Εκατόν είκοσι τέσσερις γυναίκες, ηθοποιοί και εργαζόμενες στον χώρο του ιταλικού κινηματογράφου, αποφάσισαν να ταχθούν ανοικτά κατά τον παρενοχλήσεων, με έκκληση-μανιφέστο, η οποία δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα La Repubblica.
H έκκληση έχει τίτλο «κοινή διαφωνία» και είναι αποτέλεσμα δίμηνων συναντήσεων και συζητήσεων των γυναικών αυτών, οι οποίες εργάζονται στον χώρο του κινηματογράφου, «για να μην μείνουν οι μαρτυρίες των περασμένων μηνών ένα απομονωμένο γεγονός».
Σύμφωνα με τις Ιταλίδες ηθοποιούς, σεναριογράφους και σκηνοθέτιδες, πρόκειται «για το πρώτο βήμα που μπορεί να αλλάξει το σύστημα και όχι μόνον στον τομέα του θεάματος», ώστε «να επανακαθοριστούν οι χώροι εργασίας, για μια κοινωνία η οποία να εκφράζει διαφορετικές ισορροπίες μεταξύ ανδρών και γυναικών».
Οι υπογράφουσες αρνήθηκαν να κατονομάσουν συγκεκριμένα πρόσωπα ώστε να μην υπάρχουν «αποδιοπομπαίοι τράγοι», αλλά προτίμησαν να μιλήσουν για το ευρύτερο πρόβλημα των σεξιστικών κοινωνικών δομών.
«Δεν θέλουμε να κατηγορήσουμε έναν και μοναδικό υπεύθυνο παρενόχλησης, αλλά ένα ολόκληρο σύστημα εξουσίας», γράφουν οι γυναίκες που υπογράφουν το μανιφέστο και καταλήγουν: «δεν κάνουμε μια ηθικολογική παρέμβαση. Διότι η σεξουαλική παρενόχληση δεν έχει καμία, απολύτως σχέση με το ”παιχνίδι του φλερτ”. Γνωρίζουμε την ευχαρίστησή μας, το όριο ανάμεσα σε ελευθερία και βία, ανάμεσα σε επιθυμία και παρενόχληση».
Tο μανιφέστο υπογράφουν, μεταξύ των άλλων, η Βαλέρια Γκολίνο, η Κριστίνα Κομεντσίνι, η Σόλε Τονιάτσι, η Τζοβάνα Μετζοτζιόρνο και η Φεντερίκα Ροσελίνι.
Ωστόσο, η Asia Argento, μια από τις πιο ισχυρές φωνές στο παγκόσμιο κίνημα του #MeToo, έγραψε στο Twitter ότι διαφωνεί με το μανιφέστο και αρνήθηκε να το υπογράψει.
«Περιμένω στιβαρές κινήσεις, αυτά που κάναμε αρχικά: αποκήρυξη, υποστήριξη η μια προς την άλλη, να φωνάζουμε κατά της πατριαρχίας. Τότε μπορούμε να ενωθούμε και να παλέψουμε μαζί».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρότι στο διαδίκτυο πολλές γυναίκες μοιράστηκαν την ιστορία τους, εν τούτοις στην Ιταλία δεν έχουν καταφέρει μεγάλες τομές, που αποδίδονται στις βαθιά ριζωμένες πατριαρχικές δομές της γείτονα χώρας.
Ας ελπίσουμε, όμως, ότι θα αποτελέσει εφαλτήριο για πραγματική αλλαγή.
(Πηγές: La Repubblica και ΑΠΕ-ΜΠΕ)