Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. μπαίνουν τα «μυστικά» πάρτι σε βίλες της Μυκόνου. Οι ειδικοί προειδοποιούν για την απότομη πτώση του μέσου όρου ηλικίας των ατόμων που έχουν νοσήσει από τον κορονοιό, γεγονός που αποδίδεται στις πολυπληθείς μαζώξεις για διασκέδαση νέων ανθρώπων.
Μάλιστα, όπως έγραψε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τον Αύγουστο ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 36 έτη. Εστίες υπερμετάδοσης του ιού αποτελούν τα πάρτι, τα οποία διαλύονται όταν γίνονται αντιληπτά από τις Αρχές. Μόλις πριν από λίγες ημέρες η Αστυνομία διέλυσε πάρτι σε βίλα στο νησί των ανέμων. Το εισιτήριο για τους συμμετέχοντες ανερχόταν στα 300 ευρώ, με τον υπεύθυνο να συλλαμβάνεται και να σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος του. Το ίδιο είχε συμβεί και πριν από μία εβδομάδα όταν ξανά οι αστυνομικοί πήραν κλήση για πάρτι, στο οποίο είχε συγκεντρωθεί πλήθος τουριστών που «προδόθηκαν» από τη μουσική που ήταν στη διαπασών.
Παρά τις προειδοποιήσεις και τις ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται, πάντως, ότι αρκετοί διοργανωτές δείχνουν διάθεση να συνεχίσουν την «προσπάθεια» για την πραγματοποίηση πάρτι που αποφέρουν μεγάλα κέρδη.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αρκετοί είναι οι «επαγγελματίες» του είδους –κάποιοι ορμώμενοι από τη Γαλλία- οι οποίοι «επενδύουν» στα πάρτυ νοικιάζοντας ιδιωτικές βίλες με θέα το Αιγαίο που μπορούν να φιλοξενήσουν σε ανοιχτό χώρο με πισίνα τουλάχιστον 500 άτομα. Συνήθως οι προσκλήσεις γίνονται μέσω των social media (Facebook, Instagram), όπου υπάρχουν χρήστες που μπορούν να αποτελέσουν «πομπούς» για την προσέλκυση τουριστών που επιζητούν την… ξέφρενη διασκέδαση. «Μία βίλα μπορεί να νοικιαστεί επί παραδείγματι έναντι 10.000-15.000 τη βραδιά. Εάν ο διοργανωτής συγκεντρώσει ακόμα και 300 άτομα, νούμερο που θεωρείται χαμηλό για τη Μύκονο, τότε μπορεί να κερδίσει περισσότερα από 300.000 ευρώ σε ένα βράδυ. Καταλαβαίνετε δηλαδή τα περιθώρια κέρδους», λέει πηγή με γνώση του θέματος.
Famous Dj-«κράχτες»
Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η επιλογή του dj, που συνήθως είναι γνωστά ονόματα που από μόνα τους μπορούν να αποτελέσουν «κράχτες». Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα πάρτι έχουν… vip χαρακτήρα, τα οποία κοστίζουν ακόμα και 1.000 ευρώ ανά άτομο. Τα χρήματα τα μαζεύουν «εισπράκτορες» που είναι υπεύθυνοι για το ταμείο. Μάλιστα, σε κάποιους «πελάτες» παρέχεται ακόμα και η δυνατότητα διανυκτέρευσης στη βίλα.
Η κινητοποίηση των Αρχών για την αντιμετώπιση των εστιών υπερμετάδοσης του ιού έχει κάνει τους διοργανωτές ακόμα πιο προσεκτικούς, με αποτέλεσμα να μη γνωστοποιείται η τοποθεσία των πάρτι, παρά μόνο λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή τους.
Στη Μύκονο, ωστόσο, έχει ενισχυθεί σημαντικά η αστυνομική παρουσία. Μεταξύ άλλων, στο νησί βρίσκονται αστυνομικοί με πολιτικά, αρμόδιοι να συλλέγουν σχετικές πληροφορίες. Η δυνατή μουσική και η «ανοιχτή» θέα προδίδουν τα σημεία συνωστισμού, ενώ πλέον οι πολίτες έχουν θορυβηθεί από την εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα και έτσι απευθύνονται σε μεγαλύτερο βαθμό στις Αρχές για να καταγγείλουν τα πάρτι.
Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι στη Μύκονο έχει αναπτυχθεί και μία ιδιότυπη κόντρα μεταξύ των διοργανωτών των πάρτι σε ιδιωτικές βίλες και των ιδιοκτητών των μεγάλων νυχτερινών καταστημάτων. Και αυτοί διότι οι ιδιοκτήτες των μαγαζιών καταλαβαίνουν ότι χάνουν σημαντικό μέρος των εσόδων και μάλιστα από άτομα που δεν πληρώνουν –όπως λένε- τους φόρους που πληρώνουν εκείνοι στο κράτος. Έτσι, δεν αποκλείεται κάποιες καταγγελίες που φτάνουν στα «αυτιά» των Αρχών να προέρχονται και από επιχειρηματίες του νησιού.
Το μήνυμα Χρυσοχοΐδη
Ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν οι Αρχές στα κορόνα-πάρτι της Μυκόνου ήταν και η επίσκεψη που πραγματοποίησε στο νησί των ανέμων ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στα τέλη του περασμένου μήνα.
«Απευθύνω σε όλους τους Μυκονιάτες, και κυρίως στους επιχειρηματίες, μήνυμα αποφασιστικότητας ότι θα κρατήσουμε, με κάθε νόμιμο μέσο, το νησί υγιές και ασφαλές. Τη Μύκονο, τις Κυκλάδες, την Ελλάδα. Είναι στο χέρι μας (…) Αυτό σημαίνει, πρώτα απ′ όλα, η προσωπική ευθύνη του καθενός, η ευθύνη για να τηρούνται τα πρωτόκολλα σύμφωνα με τις αποφάσεις των επιστημόνων και της κυβέρνησης, ταυτόχρονα οι αυστηροί έλεγχοι από τις Αρχές, έτσι ώστε όλοι μαζί να βγάλουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο που είναι τόσο κρίσιμη για τους εργαζόμενους, για τις επιχειρήσεις, για τον ελληνικό λαό και την πατρίδα μας. Θα ξανάρθουμε σύντομα για να εποπτεύσουμε όλα αυτά τα μέτρα. Καλώ όλους να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης έτσι ώστε, αυτή τη δύσκολη περίοδο, να πάμε όλοι μαζί με τις λιγότερες δυνατές ζημιές», είχε δηλώσει ο κ. Χρυσοχοΐδης.
«Αστυνομία Μυκόνου»
Ο υπουργός είχε αναφερθεί και στην ίδρυση νέας υπηρεσίας, Αστυνομική Υποδιεύθυνση, στη Μύκονο με 120 αστυνομικούς, με επικεφαλής ανώτερο αξιωματικό. Τη στέγαση της Υποδιεύθυνσης ανέλαβε ο Δήμος.
«Αυτή τη στιγμή απλώνονται οι αστυνομικές δυνάμεις με σχέδιο, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την εγκληματικότητα, την ανομία και να πατάξουμε κάθε άδικη πράξη που γίνεται στο νησί τα τελευταία χρόνια. Στόχος μας είναι η νομιμότητα, η καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Στόχος μας είναι η κοινωνική ειρήνη, η ανάπτυξη και η ευημερία του νησιού. Θα τα καταφέρουμε γιατί έχουμε σχέδιο», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.