Τέσσερις πόλεις της Υεμένης, που ελέγχονται από τους αντάρτες Χούθι, μπήκαν στο στόχαστρο αμερικανικών και βρετανικών πληγμάτων σήμερα, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Al-Massirah, που συνδέεται με την ανταρτική οργάνωση.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, τέσσερα πλήγματα έγιναν στην πρωτεύουσα Σαναά και επτά στο λιμάνι της Χοντάιντα, όπου ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι άκουσαν εκρήξεις.
Τουλάχιστον ένα πλήγμα είχε στόχο την πόλη Νταμάρ, στα νότια της πρωτεύουσας, και άλλο ένα την Μουκαΐράς, στα νοτιοανατολικά της Σαναά.
«Αυτή η επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας και των υεμενίτικων κυβερνείων μετά την έκφραση αλληλεγγύης προς τον Λίβανο και τη Γάζα, είναι μια απέλπιδα προσπάθεια να τρομοκρατηθεί ο λαός μας» είπε στο κανάλι ένα ηγετικό στέλεχος των Χούθι. «Η Υεμένη δεν θα αποθαρρυνθεί από αυτές τις επιθέσεις και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τους εχθρούς με όλη της τη δύναμη», πρόσθεσε.
Οι Χούθι ανήκουν στον «Άξονα της Αντίστασης», όπως τον αποκαλεί το Ιράν, στον οποίο μετέχουν, εκτός της Τεχεράνης, η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και φιλοϊρανικές οργανώσεις στο Ιράκ. Σε ένδειξη «συμπαράστασης» προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας οι Χούθι πλήττουν εδώ και μήνες εμπορικά πλοία τα οποία λένε ότι συνδέονται με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ ή τη Βρετανία, στον Κόλπο του Άντεν και την Ερυθρά Θάλασσα. Έχουν επίσης βάλει στο στόχαστρο πόλεις του Ισραήλ, το οποίο ανταπέδωσε τα πλήγματα.
Έντεκα διασώστες σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα στον νότιο Λίβανο
Η Ισλαμική Επιτροπή Υγείας, που συνδέεται με τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε σήμερα ότι έντεκα διασώστες της σκοτώθηκαν σήμερα από τα ισραηλινά πλήγματα στον νότιο Λίβανο.
Η Επιτροπή διευκρίνισε ότι οι επτά τραυματιοφορείς σκοτώθηκαν «σε μια σιωνιστική επίθεση με στόχο τις ομάδες των διασωστών» στο δημόσιο νοσοκομείο Μαρτζαγιούν. Οι υπόλοιποι τέσσερις έχασαν τη ζωή τους σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις, σε άλλες περιοχές του νοτίου Λιβάνου.
Τρία νοσοκομεία στον Λίβανο, εκ των οποίων το ένα βρίσκεται κοντά στα νότια προάστια της Βηρυτού, ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τη λειτουργία τους λόγω των ισραηλινών επιθέσεων στη χώρα.
Το ιδιωτικό νοσοκομείο «Αγία Τερέζα», κοντά στα νότια προάστια της πρωτεύουσας, ανέφερε ότι αναστέλλει τις υπηρεσίες του λόγω των βομβαρδισμών που συνεχίζονται σε κοντινή απόσταση. Έκανε επίσης λόγο για «τεράστιες ζημιές» στο κτίριο, το οποίο διοικείται από ένα μοναστικό τάγμα.
Δύο δημόσια νοσοκομεία στον νότιο Λίβανο τέθηκαν επίσης εκτός λειτουργίας, για τον ίδιο λόγο. Το Μαΐς αλ-Τζαμπάλ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα, έκλεισε λόγω των ισραηλινών πληγμάτων αλλά και επειδή αντιμετωπίζει δυσκολίες στον ανεφοδιασμό του και στην πρόσβαση σε αυτό.
Ο διευθυντής ενός τρίτου νοσοκομείου, του Μαρτζαγιούν, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι αναγκάστηκε να το εκκενώσει και να το κλείσει έπειτα από ένα ισραηλινό πλήγμα εναντίον διασωστών μιας υπηρεσίας που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ. Η επίθεση αυτή έγινε μπροστά στην είσοδο του νοσοκομείου, τη στιγμή που οι διασώστες μετέφεραν τραυματίες.
«Ισραηλινό πλήγμα στόχευσε τα ασθενοφόρα στην είσοδο του νοσοκομείου, προκαλώντας πανικό στο προσωπικό», είπε ο γιατρός Μουένες Καλακές. Η Ισλαμική Επιτροπή Υγείας, που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, ανέφερε ότι έντεκα τραυματιοφορείς της σκοτώθηκαν σήμερα από τους βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο και οι επτά από αυτούς στο νοσοκομείο Μαρτζαγιούν.
«Η έλλειψη προσωπικού και οι βομβαρδισμοί μας ανάγκασαν να κλείσουμε το νοσοκομείο», πρόσθεσε ο γιατρός Καλακές. «Εδώ και τέσσερις ημέρες δεν είχαμε πλέον αναισθητικό, ούτε ειδικούς τεχνικούς εργαστηρίων, επειδή πολλοί άνθρωποι έφυγαν», εξήγησε.
Τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν σήμερα αυτό που χαρακτήρισαν ”παράνομο αεροπορικό πλήγμα” του Ισραήλ σε προσφυγικό καταυλισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατά το οποίο σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
″Η επίθεση αυτή εντάσσεται σε ένα πολύ ανησυχητικό πλαίσιο παράνομης χρήσης βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στρατιωτικού τύπου στη Δυτική Όχθη, που έχουν προκαλέσει πολλά δεινά στους Παλαιστίνιους και σημαντικές ζημιές στα κτίρια και τις υποδομές”, δήλωσε το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου, σε ανακοίνωσή του για το κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος.
Ένας διοικητής της Χαμάς σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα στην Τούλκαρεμ
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Πέμπτη ότι ”εξόντωσε” ένα τοπικό ηγετικό στέλεχος της Χαμάς σε αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της πόλης Τουλκάρεμ, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης των ενόπλων δυνάμεων και της Σιν Μπετ, της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ.
Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες αλ Κάσεμ, επιβεβαίωσε απόψε ότι ένας από τους διοικητές της, ο Ζάχι Γιάσερ Ούφι σκοτώθηκε στο ισραηλινό πλήγμα στην πόλη Τούλκαρεμ της Δυτικής Όχθης, μαζί με άλλους επτά μαχητές.
Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι σκότωσε τον Ούφι, τον επικεφαλής του δικτύου της Χαμάς στην Τούλκαρεμ, την Πέμπτη.
Το πλήγμα αυτό είναι το πλέον φονικό από το 2000 στη Δυτική Όχθη, κατεχόμενο έδαφος από το Ισραήλ από το 1967, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας.
Για το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, πρόκειται για ”άλλο ένα σαφές παράδειγμα της συστηματικής χρήσης θανάσιμης βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στη Δυτική Όχθη, συχνά ανώφελη, δυσανάλογη και επομένως παράνομη”.
″Η καταστροφή ενός ολόκληρου κτιρίου γεμάτου κόσμο από αεροπορικό βομβαρδισμό δείχνει την κατάφωρη περιφρόνηση του Ισραήλ προς τις υποχρεώσεις του”, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ζήτησε τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για την επιχείρηση αυτή.
Η Τουλκάρεμ είχε ήδη αποτελέσει στόχο στα τέλη Αυγούστου των ισραηλινών αεροπορικών και χερσαίων επιδρομών στο πλαίσιο μιας ευρείας κλίμακας επίθεσης εναντίον ένοπλων ομάδων που πολεμούν κατά του Ισραήλ σε αρκετές παλαιστινιακές πόλεις και προσφυγικούς καταυλισμούς στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.
Από την αρχή του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς, ο οποίος ξέσπασε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο Ισραήλ, η βία μεταξύ των Παλαιστινίων από τη μια πλευρά, και του ισραηλινού στρατού και των εποίκων από την άλλη, δεν έχουν σταματήσει να εντείνονται στη Δυτική Όχθη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters