Τραγικές συνθήκες περιγράφει η Διεθνής Αμνηστία για τις μετανάστριες που ζουν σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη. Όπως τονίζει η οργάνωση σε έκθεσή της, υφίστανται φρικτή σεξουαλική βία στα χέρια των φρουρών, όπως το να αναγκάζονται να ανταλλάζουν το σεξ για καθαρό νερό, τρόφιμα και πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής.
Η έκθεση, η οποία επικεντρώθηκε στους μετανάστες που αναχαιτίστηκαν στη Μεσόγειο και που αποβιβάστηκαν στη Λιβύη το 2020 και το 2021, κάνει λόγο για επιδείνωση των συνθηκών που επικρατούν στα κέντρα κράτησης, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα αυτά τέθηκαν υπό τον έλεγχο του λιβυκού υπουργείου Εσωτερικών.
Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες έχουν ζητήσει το κλείσιμο αυτών των κέντρων.
Οι φύλακες των κέντρων λένε «ίσως θέλετε φρέσκο νερό και κρεβάτια... αφήστε με να κάνω σεξ μαζί σας, ώστε να σας απελευθερώσω», αφηγήθηκε μια γυναίκα στην Διεθνή Αμνηστία, μια από τις πολλές που ανέφεραν ότι φύλακες μέσα στα κέντρα βίασαν ή κατανάγκασαν γυναίκες να κάνουν σεξ με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή τους ή καθαρό νερό.
Τα ευρήματα προέρχονται από συνεντεύξεις με 53 πρόσφυγες και μετανάστες, ηλικιών μεταξύ 14 και 50 ετών, από χώρες όπως η Νιγηρία, η Σομαλία και η Συρία, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται ακόμα στη Λιβύη και κατάφεραν να δραπετεύσουν από κέντρα κράτησης ή είχαν πρόσβαση σε τηλέφωνα.
Ορισμένες έγκυες γυναίκες μέσα στα κέντρα δήλωσαν στην Αμνηστία ότι βιάστηκαν επανειλημμένα από φρουρούς, ενώ οι άνδρες δήλωσαν ότι εξαναγκάζονταν να φορούν μόνο εσώρουχα σε μια προσπάθεια να τους ταπεινώσουν. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έκαναν λόγο για σεξουαλικές παρενοχλήσεις.
Αυτές οι αφηγήσεις απάνθρωπης μεταχείρισης έρχονται σε συνέχεια σειράς εκθέσεων μετά το 2017 για τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης στην Λιβύη, στις οποίοες γινόταν λόγος για ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια και έλλειψη υγιεινής και τροφής.
Η ακτοφυλακή της Λιβύης, χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναχαίτισε στη θάλασσα και επέστρεψε στη Λιβύη περίπου 15.000 ανθρώπους κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία, περισσότερους από όσους σε ολόκληρο το 2020. Καθώς τα δεδομένα είναι αναξιόπιστα, η Αμνηστία είπε ότι περίπου 6.100 άτομα μεταφέρθηκαν σε κέντρα κράτησης μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Παρά την εκεχειρία που επιτεύχθηκε τον Οκτώβριο μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών της Λιβύης στο πλαίσιο ενός ειρηνευτικού σχεδίου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δέκα χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, ένοπλες ομάδες εξακολουθούν να διατηρούν την ισχύ τους στο πεδίο, έχοντας υπό τον έλεγχο τους ορισμένους καταυλισμούς μεταναστών.
Ορισμένοι Ευρωβουλευτές έχουν προτρέψει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διακόψει τη χρηματοδότηση της λιβυκής ακτοφυλακής, λέγοντας ότι η Λιβύη δεν είναι μια «ασφαλής χώρα» για μετανάστες.