Μετωπική σύγκρουση για γιατρούς - εφημερίες: Προς επίταξη μετά το "όχι" του ΠΙΣ στον Άδωνι

"Σήκωσε το γάντι" ο υπουργός Υγείας και απάντησε άμεσα. Προηγήθηκε ασυνήθιστα επιθετική ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου περί "απειλών και βίας" κατά του Α.Γεωργιάδη.
Επίσκεψη του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Πατρών, Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024. Το νοσοκομείο υπέστη ζημιές από τη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Γηροκομειού την Τρίτη 9/7.
Επίσκεψη του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Πατρών, Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024. Το νοσοκομείο υπέστη ζημιές από τη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Γηροκομειού την Τρίτη 9/7.
EUROKINISSI

Λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης σε νοσοκομεία της περιφέρειας, που κινδυνεύουν να βρεθούν σε πλήρες αδιέξοδο - χωρίς ικανό αριθμό γιατρών για να διεκπεραιώσουν τις απολύτως απαραίτητες εφημερίες - αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 11 Ιουλίου, στο υπουργείο Υγείας.

Η σύσκεψη έγινε με προσωπική παρέμβαση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, και πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφασίστηκε να καλυφθούν τα κενά στις δομές υγείας από ιδιώτες γιατρούς. Το μέτρο, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές, αφορά καταρχήν επτά περιοχές, μεταξύ των οποίων Κως και Λακωνία.

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο νοσοκομείο ΚΑΤ με αφορμή την ανακαίνιση της μικροχειρουργικής κλινικής πτέρυγας άκρας χειρός. Σάββατο 18 Μαϊου 2024 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο νοσοκομείο ΚΑΤ με αφορμή την ανακαίνιση της μικροχειρουργικής κλινικής πτέρυγας άκρας χειρός. Σάββατο 18 Μαϊου 2024 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)
Eurokinissi

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: ”Κύριε Υπουργέ, με απειλές και βία μόνο επιπλοκές να αναμένετε”

Σε μία ανακοίνωση που κινείται σε οξύτατο και συγκρουσιακό ύφος, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος απευθύνθηκε προσωπικά στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ σε μία περίπτωση υπάρχει και δόση ειρωνείας, καθώς η λέξη ”μεταρρυθμίσεις” τοποθετείται μέσα σε εισαγωγικά στην ανακοίνωση.

Από το μακροσκελές κείμενο - τρεις σελίδες συνολικά - ξεχωρίζουν οι δύο παρακάτω παράγραφοι:

″Κύριε Υπουργέ,

Το πρόβλημα του Ε.Σ.Υ. είναι μείζον και επί ελλείψεως χρημάτων ιδιαιτέρως πολύπλοκο. Αλλά με απειλές και βία μόνο επιπλοκές θα πρέπει να αναμένετε. Και βεβαίως λυπούμαστε να προβλέψουμε ότι οι ”μεταρρυθμίσεις” που αφορούν στον ελεύθερο χρόνο των νοσοκομειακών ιατρών μικρή επίδραση θα έχουν, αν έχουν κάποια. Σε κάθε περίπτωση ο Π.Ι.Σ. είναι εκ του νόμου ο επίσημος σύμβουλος της πολιτείας, η οποία όποτε αξιοποίησε τις προτάσεις του είχε θετικά και μόνον αποτελέσματα. Προϋπόθεση βεβαίως είναι οι απειλές να ανακληθούν και να διαθέσετε ευήκοον ους (...)

Για διευκόλυνσή σας υπενθυμίζουμε τα κάτωθι: α. Η Παθολογία ως ειδικότητα είναι ελάχιστα ελκυστική και τέτοιες ενέργειες θα την ωθήσουν στις απωθητικές. Άλλωστε είναι γνωστό ότι από τα κύρια αντικίνητρα για την ένταξη στο θεσμό του προσωπικού γιατρού είναι αντίστοιχες προβλέψεις του νόμου. β. Τέτοιες αναφορές εν ηρεμία (καθώς δεν έχουμε ούτε πανδημία, ούτε πόλεμο, ούτε φυσική καταστροφή) βρίσκονται μακράν της καλώς νοούμενης δημοκρατικής διοίκησης, καθώς διαταράσσουν ουσιαστικά την δυνατότητα άσκησης της ιατρικής. γ. Ελλοχεύει ο κίνδυνος φυγής των ιατρών από περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και ταυτόχρονα δεν ελκύουν κανένα που βρίσκεται στα μεγάλα αστικά κέντρα ή την αλλοδαπή. δ. Αφορούν ανθρώπους στους οποίους η πολιτεία έχει ήδη φερθεί με ”νταηλίκι” χωρίς αποτελέσματα στο παρελθόν (απόλυση από το ΙΚΑ το 2014, διακοπή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ το 2018), στερώντας από τους πολίτες πολύτιμες ιατρικές υπηρεσίες.”

΄Αδωνις Γεωργιάδης: Δεν μπορώ να δεχθώ ότι υπάρχει γιατρός που λέει ”δε με νοιάζει αν λειτουργεί το νοσοκομείο”

Αφετηρία της σύγκρουσης που εξελίχθηκε και κορυφώθηκε μέσα σε λίγες ώρες - από το πρωί ως το απόγευμα της Πέμπτης 11 Ιουλίου - υπήρξε η ομιλία του υπουργού Υγείας στο συνέδριο “Pharma & Health Conference 2024”, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να εξηγεί την έκταση του προβλήματος, περιγράφοντας ως παράδειγμα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί συγκεκριμένα στο νησί της Κω:

″Βλέπουμε ότι παράλληλα στο ίδιο νησί, γύρω από το νοσοκομείο υπάρχουν 9 ιδιωτικοί παθολόγοι. Πράγματι η διοίκηση πήρε χθες, με δική μου εντολή, και τους 9 και τους προσέφερε εργασία με μπλοκάκι. Όταν λέμε εργασία δεν εννοούμε κάτεργα, εννοούμε να κάνει ο καθένας δύο εφημερίες το μήνα. Για ποια περίοδο; Για την τουριστική περίοδο που η Κως έχει πολύ μεγάλη ανάγκη. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι υπάρχει ένας γιατρός που στα σοβαρά να λέει: δεν με νοιάζει αν λειτουργεί το νοσοκομείο. Δεν μπορεί να το πει αυτό (...)

Πήραμε 145 ιδιώτες παθολόγους συνολικά στα 14 νοσοκομεία που υπάρχει πρόβλημα. Οι 105 απάντησαν αρνητικά, οι 15 δεν σήκωσαν το τηλέφωνο, οι 14 απάντησαν ίσως και οι 11 είπαν δεχόμαστε. Όπως βλέπετε, η εθελοντική συμμετοχή δεν πήγε πάρα πολύ καλά (..).

Η επίταξη είναι μία βάρβαρη λέξη, στρατιωτικού τύπου, μην υπερβάλλουμε. Το κράτος προφανώς έχει πάρα πολλούς τρόπους να σε υποχρεώσει. Εγώ θέλω να σέβομαι τους γιατρούς ως λειτουργούς, ως κοινωνούς του όρκου του Ιπποκράτη. Δεν μπορεί να λένε, «δεν με νοιάζει αν λειτουργεί το νοσοκομείο, είναι πρόβλημα του Υπουργείου Υγείας». Άρα, επειδή πρέπει να τους νοιάζει, το λέω για άλλη μία φορά: προτιμώ την καλόπιστη συνεννόηση. Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ως Υπουργός Υγείας της Ελλάδος ότι η περίπτωση να αδιαφορήσω γιατί κάποια νοσοκομεία επαρχιακά δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω ελλείψεως ιατρικού προσωπικού, δεν παίζει. Δεν θα αδιαφορήσω, τέρμα”.

″Ενας αναισθησιολόγος στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται 10.000 ευρώ μηνιαίως”

Εξηγώντας παράλληλα, τους λόγους που απομακρύνουν συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών από το δημόσιο σύστημα Υγείας, ο Άδωνις Γεωργιάδης προκάλεσε αίσθηση, κάνοντας λόγο για αμοιβές πολλών χιλιάδων ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, που δεν μπορούν να συγκριθούν με τους μισθούς στο δημόσιο:

″Οι δύο κρίσιμες ειδικότητες που έχουμε έλλειψη στην Ελλάδα είναι αναισθησιολόγοι και παθολόγοι. Ένας αναισθησιολόγος που δουλεύει σήμερα στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα μπορεί να αμείβεται χωρίς υπερβολή 10 χιλιάδες ευρώ μηνιαίως. Αν αμείβεται με πάνω από 10 χιλιάδες ευρώ το μήνα, το να έρθει να δουλέψει στο ΕΣΥ για 2 χιλιάδες ευρώ, δεν του είναι πολύ αρεστό, έχει πολύ μεγαλύτερο συμφέρον να εργαστεί στην ιδιωτική υγεία. Άρα, όσες προσκλήσεις και να βγάζουμε εμείς, η διαφορά είναι πολύ μεγάλη. Αν αυτό δεν το καταλάβουμε ως πρόβλημα, δεν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε και στη λύση (...)

Λέει η αντιπολίτευση: «αυξήστε τους μισθούς». Μάλιστα. Πόσο να τους αυξήσουμε; Η κυβέρνηση αυτή έχει αυξήσει τους μισθούς. Σε μέσο όρο αύξησης μισθών, οι γιατροί και γενικά το προσωπικό του ΕΣΥ έχει πάρει μεγαλύτερη αύξηση από τους υπόλοιπους Έλληνες και δικαίως έχει πάρει. Στην πενταετία Μητσοτάκη έχουν πάρει αύξηση 20% και με τις εφημερίες φτάνουν 25%. Για τον μέσο όρο της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερα από τους άλλους”.

Δημοφιλή