Μετά τις εκλογές στο τραπέζι τα πρωτογενή πλεονάσματα

Ζητούμενο η χαλάρωση της «θηλιάς» και η απελεύθερωση περισσότερων πόρων για την ανάπτυξη.
MarianVejcik via Getty Images

Η ολοκλήρωση και τυπικά της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που είχε για κύριο διακύβευμα την τύχη του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ανοίγει μια νέα ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο η οποία θα ορίσει την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Η επιτυχής ολοκλήρωση των κρίσιμων θεμάτων που θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα, θα μπορέσει να οδηγήσει σε μια επαναδιαπραγμάτευση των δημοσιονομικών στόχων με τους δανειστές, γεγονός που αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Ελληνικής πλευράς.

Τα όργανα της Ευρωπαϊκής Eνωσης γνωρίζουν καλά ότι το επόμενο διάστημα θα ανοίξει η κουβέντα για την επόμενη ημέρα της Ευρώπης, με αφορμή και το μήνυμα που θα στείλουν οι Ευρωπαϊκές κάλπες στις εκλογές. Σε αυτήν την κουβέντα σίγουρα εντάσσεται και η δημοσιονομική πολιτική των κρατών της Ευρωπαϊκής Eνωσης με τις δύο οικονομικές σχολές να συνεχίζουν να διαγκωνίζονται για την επικράτηση των πολιτικών λιτότητας ή αυτών της μεγαλύτερης δημοσιονομικής «χαλάρωσης».

Σε αυτό το πλαίσιο και στην Ελλάδα, ανεξάρτητα των αποτελεσμάτων στις εκλογές (ευρωεκλογές - εθνικές) ο πολιτικός κόσμος περιμένει μετά την ολοκλήρωση του εκλογικού κύκλου να ανοίξει επίσημα την διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης των δημοσιονομικών στόχων. Μεγαλύτερη επιδίωξη η αλλαγή της δέσμευσης για υψηλά δημοσιονομικά πρωτογενή πλεονάσματα, χαλαρώνοντας έτσι τη «θηλιά» και απελευθερώνοντάς περισσότερους πόρους για την ανάπτυξη.

Aλλωστε για τους ευρωπαίους αξιωματούχους και τις αγορές ο εκλογικός κύκλος στην Ελλάδα έχει πάψει να αποτελεί φόβητρο. Πλέον οι εταίροι ξέρουν ότι και τα δύο «μεγάλα» κόμματα, παρά τις όποιες διαφορές τους, επιθυμούν να παραμείνουν πίστα στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της εφαρμογής των δημοσιονομικών δεσμεύσεων. Το γεγονός αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στην πορεία Ελληνικού Χρηματιστηρίου αλλά και των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές. Τα θετικά μηνύματα και από τα δύο μέτωπα δείχνουν ότι το τελευταίο διάστημα έχει επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, ενώ ταυτόχρονα έχουν δημιουργήθει προσδοκίες για το μέλλον.

Το Ελληνικό στοίχημα

Προϋπόθεση για να ανοίξει η συγκεκριμένη συζήτηση παραμένει η πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση. Αντίστοιχα, ιδιαίτερα κρίσιμο στοιχείο προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για την αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων, είναι να επιτευχθεί χωρίς προβλήματα ο φετινός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου περνάει καταρχήν από την ορθή εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά θα κριθεί και από τις εξελίξεις που θα φέρουν οι δικαστικές αποφάσεις σχετικά με τα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων.

Ειδικά για το τελευταίο, η Κομισιόν έχει ζητήσει από την Ελληνική πλευρά διαρκή ενημέρωση προκειμένου οι τεχνοκράτες των θεσμών να έχουν πλήρη εικόνα για τις δημοσιονομικές αλλαγές που μπορεί να επιφέρουν οι δικαστικές αποφάσεις.

Η επαγρύπνηση από την πλευρά των εταίρων δείχνει ότι οι δανειστές περιμένουν από την Ελλάδα αποδείξεις ότι κινείται στο δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ ταυτόχρονα γίνονται οι απαραίτητες κινήσεις για τη θωράκιση της Ελληνικής Οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού κάθε μήνα θα πρέπει να δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται με βάση το σχέδιο που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Hδη έχει αποτιμηθεί ιδιαίτερα θετικά η επιστροφή του Δημοσίου στις αγορές με δύο διαδοχικές ομολογιακές εκδόσεις οι οποίες στέφθηκαν με επιτυχία, ενώ το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σχεδιάζει ακόμα μία έκδοση ομολόγου για το επόμενο διάστημα.

Η στάση των Ευρωπαίων

Τα αποτελέσματα των Ευρωπαϊκών εκλογών και η νέα δυναμική η οποία θα δημιουργηθεί εντός της Ευρωπαϊκής Eνωσης θα κρίνουν πολλά σχετικά με το αν θα ευοδωθούν ή όχι οι Ελληνικές προσδοκίες. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι μετά τις εκλογές θα ανοίξει η κουβέντα για την επόμενη ημέρα της Ένωσης. Στόχος όπως αναφέρουν θα είναι η επιστροφή στις Ευρωπαϊκές αρχές προκειμένου να μην κυριαρχήσουν οι ακραίες τάσεις εντός της Ε.Ε, γεγονός που θα ανοίξει την κουβέντα και για τη δημοσιονομική πολιτική στα κράτη μέλη.

Δημοφιλή