Meta: Θέλει να περάσει το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο στον κόσμο

Θα συνδέει ΗΠΑ και Ινδία.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
imaginima via Getty Images

Η Meta (Facebook) ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου στον κόσμο, που προορίζεται να συνδέει τις ΗΠΑ με την Ινδία, τη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία και άλλες περιοχές του κόσμου.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το Project Waterworth περιλαμβάνει ένα υποθαλάσσιο καλώδιο 50.000 χλμ- μήκους δηλαδή μεγαλύτερου από την περιφέρεια της Γης. Θα πρόκειται για το μεγαλύτερο καλώδιο στον κόσμο και το μακρύτερο που χρησιμοποιεί σύστημα 24 ζευγών ινών, κάτι που του δίνει μεγαλύτερη χωρητικότητα και θα βοηθούσε στην υποστήριξη μεγάλων projects στον τομέα της ΑΙ, σύμφωνα με τη Meta, στην οποία υπάγονται το Facebook, το Instagram και το WhatsApp.

«Το project αυτό θα επιτρέψει μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία, θα διευκολύνει την ψηφιακή συμπερίληψη και θα ανοίξει ευκαιρίες για τεχνολογική ανάπτυξη σε αυτές τις περιοχές. Για παράδειγμα στην Ινδία, όπου έχουμε ήδη δει σημαντική ανάπτυξη και επενδύσεις στις ψηφιακές υποδομές, το Waterworth θα βοηθήσει στην επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας και θα υποστηρίξει τα φιλόδοξα σχέδια της χώρας για την ψηφιακή της οικονομία» αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Πάνω από το 95% του internet traffic του κόσμου περνά από υποθαλάσσια καλώδια, κάτι που έχει προκαλέσει ανησυχία σχετικά με το πόσο ευάλωτα είναι σε επιθέσεις ή ατυχήματα, καθώς και το ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους σε περιόδους πολιτικών εντάσεων και συγκρούσεων. Σημειώνεται πως το ΝΑΤΟ άρχισε μια αποστολή τον Ιανουάριο για την αύξηση της παρακολούθησης πλοίων στη Βαλτική μετά από ζημιές σε κρίσιμα υποθαλάσσια καλώδια πέρυσι. Επίσης το 2018 η κυβέρνηση Τραμπ είχε επιβάλει κυρώσεις σε μια ρωσική εταιρεία που φερόταν να παρείχε «υποβρύχιες δυνατότητες» στη Μόσχα με σκοπό την παρατήρηση του υποθαλάσσιου δικτύου, ενώ τον Ιούλιο μεγάλα τμήματα της Τόνγκα έμειναν «στο σκοτάδι» όταν υπέστη ζημιές το υποθαλάσσιο καλώδιο που συνέδεε το δίκτυο του νησιού.

Με πληροφορίες από Guardian

Δημοφιλή