Όπως κάθε Πέμπτη έτσι και σήμερα (20.01.2022), έγινε η καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό και το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα μας.
Η ενημέρωση έγινε στο υπουργείο Υγείας, από την Αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.
Τον λόγο πήρε αρχικά η Μίνα Γκάγκα, η οποία τόνισε πως η πανδημία είναι σε μία υψηλή αλλά σταθερή κατάσταση και πως τα νοσοκομεία πιέζονται. «Να είμαστε προσεκτικοί για το επόμενο διάστημα», είπε σημειώνοντας πως κινδυνεύουν να νοσήσουν περισσότεροι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν κάνει την 3η δόση.
«Οι θάνατοι από λοιμώξεις και ιούς είναι κάτι που βλέπουμε. Αν έχουμε 20.000 κρούσματα καταγεγραμμένα, κάποιοι συνάνθρωποι μας είναι ευάλωτοι, κάποιοι είναι σε μεγάλη ηλικία, έχουν νοσήματα, είναι φυσικό να υπάρξουν θάνατοι. Όσον αφορά τα παιδιά ,αν έχουμε χιλιάδες κρούσματα κάποια από αυτά μπορούν να κάνουν μυοκαρδίτιδα. Το ότι έχουμε μια περίπτωση δεν σημαίνει ότι μπορεί να το κάνουμε σημαία και να ανησυχούμε», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στην ενημέρωση για την πανδημία, απαντώντας σε ερώτηση για το βρέφος 52 ημερών που κατέληξε το βράδυ της Τετάρτης στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης.
“Δεν έχει γίνει μονοθεματικό το ΕΣΥ. Στην 3η και την 4η ΥΠΕ , δηλαδή τη Μακεδονία και τη Θράκη, που είναι κατ΄εξοχήν πληγείσες από τον κορονοϊό, λιγότερο από το 25% των περιστατικών που νοσηλεύτηκαν είναι περιστατικά Covid και 75% είναι περιστατικά μη Covid” δήλωσε εξάλλου η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. “Μας προβληματίζει η πίεση στο σύστημα υγείας και η κούραση όλων των ανθρώπων που δουλεύουν σε αυτό. Ελάχιστα νοσοκομεία έχουν αναγκαστεί να αναστείλουν λειτουργίες. Είναι δύο – τρία νοσοκομεία που κλείσανε σε σημαντικό βαθμό τα χειρουργεία τους και σε αυτά τα νοσοκομεία, δώσαμε το δικαίωμα να φύγουν και οι γιατροί στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να πληρώσει ο άρρωστος και να γίνουν τα χειρουργεία εκεί” σημείωσε.
”Τα κρούσματα είναι σταθερά αλλά υψηλά και τα νοσοκομεία πιέζονται” τόνισε η κα Γκάγκα. “Είναι σημαντικό γι΄ αυτο το διάστημα και για κάποιο διάστημα ακόμη, να είμαστε προσεκτικοί. Να φοράμε τις μάσκες, να κρατάμε τα μέτρα και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να εμβολιαστούμε. Αυτό που βλέπουμε καθημερινά είναι ότι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν, που διασωληνώνονται και καταλήγουν είναι κυρίως αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και επίσης αυτοί που δεν έχουν κάνει τρίτη δόση. Η Τρίτη δόση έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ασφάλεια όλων μας” επισήμανε. “Το μήνυμα είναι δυνατό. Να εμβολιαστούμε και να εμβολιαστούμε με τρείς δόσεις” υπογράμμισε.
“Είναι ελάχιστοι οι θάνατοι από Όμικρον” σημείωσε και εξήγησε πως “Με 20.000 κρούσματα κάθε ημέρα πιθανώς θα υπάρχουν θάνατοι των πιο ευάλωτων και ανεμβολίαστων όπως και σε κάθε άλλη λοιμώδη νόσο”
Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση του κύματος της παραλλαγής Ομικρον και πως το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει πολύ ψηλό αλλά παρατηρείται σταδιακή και σταθερή αποκλιμάκωση.
170.000 είναι τα ενεργά κρούσματα σήμερα, είπε η κα. Βάνα Παπαευαγγέλου, κάνοντας λόγο για μείωση του δείκτη θετικότητας την τελευταία εβδομάδα, ενώ ακόμη μίλησε για αύξηση του ιικού φορτίου σε Κρήτη και Αχαΐα.
«Υπολογίζεται ότι περίπου 170.000 συνάνθρωποί μας αποτελούν ενεργά κρούσματα λοίμωξης με κορονοϊό σήμερα. Παρατηρείται μια σταθερή αποκλιμάκωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, με τον κυλιόμενο μέσο των τελευταίων επτά ημερών να έχει μειωθεί σημαντικά κατά 35% από την προηγούμενη εβδομάδα και να υπλογίζεται μόλις κάτω από τα 20.000 νέα κρούσματα ανά ημέρα. Επίσης παρατηρείται μείωση της θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων στο 5,7% από 9% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μειώθηκε στα 35 έτη κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού των διαγνώσεων που γίνεται λόγω του τακτικού προσυμπτωματικού ελέγχου των παιδιών σχολικής ηλικίας».
«Εφτά στους 10 είναι άνω των 55 ετών και 1 στους 3 στις ΜΕΘ έχουν ηλικία μικρότερη των 60 ετών. Κανείς δεν είναι άτρωτος», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, τις τελευταίες 15 ημέρες το 85% θανάτων είναι μικρότερης ηλικίας των 60 ετών και αφορούν ανεμβολίαστους.
Το 93,4% των θανάτων αφορά σε ανθρώπους που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου, είτε δεν είχαν κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου σημείωσε στην συνέχεια, υπερτονίζοντας την σημασία όχι απλώς του εμβολιασμού, αλλά του εμβολιασμού και με την αναμνηστική δόση.
Αναφορικά με την συζήτηση για το τέλος της πανδημίας, ανέφερε πως ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και πως η εκτεταμένη διασπορά του ιού τον ευνοεί ώστε να δημιουργηθούν νέες μεταλλάξεις.
Κλείνοντας, η Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για τα παιδιά, λέγοντας πως ο δείκτης θετικότητας είναι εξαιρετικά χαμηλός και πως η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά είναι απολύτως αναμενόμενη, καθώς τα παιδιά είναι η μοναδική κοινωνική ομάδα που «ελέγχεται» δύο φορές την εβδομάδα με τα τεστ κορονοϊού. Ειδικά για την μετάλλαξη Όμικρον και τα παιδιά, είπε πως φαίνεται να υπάρχει μια ηπιότερη μορφή της νόσου.
«Έχουμε αύξηση νοσηλειών των παιδιών αλλά έχουμε ταχύτερη έξοδο. Συνεπώς αθροιστικά, κάθε μέρα αν πάρεις φωτογραφία του πόσα παιδιά νοσηλεύονται, δεν έχουμε σημαντική αύξηση, απλώς έχουμε πιο πολλές εισαγωγές παιδιών που πάνε σπίτι τους όμως. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε αυτό που αναφέρεται στη Ν. Υόρκη ή στο Λονδίνο που έχουμε διπλασιασμό ή πενταπλασιαμό των εισαγωγών», πρόσθεσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Γκ. Μαγιορκίνης: Σε τροχιά συρρίκνωσης η μετάλλαξη Όμικρον
Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα από ολόκληρο τον κόσμο.
Ανέφερε πως από την αρχή της πανδημίας σε όλο τον κόσμο σημειώθηκαν 339 εκατομμύρια μολύνσεις και 5,58 εκατομμύρια θάνατοι, ενώ σε παγκόσμια βάση την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκε κατά 11% αύξηση των διαγνώσεων και 7% αύξηση των θανάτων, με 7.260 θανάτους την ημέρα.
Ακολούθως τόνισε ότι στην Ευρώπη η πανδημία επιδεινώθηκε κατά 8% στην αύξηση των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα (8,3 εκατομμύρια διαγνώσεις) και κατά 2% στην αύξηση των θανάτων με 20.800 θανάτους.
Επισήμανε πως από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 38 παρουσίασαν επιδείνωση της κατάστασης, ενώ μόλις οκτώ, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα είχαν βελτίωση.
Ως προς τις ΜΕΘ δήλωσε πως υπήρξε μείωση κατά 5% των διασωληνωμένων, μείωση κατά 7% των εισαγωγών και αύξηση εξιτηρίων κατά 6%. Επίσης από την αρχή της πανδημίας έχουν διατεθεί 97 εκατομμύρια συσκευές self test, τις χρησιμοποίησαν 7,8 εκατομμύρια πολίτες και καταγράφηκαν από επαγγελματίες της υγείας 365.000 θετικές ενδείξεις.
Τέλος, αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας είπε πως μπαίνει σε τροχιά συρρίκνωσης η μετάλλαξη Όμικρον μέχρι να σταθεροποιηθεί σε ένα σημεία ψηλότερο από αυτό της Δέλτα, αλλά η αντιμετώπισή της εξαρτάται από την πορεία του εμβολιασμού, λέγοντας ότι εκτός από όσους κάνουν την αναμνηστική δόση, προσέρχονται πολίτες που μέχρι σήμερα ήταν ανεμβολίαστοι.