Κατά τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού, ο σίδηρος ήταν πιο πολύτιμος από τον χρυσό και πολύ λίγοι αρχαίοι πολιτισμοί είχαν την τεχνολογία τήξης για να εξαγάγουν σίδηρο χαμηλής ποιότητας από περιορισμένες πηγές κραμάτων σιδήρου-νικελίου.
Η εξόρυξη χρησιμοποιήσιμου μετάλλου από σιδηρομετάλλευμα απαιτούσε τη διατήρηση θερμοκρασίας 1.500 ° C και μια προηγμένη κατανόηση της μεταλλουργίας χρησιμοποιώντας κλιβάνους, αναφέρει το Herritage Daily.
Οι πηγές σιδήρου περιορίζονταν στον μετεωρικό σίδηρο, ένα υπόλειμμα πρωτοπλανητικού δίσκου του πρώιμου σύμπαντος που βρέθηκε σε μετεωρίτες σιδήρου κατασκευασμένους από τα στοιχεία της φύσης - σίδηρο και νικέλιο.
Οι μετεωρίτες σιδήρου πιστεύεται κυρίως ότι προέρχονται από αστεροειδείς τύπου Μ (γνωστοί και ως M-class), οι οποίοι είναι οι εναπομείναντες πυρήνες των πρώιμων πρωτοπλανητών κατά τον πρώιμο σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος.
Οι Χετταίοι ήταν ένας τέτοιος πολιτισμός που πιστεύεται ότι ανέπτυξε τεχνολογία τήξης σιδήρου κατά τα μέσα της 2ης χιλιετίας π.Χ.
Οι Χετταίοι ήταν λαός της Ανατολίας που ίδρυσε μια αυτοκρατορία που εκτεινόταν στο μεγαλύτερο μέρος της Ανατολίας, τμήματα του βόρειου Λεβάντε και της Άνω Μεσοποταμίας, με επίκεντρο την πρωτεύουσα της Χαττούσα κοντά στο σύγχρονο Μπογαζκαλέ της Τουρκίας.
Τα περισσότερα από όσα γνωρίζουμε για τους Χετταίους προέρχονται από κείμενα σφηνοειδούς γραφής γραμμένα είτε στην ακκαδική (τη διπλωματική γλώσσα της εποχής) είτε στις διάφορες διαλέκτους της συνομοσπονδίας των Χετταίων και από διπλωματική και εμπορική αλληλογραφία που βρέθηκε σε αρχεία στην Ασσυρία, τη Βαβυλωνία, την Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή.
Από το 1935-39, οι αρχαιολόγοι που ανέσκαψαν τον χεττιτικό οικισμό Alaca Höyük ανακάλυψαν 14 «πριγκιπικούς τάφους» ή «βασιλικούς τάφους».
Εκεί βρέθηκε και το σπάνιο αυτό στιλέτο το οποίο διαθέτει σιδερένια λεπίδα με χρυσή λαβή και έχει χρονολογηθεί μεταξύ 2400 και 2300 π.Χ. κατά την Εποχή του Χαλκού.
Μια μελέτη φθορισμού ακτίνων Χ (XRF) της λεπίδας το 2012 διαπίστωσε ότι ο σίδηρος και το νικέλιο, με ίχνη κοβαλτίου, ήταν τα κύρια συστατικά της λεπίδας, με ίχνη Ca, Zn, As και Sr λόγω διάβρωσης σιδήρου.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το στιλέτο κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας μετεωρικό σίδηρο, κάτι που επιβεβαιώθηκε σε γεωχημική ανάλυση του 2017 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Archaeological Science.
Αυτό προηγείται της έναρξης της Εποχής του Σιδήρου στην Ανατολία και τον Καύκασο κατά σχεδόν 1000 χρόνια, όπου η Εποχή του Σιδήρου ξεκίνησε γύρω στο 1300 π.Χ.