«Τα αυγά μας κάνουν κακό. Τα καρότα προσφέρουν νυχτερινή όραση. Το κάθισμα της τουαλέτας ελλοχεύει ο κίνδυνος να μας μεταδώσει σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ)»: Αυτοί είναι μόνο τρεις από τους εκατοντάδες μύθους γύρω από την υγεία που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Έχοντας εντοπίσει τους έξι πιο διαδεδομένους μύθους, είμαστε πλέον σε θέση να απαντήσουμε στο γιατί τα όσα ισχυρίζονται, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Ο κρόκος του αυγού είναι επιβλαβής για την υγεία μας
Για δεκαετίες, τα αυγά είχαν δαιμονοποιηθεί εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη, την οποία μελέτες συνδέουν με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Έτσι, οι ομελέτες από ασπράδι αυγού, καθώς και τα μάφιν και πολλά άλλα πιάτα που αφήνουν τον κρόκο απ′ έξω έχουν κυριαρχήσει στο μενού όλων όσων φροντίζουν την υγεία τους.
Είναι όμως πραγματικά τόσο κακοί οι κρόκοι; Μέσα στο 2022 οι αναζητήσεις στο Google σημείωσαν αύξηση 673% και απάντηση δεν πήραμε Ένας μεγάλος κρόκος περιέχει περίπου 185 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλη, ενώ διαθέτει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.
Επιπλέον ο κρόκος είναι γεμάτος πρωτεΐνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα. Η μέτρια κατανάλωση έως και ενός αυγού την ημέρα δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου σε υγιή άτομα, ενώ μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής.
Ωστόσο, σε όσους πάσχουν από οικογενή υπερχοληστερολαιμία, η οποία επηρεάζει περίπου έναν στους πεντακόσιους ανθρώπους, συνιστάται να περιορίζουν τη διατροφική τους πρόσληψη χοληστερόλης σε όχι περισσότερα από τρία ή τέσσερα αυγά την εβδομάδα.
Τα αντιιδρωτικά σπρέι προκαλούν καρκίνο
Αυτή η ερώτηση, το 2022, σημείωσε αύξηση 647% στις αναζητήσεις στο Google. Ωστόσο, η απάντηση είναι ένα ηχηρό «όχι».
Ενώ ορισμένοι χρήστες αναρωτήθηκαν εάν το αλουμίνιο στις συσκευασίες των αποσμητικών και των σπρέι θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με την Cancer Research UK, δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις που να υποδηλώνουν κάτι τέτοιο.
Ωστόσο, γενικά συνίσταται να μην χρησιμοποιούμε αποσμητικά σπρέι την ημέρα του προληπτικού ελέγχου του μαστού, καθώς αυτό ενδέχεται να επηρεάσει τη μαστογραφία και τα αποτελέσματα του προληπτικού ελέγχου. Επομένως, ας προτιμήσουμε αποσμητικά roll-on.
Το κάθισμα της τουαλέτας μπορεί να μας μεταδώσει σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ)
Όσο ανησυχητικός κι αν μας φαίνεται ο εν λόγω ισχυρισμός, στην πραγματικότητα, είναι απίστευτα σπάνιο να κολλήσουμε μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (ΣΜΝ) από το κάθισμα της τουαλέτας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι καθημερινά διαπιστώνονται περισσότερα από ένα εκατομμύριο κρούσματα ΣΜΝ. Eπομένως, είναι λογικό το συγκεκριμένο ερώτημα να σημειώσει αύξηση 525% στις αναζητήσεις στο Google. Καθώς όμως τα βακτηριακά ΣΜΝ μπορούν να επιβιώσουν στις επιφάνειες μόνο για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, πεθαίνουν πριν εξαπλωθούν.
Ωστόσο, παρόλο που οι πιθανότητες να κολλήσουμε μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια ή λοίμωξη όπως τα χλαμύδια από το κάθισμα της τουαλέτας είναι απίστευτα ελάχιστες, υπάρχουν άλλες ασθένειες που θα μπορούσαμε να κολλήσουμε στο μπάνιο. Έτσι, σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, χωρίς να μας καταλαμβάνει ο πανικός.
Το βούτυρο βοηθά στα εγκαύματα
Η χρήση βουτύρου για τη θεραπεία των εγκαυμάτων αποτελεί μια παλιά λαϊκή λύση που χρησιμοποιούταν πριν από αιώνες. Κι όμως στην Google οι αναζητήσεις γύρω από αυτό το ερώτημα σημείωσαν αύξηση 347%.
Αν και είναι αλήθεια ότι η κάλυψη ενός εγκαύματος με μια δροσερή ουσία βοηθά στην ανακούφιση της αίσθησης του καψίματος, αυτή η ανακούφιση είναι προσωρινή.
Στην πραγματικότητα, το βούτυρο θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα χειρότερα, καθώς η χρήση λιπαρών, παγιδεύει τη θερμότητα στην καμένη περιοχή του δέρματος, αφήνοντας το δέρμα να συνεχίσει να καίγεται.
Επιπλέον, το συγκεκριμένο γαλακτοκομικό προϊόν είναι γεμάτο βακτήρια και τοποθετώντας το στο καμένο δέρμα κινδυνεύουμε να προκαλέσουμε μόλυνση.
Συμπερασματικά, στην περίπτωση εγκαύματος, συνίσταται να αφαιρέσουμε από την καμένη περιοχή του δέρματος τυχόν ρούχα ή κοσμήματα και να δροσίσουμε το έγκαυμα με δροσερό ή χλιαρό τρεχούμενο νερό για είκοσι λεπτά.
Τα καρότα μας βοηθούν να βλέπουμε στο σκοτάδι
«Η ημερήσια κατανάλωση καρότων ενισχύει την όρασή μας και μας βοηθά να βλέπουμε στο σκοτάδι», πίστευαν ορισμένοι χρήστες του διαδικτύου. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.
Στον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Άγγλοι στρατιώτες χρησιμοποιούσαν μια τότε σύγχρονη τεχνολογία ραντάρ, προκειμένου να εντοπίσουν και να καταστρέψουν τα γερμανικά αεροπλάνα.
Μη θέλοντας να αποκαλύψει το μυστικό τους, το βρετανικό υπουργείο Αεροπορίας άρχισε να διασπείρει ψευδείς πληροφορίες ότι τα καρότα βοηθούσαν τους στρατιώτες να δουν στο σκοτάδι και ότι οι δίαιτες τους, που ήταν πλούσιες σε καρότο, τους έδιναν σταθερό πλεονέκτημα.
Επομένως, ενώ το πλούσιο σε βιταμίνη Α λαχανικό δρα ευεργετικά για την υγεία των ματιών μας, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά, ο ισχυρισμός ότι μας βοηθά να βλέπουμε στο σκοτάδι είναι ψευδής.
Πηγή: dailymail