Μέση Ανατολή: Κατάληψη πλοίου των ΗΑΕ από αντάρτες της Υεμένης, επίθεση χάκερ κατά ισραηλινής εφημερίδας

Νέες εντάσεις στην περιοχή.
via Associated Press

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης κατέλαβαν ένα πλοίο με σημαία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ερυθρά Θάλασσα, είπαν αξιωματούχοι τη Δευτέρα, σε ένα νέο δείγμα εντάσεων στη Μέση Ανατολή, ενώ χάκερ στοχοποίησαν την ιστοσελίδα μεγάλης ισραηλινής εφημερίδας για την επέτειο του θανάτου κορυφαίου Ιρανού στρατηγού σε πλήγμα των ΗΠΑ το 2020.

Η κατάληψη του «Rwabee» αποτελεί την πιο πρόσφατη επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα, κρίσιμης σημασίας κόμβο για διεθνείς μεταφορές εμπορευμάτων και ενέργειας. Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι επιβεβαίωσαν το περιστατικό, στα ανοιχτά των ακτών της Χοντάιντα, ενός εκ των πλέον έντονα διαφιλονικούμενων «επάθλων» στον πόλεμο στην Υεμένη.

Για την επίθεση χάκερ στην Jerusalem Post δεν ανέλαβε κάποια οργάνωση άμεσα την ευθύνη. Οι χάκερ αντικατέστησαν τη homepage της Post με μια εικόνα που δείχνει έναν πύραυλο να κατεβαίνει από μια γροθιά με ένα δαχτυλίδι που συσχετιζόταν με τον Κασέμ Σολεϊμανί, τον Ιρανό στρατηγό που σκοτώθηκε σε αμερικανικό πλήγμα drone στο Ιράν πριν από δύο χρόνια.

Οι πρώτες αναφορές για την κατάληψη του «Rwabee» ήρθαν από τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις, που είπαν μόνο ότι σημειώθηκε επίθεση εναντίον σκάφους που δεν κατονομάστηκε τα μεσάνυχτα. Οι συντεταγμένες που δόθηκαν αντιστοιχούσαν στο «Rwabee», σημαίας Εμιράτων, που δεν είχε δώσει στίγμα μέσω δορυφορικών δεδομένων για ώρες, σύμφωνα με το MarineTraffic.com. Ανακοίνωση του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία που δόθηκε στη δημοσιότητα από κρατικά ΜΜΕ στο βασίλειο επιβεβαίωσε μετά από ώρες την επίθεση, λέγοντας πως οι Χούθι είχαν διαπράξει «ένοπλη πειρατεία» στο σκάφος. Ο συνασπισμός είπε ότι το πλοίο μετέφερε ιατρικό εξοπλισμό από ένα αποσυναρμολογημένο σαουδαραβικό στρατιωτικό νοσοκομείο στη Σοκότρα.

Εκπρόσωπος των Χούθι είπε ότι οι δυνάμεις των ανταρτών είχαν καταλάβει κάτι που περιέγραψε ως εμιρατινό «στρατιωτικό φορτηγό σκάφος» το οποίο μετέφερε εξοπλισμό στα χωρικά ύδατα της Υεμένης χωρίς άδεια, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε «εχθρικές πράξεις» κατά της σταθερότητας της Υεμένης.

Όσον αφορά στην επίθεση κατά της ιστοσελίδας της Jerusalem Post, εικόνα που ανέβασαν οι χάκερ απεικονίζει έναν στόχο να εκρήγνυται από πρόσφατη ιρανική στρατιωτική άσκηση, σχεδιασμένος να μοιάζει με το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Σιμόν Πέρες στη Νεγκέβ, κοντά στην πόλη Ντιμόνα. Στις εγκαταστάσεις αυτές θεωρείται βρίσκονται εδώ και δεκαετίες υπόγεια εργαστήρια για την επεξεργασία ράβδων από τον αντιδραστήρια με σκοπό την απόκτηση πλουτωνίου οπλικής βαθμίδας. Σημειώνεται πως το Ισραήλ δεν επιβεβαιώνει ούτε αρνείται πως διαθέτει πυρηνικά όπλα.

Η Post είπε ότι κατέστη στόχος χάκερ, αναφέροντας στο Twitter πως «είμαστε ενήμεροι για το χακάρισμα της ιστοσελίδας μας, μαζί με μια ευθεία απειλή προς το Ισραήλ..εργαζόμαστε για την επίλυση του ζητήματος και ευχαριστούμε τους αναγνώστες για την υπομονή και κατανόησή τους».

Η λειτουργία της ιστοσελίδας αποκαταστάθηκε αργότερα. Χάκερ που υποστήριζαν το Ιράν είχαν στοχεύσει την αρχική της σελίδα και το 2020, ανεβάζοντας εικόνα με το Τελ Αβίβ να φλέγεται και τον τότε πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να κολυμπά με σωσίβιο.

Σημειώνεται πως στα τέλη Δεκεμβρίου ο πρώην επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ είχε παραδεχτεί πως η χώρα του εμπλεκόταν στον φόνο του Σολεϊμανί.

Στο μεταξύ, στο Ιράκ τη Δευτέρα στρατιωτικές δυνάμεις κατέρριψαν δύο drones αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, όπως είπαν Αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι. Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης, αν και ένα από τα drones είχε γραμμένο στα φτερά του «η εκδίκηση του Σολεϊμανί» στα αραβικά. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές.

Με πληροφορίες από Associated Press

Δημοφιλή