είτε την αντιμετωπίζουμε, έτσι ώστε στην Αφρική να πιστέψουν ότι καθοδηγούμαστε από αξίες και πιστεύουμε στην πολυμέρεια, όχι τη μονομέρεια, ή κανείς δεν θα πιστεύει πλέον στο σύστημα αξιών που μας έκανε ισχυρούς» τόνισε. «Γι′ αυτό είναι τόσο σημαντικό».

«Δεν βρισκόμαστε εκεί που θα θέλαμε», παραδέχθηκε και επανέλαβε την εκτίμηση ότι δεν θα επιτευχθεί συνολική ευρωπαϊκή λύση σε αυτή τη Σύνοδο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου.

«Πρέπει να διαχειριστούμε το θέμα από κοινού, αντί να το διαχειριζόμαστε ο καθένας μόνος ή να αναζητήσουμε διμερείς λύσεις, διαφορετικά κανείς πια δεν θα πιστεύει στο αξιακό μας σύστημα», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος και ανέδειξε κυρίως το θέμα των συμφωνιών που πρέπει να συναφθούν με τις ασφαλείς χώρες προέλευσης.

«Το 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στην δολοφονία της 15χρονης Σουζάνα από νεαρό Ιρακινό, ο οποίος είχε φθάσει στην Γερμανία με το μεγάλο προσφυγικό κύμα του 2015, αλλά παρέμενε στη χώρα παρότι η αίτηση ασύλου του είχε απορριφθεί. Η Καγκελάριος υπερασπίστηκε ωστόσο την πολιτική που άσκησε στην αρχή της προσφυγικής κρίσης, κάνοντας λόγο για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ενώ επανέλαβε - με το βλέμμα στους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) - ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει του γερμανικού. Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι κατά την διάρκεια της ομιλίας της κ. Μέρκελ ο αρχηγός του CSU και υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δεν βρισκόταν στην αίθουσα.

Ενόψει και της Συνόδου του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο, η Καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στην υποχρέωση των κρατών-μελών για αύξηση των αμυντικών δαπανών, χαρακτηρίζοντας «απαραίτητη την δικαιότερη συνεισφορά της Ευρώπης στην συμμαχία» και επανέλαβε την πρόθεση της Γερμανίας να αυξήσει τις δικές της αμυντικές δαπάνες στο 1,5% του ΑΕΠ - και όχι στο 2% που απαιτεί το ΝΑΤΟ και ο αμερικανός Πρόεδρος.

«Το οφείλουμε στους στρατιώτες μας, αλλά και στον γερμανικό λαό, ο οποίος δεν πρέπει να χάσει την εμπιστοσύνη του στην ασφάλεια και την άμυνα», δήλωσε.

Η Καγκελάριος παραδέχθηκε ακόμη ότι η ένταση στις διατλαντικές σχέσεις «δεν αποτελεί μυστικό» και, αναφερόμενη στην εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ, επανέλαβε ότι η Γερμανία θεωρεί «παράνομη την επιβολή δασμών στα προϊόντα αλουμινίου και χάλυβα, αλλά τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και πολλών άλλων χωρών να συνεχιστούν οι συνομιλίες με την Ουάσιγκτον, προκειμένου να αποφευχθεί ένας ενδεχόμενος εμπορικός πόλεμος.

Δημοφιλή