
Με ένα μήνυμα στο οποίο αποτυπώνεται η ξεκάθαρη πρόθεση επανεκκίνησης του διαλόγου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να «παγώσει» τους αμοιβαίους δασμούς ΕΕ-ΗΠΑ για 90 ημέρες, χαρακτηρίζοντάς την ως «ένα σημαντικό βήμα προς τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας».
Λίγες ώρες αφού η ΕΕ ψήφισε υπέρ των αντιμέτρων 25% κατά των αμερικανικών δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο της ΕΕ με ημερομηνία έναρξης τη 15η Απριλίου, η επικεφαλής της Κομισιόν επανέφερε στο προσκήνιο την πρόταση για μια συμφωνία ”μηδενικών δασμών” σε βιομηχανικά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων και των προϊόντων της φαρμακοβιομηχανίας υποστηρίζοντας την ανάγκη για μια ομαλή λειτουργία του διεθνούς εμπορίου.
«Οι σαφείς, προβλέψιμες συνθήκες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του εμπορίου και των αλυσίδων εφοδιασμού.
Οι δασμοί είναι φόροι που βλάπτουν μόνο τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζω σταθερά μια συμφωνία μηδενικών δασμών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών» τόνισε και πρόσθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη σε εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με στόχο την επίτευξη εμπορίου χωρίς τριβές και με αμοιβαίο όφελος».
Στο ίδιο μήνυμα, η φον ντερ Λάιεν ανέδειξε τον στρατηγικό προσανατολισμό της ΕΕ στην πολυμέρεια και τη διαφοροποίηση των εμπορικών εταίρων, αναφέροντας ότι η Ένωση συνεργάζεται πλέον στενά με χώρες που αντιπροσωπεύουν το 87% του παγκόσμιου εμπορίου, και που συμμερίζονται την πίστη και τη δέσμευση της Ένωσης για ελεύθερη και ανοικτή ανταλλαγή αγαθών, υπηρεσιών και ιδεών.
Παράλληλα, έστρεψε το βλέμμα και στο εσωτερικό της Ένωσης, προαναγγέλλοντας εντατικοποίηση των προσπαθειών για την άρση εμποδίων εντός της ενιαίας αγοράς. «Αυτή η κρίση έδειξε ξεκάθαρα πως η ενιαία αγορά είναι η άγκυρα σταθερότητας και ανθεκτικότητας της Ευρώπης», σημείωσε.
«Η ομάδα μου και εγώ θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε νυχθημερόν για την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών, εργαζομένων και επιχειρήσεων. Μαζί, οι Ευρωπαίοι θα βγουν ισχυρότεροι από αυτή την κρίση» κατέληξε.
Θα είναι η αγορά ενέργειας η λύση;
Το βήμα πίσω που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος εκτός από τη σύγχυση που προκαλεί, αναπόφευκτα προσφέρει και ανακούφιση καθώς δίνεται ο χρόνος για να προχωρήσουν οι όποιες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.
Όσον αφορά στην πρόταση της φον ντερ Λάιεν για μια συμφωνία «μηδέν προς μηδέν» ο Τραμπ αρχικά την απέρριψε δηλώντας ότι η πώληση ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι βασικός στόχος καθώς η κυβέρνησή του προσπαθεί να εξαλείψει το εμπορικό έλλειμμα με την Ένωση.
Προέτρεψε δε τις χώρες να αγοράσουν ενέργεια αξίας 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να εξαφανίσουν το εμπορικό έλλειμμα «σε μία εβδομάδα...».
Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και καιρό η φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει ότι η ΕΕ ήταν έτοιμη να αγοράσει περισσότερη ενέργεια από τις ΗΠΑ και φαίνεται ότι οι Βρυξέλλες συζητούν την απαίτηση του Τραμπ να αγοράσει η ΕΕ αμερικανική ενέργεια για να λάβει μακροπρόθεσμη δασμολογική ελάφρυνση.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη σημερινή συνέντευξη του Επιτρόπου Ενέργειας Ντάν Γιόργκενσεν στους Financial Times όπου υποστηρίζει ότι «Υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσουμε περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ, αλλά φυσικά πρέπει να γίνει υπό όρους που συνάδουν επίσης με την [πράσινη] μετάβασή μας».
«Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας που πληρώνουμε μελλοντικά δεν θα είναι βιώσιμες δεδομένου του παγκόσμιου ανταγωνισμού» είπε και πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει ξοδέψει περισσότερα χρήματα για την αγορά ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία από το 2022 απ′ ότι έχει δώσει σε βοήθεια στην Ουκρανία.
Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι ο στόχος παραμένει η πράσινη ενέργεια επισημαίνοντας ότι θέλει να απλοποιήσει τους κανόνες που διέπουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας λέγοντας ότι ο μέσος χρόνος αναμονής για τις άδειες θα πρέπει να μειωθεί από πέντε έως επτά χρόνια σε μόλις έξι μήνες.
Τέλος εκτίμησε ότι η κρίση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η παγκόσμια οικονομία θα καταστήσει ακόμη πιο ελκυστικό για τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν ασφαλή καταφύγια σε μέρη όπου υπάρχει σταθερότητα και προβλεψιμότητα και η Ευρώπη, τόνισε, είναι ένα από αυτά.