Την Κυριακή 17 Μαρτίου συμπληρώνονται 60 χρόνια από τότε που ο Δαλάι Λάμα, μεταμφιεσμένος σαν στρατιώτης, εγκατέλειψε το παλάτι της Ποτάλα στην πρωτεύουσα της θιβετιανής Λάσα, μετά από φήμες ότι τα κινέζικα στρατεύματα σχεδίαζαν την απαγωγή ή τη δολοφονία του, προκαλώντας λαϊκή εξέγερση.
Από τότε ζει εξόριστος στο εξωτερικό, προσπαθώντας να συνεγείρει τη διεθνή κοινή γνώμη με σκοπό την ανεξαρτησία του Θιβέτ. Δεν έχει επιστρέψει από τότε.
Το Πεκίνο βλέπει τον βραβευμένο με το Νόμπελ Ειρήνης ως επικίνδυνο αυτονομιστή και έχει καταγγείλει τον 83χρονο πνευματικό ηγέτη αναφέροντας ότι το όνομά του υποκινεί τη βία. Ο Δαλάι Λάμα αρνείται την ύπαρξη βίας και λέει ότι θέλει μόνο πραγματική αυτονομία για το Θιβέτ.
Από την άλλη πλευρά, στη βορειοανατολική άκρη του θιβετιανού οροπεδίου, στο Taktser, στην επαρχία Qinghai, όπου ο Δαλάι Λάμα γεννήθηκε το 1935 από γονείς που καλλιεργούσαν φαγόπυρο και κριθάρι, αποτελεί πόλο έλξης για τουρίστες και λάτρεις. Κανένας άλλος, όμως, δεν έχει πρόσβαση. Το χωριό θεωρείται «ιδιωτικό». Σε μια δημοσιογραφική έρευνα του Reuters, δεν επετράπη η είσοδος στους δημοσιογράφους.
Οι περισσότεροι από τους 6 εκατομμύρια Θιβετιανούς της Κίνας εξακολουθούν να λατρεύουν τον Δαλάι Λάμα, παρά τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης. Πολλοί Θιβετιανοί φοβούνται ότι το Πεκίνο θα ορίσει απλώς την αντικατάστασή του.
Σημειώνεται, ότι «Δαλάι Λάμα» είναι ο τίτλος που δίνεται στον έναν από τους δύο ηγέτες του Λαμαϊσμού (Θιβετιανού Βουδισμού) (ο άλλος ηγέτης είναι ο Παντσέν Λάμα). Η ονομασία «Δαλάι Λάμα» είναι συνδυασμός της Μογγολικής λέξης ”Δαλάι” που σημαίνει «ωκεανός» και της Θιβετιανής λέξης «μπλα-μα» που σημαίνει «γκουρού», «δάσκαλος». Ο σημερινός Δαλάι Λάμα ονομάζεται Τενζίν Γκιάτσο.
«Ελπίζω η μετενσάρκωση του πνεύματος του Δαλάι Λάμα να συνεχιστεί μέχρι να λυθούν τα θιβετιανά ζητήματα. Μετά από αυτό, δεν με ενοχλεί», δήλωσε ο Tashi Lamsang, ακτιβιστής από το Θιβετιανό Συνέδριο Νεολαίας στη Νταραμσάλα.
Για την ιστορία, η πνευματική δικαιοδοσία του Δαλάι Λάμα επεκτείνεται και πέρα από το Θιβέτ ως τη Μογγολία, σε ένα μέρος της Κίνας και στα Βασίλεια του Μπουτάν και του Σικκίμ. Μέχρι το 1959 η έδρα του Δαλάι Λάμα ήταν η πρωτεύουσα του Θιβέτ, Λάσα. Το 1959, όταν κατέλαβαν το Θιβέτ οι Κινέζοι, ο Δαλάι Λάμα κατέφυγε στην Ινδία. Μετά τον θάνατο του Δαλάι Λάμα ο διάδοχός του εκλέγεται στο πρόσωπο του παιδιού, που την ώρα του θανάτου του γεννιέται και που, όπως ισχυρίζονται οι Λάμα, αναγνωρίζουν στο παιδί αυτό μερικά σημάδια που δείχνουν ότι είναι η νέα ενσάρκωση του Βούδα του Αβαλοκιτέσβαρα.