Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με τη μεταναστευτική κρίση που εκτυλίσσεται στα σύνορα Λευκορωσίας- Πολωνίας και απέρριψε ως «παράλογο» άρθρο που ανέφερε ότι ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις στη ρωσική κρατική αεροπορική εταιρεία Aeroflot.
Η Ρωσία είναι σύμμαχος του Μινσκ, το οποίο η ΕΕ κατηγορεί ότι έχει εξαπολύσει μια «υβριδική επίθεση» εναντίον της ωθώντας τους μετανάστες να περάσουν τα σύνορα στην Πολωνία. Το Bloomberg ανέφερε χθες ότι η ΕΕ συζητά να επιβάλει κυρώσεις και στην Aeroflot στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων που σκοπεύουν να υιοθετήσουν οι Βρυξέλλες εναντίον της Λευκορωσίας, επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο που έχει γνώση της υπόθεσής.
Η Aeroflot διέψευσε ότι συμμετέχει στη μαζική μεταφορά μεταναστών στη Λευκορωσία. «Οι πληροφορίες ότι η Aeroflot συμμετείχε ή βοήθησε στην οργάνωση μαζικής μεταφοράς μεταναστών στο έδαφος της Λευκορωσίας είναι αναληθείς», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αναρωτήθηκε αν όντως υπάρχουν σχέδια για την επιβολή κυρώσεων στη ρωσική κρατική αεροπορική εταιρεία και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως αυτό δεν θα συμβεί. Ο ίδιος τόνισε ότι η Ρωσία ανησυχεί για την αυξανόμενη ένταση στα σύνορα Λευκορωσίας- Πολωνίας, όπου, όπως κατήγγειλε, υπάρχουν βαριά οπλισμένοι άνδρες και από τις δύο πλευρές.
Η Μόσχα μέρος της λύσης
Η Ρωσία δεν εμπλέκεται «στη διακίνηση» μεταναστών που οργανώνει η Λευκορωσία προς την ΕΕ, αλλά έχει «την ικανότητα να επηρεάσει» το Μινσκ να τη σταματήσει, εκτίμησε ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.
«Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν εμπλοκή σε αυτή την υπόθεση», δήλωσε ο Μπον στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV και τον ραδιοφωνικό σταθμό RMC.
«Είναι προφανές ότι, αν και η Ρωσία δεν αποτελεί μέρος του προβλήματος, είναι τουλάχιστον μέρος της λύσης καθώς η εξάρτηση της Λευκορωσίας από τη Μόσχα είναι ολοένα και μεγαλύτερη», πρόσθεσε.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία μπορεί να επηρεάσει τη Λευκορωσία και να βοηθήσει να σταματήσει αυτή η διακίνηση και κατά συνέπεια πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτό τον δίαυλο», τόνισε ο Μπον, κατηγορώντας το Μινσκ ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες «σαν τροφή για κανόνια».
Το Παρίσι σκοπεύει να μεταφέρει το μήνυμα αυτό στη διάρκεια συνάντησης αύριο Παρασκευή των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Γαλλίας και της Ρωσίας. Παράλληλα οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ θα εξετάσουν τη Δευτέρα το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον του καθεστώτος του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο.
«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να επιβάλουμε κυρώσεις σε έναν αριθμό οντοτήτων, επιχειρήσεων που οργανώνουν τη διακίνηση», αποκάλυψε ο Μπον αναφερόμενος στο αεροδρόμιο του Μινσκ και σε εταιρείες, κυρίως αεροπορικές.
Από πλευράς του ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε πως η χώρα του θα απαντήσει σε κάθε νέα ευρωπαϊκή κύρωση. «Αν μας επιβάλουν νέες κυρώσεις, οφείλουμε να απαντήσουμε», δήλωσε ο Λουκασένκο, όπως μεταδίδει το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, και ανέφερε κυρίως τη δυνατότητα διακοπής της λειτουργίας ενός ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου που διασχίζει τη Λευκορωσία.
«Ζεσταίνουμε την Ευρώπη και εξακολουθούν να μας απειλούν ότι θα κλείσουν τα σύνορα. Και αν κλείσουμε τη ροή του φυσικού αερίου; Γι′ αυτό, θα συνιστούσα η πολωνική ηγεσία, οι Λιθουανοί και άλλοι ανεγκέφαλοι άνθρωποι να σκέφτονται προτού μιλήσουν», δήλωσε ο Λουκασένκο.
Μητσοτάκης: Απαράδεκτη η κατάσταση στην Πολωνία, πρέπει να σταματήσει
Με αφορμή την Εθνική Ημέρα Ανεξαρτησίας της Πολωνίας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Τwitter, εκφράζει τη μακροχρόνια φιλία και την αλληλεγγύη της χώρας μας καθώς, όπως αναφέρει, «αντιμετωπίζουν έναν εχθρικό γείτονα που εργαλειοποιεί τη μετανάστευση για πολιτικούς σκοπούς».
«Η κατάσταση είναι εντελώς απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει στην Πολωνία και σε όλη την Ευρώπη», τονίζει ο πρωθυπουργός.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters