Μέτρα ενίσχυσης του ΕΚΑΒ: Τι προβλέπεται για την εμπλοκή στρατιωτικών, τι λένε οι ενώσεις

Τι προβλέπει η ΠΝΠ, τι αναφέρεται σε ανακοινώσεις ενώσεων στρατιωτικών.
.
.
Eurokinissi

Στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ή προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος θα μπορεί να διατίθεται σε δομές του ΕΚΑΒ, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών δήμων της χώρας (περιλαμβανομένης της Περιφέρειας Κρήτης και ορεινών δήμων) όπου δεν υπάρχει ή δεν επαρκεί το προσωπικό κλάδων ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων ή ΔΕ Οδηγών για τη λειτουργία των ασθενοφόρων τους (εκτέλεση υπηρεσίας οδηγού), σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε την Τετάρτη.

Στην ΠΝΠ τονίζεται πως από αυτό εξαιρούνται οι οπλίτες θητείας. Επίσης, δεν προβλέπεται η χρήση υγειονομικού εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων. Το διατιθέμενο ή αποσπώμενο προσωπικό απαιτείται να διαθέτει άδεια οδήγησης κατηγορίας Β’ και να έχει εκπαιδευτεί σε βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών. Επίσης, συμπληρώνεται πως «η παρ. 3 του άρθρου 7 του π.δ. 200/1993 (Α’ 75), περί των οδοιπορικών εξόδων εκτέλεσης υπηρεσίας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελεί περιπολίες σε δασικές περιοχές, εφαρμόζεται και για την εκτέλεση υπηρεσίας του παρόντος από το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, στο διατιθέμενο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων καταβάλλεται, κατ’ εξαίρεση, και η ειδική αποζημίωση εργασίας σε νυχτερινές ώρες σύμφωνα με την υποπερ. Β της περ. Δ του άρθρου 127 του ν. 4472/2017».

Το υπουργείο Υγείας, μέσω του ΕΚΑΒ. και των οικείων Υγειονομικών Περιφερειών, καθώς και οι οικείοι ΟΤΑ μεριμνούν για την εξασφάλιση καταλύματος για το διατιθέμενο ή αποσπώμενο προσωπικό και βαρύνονται, αντιστοίχως, με κάθε σχετική δαπάνη. Η σχετική δαπάνη δύναται να υπερβαίνει τα ανώτατα όρια που τίθενται από τις κείμενες διατάξεις και έως εκατόν πενήντα (150) ευρώ ανά διανυκτέρευση με απόδοση λογαριασμού.

Αντιδράσεις από ενώσεις στρατιωτικών

Οι εν λόγω ανακοινώσεις προκάλεσαν αντιδράσεις από πλευράς ενώσεων στρατιωτικών, με την ΠΟΕΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών) να διαμαρτύρεται έντονα, κάνοντας λόγο για «ασαφείς όρους και προϋποθέσεις» και λέγοντας πως το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων «δεν είναι τα παιδιά για όλες τις δουλειές».

Σε σχετική επιστολή της η ΠΟΕΣ λέει πως «αναφορικά με τα στρατιωτικά νοσοκομεία, δυστυχώς δεν μπορούμε να εντοπίσουμε καμία λογική ερμηνεία που να εξηγεί ικανοποιητικά τις αποφάσεις για συστηματική αποδυνάμωσή τους σε όλα τα επίπεδα. Ακόμα σοβαρότερα, αμφισβητούμε την ύπαρξη μελέτης που να έχει υπολογίσει και προσδιορίσει τα προβλήματα που θα δημιουργήσει αυτή η απόφαση στις ΕΔ και το προσωπικό τους σειρά από τέτοιες αποφάσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά κρίσιμα ερωτήματα που οφείλουν να απαντηθούν:

α.Πόσα κενά θα δημιουργηθούν στις ήδη υποστελεχωμένες θιγόμενες μονάδες των ΕΔ και πως θα καλυφθούν αυτά; Πως θα υλοποιηθεί ο θερινός υπηρεσιακός προγραμματισμός των Μονάδων (πχ για το αναφαίρετο δικαίωμα της λήψης κανονικής άδειας) ή του προγράμματος εσωτερικής υπηρεσίας;

β.Με βάση ποιο κανονιστικό και θεσμικό πλαίσιο θα απασχολούνται οι στρατιωτικοί στις μονάδες του ΕΚΑΒ; Κυρίως όμως, με βάση ποια εκπαίδευση και ποια πιστοποίηση;

γ.Αφού η Πολιτεία συνολικά, συμπεριλαμβανομένου του κ. Πρωθυπουργού, αναγνωρίζει τα σοβαρά κενά στον κρατικό μηχανισμό, γιατί δεν προχωράει σε άμεσες προσλήψεις, παρά αρκείται για μια ακόμα φορά στην εύκολη και ανέξοδη λύση των ΕΔ;

δ.Έχει αντιληφθεί η Πολιτεία ότι οι οδηγοί του ΕΚΑΒ δεν είναι «απλοί οδηγοί» αλλά ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό;

ε.Έχει δημιουργηθεί μηχανισμός υποστήριξης των στελεχών για το (δυστυχώς πιθανό ενδεχόμενο) να βρεθούν αντιμέτωπα με ποινικές ή αστικές ευθύνες απέναντι σε πολίτες τους οποίους δεν θα ενδιαφέρει αν ο οδηγός είναι ανεκπαίδευτος ή προέρχεται από τις ΕΔ «απλώς» για να καλύψει κενά;

στ.Από πότε ο επαγγελματικός βίος των στρατιωτικών καθορίζεται από εισηγήσεις άλλων Υπουργείων; Κατά τη θητεία του προκατόχου σας οι στρατιωτικοί πληροφορήθηκαν για επιβάρυνση των καθηκόντων τους από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Τώρα, μαθαίνουμε από τα πλέον αρμόδια χείλη για εισήγηση του Υπουργείου Υγείας. Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπάρχει να υπενθυμίσει ποια είναι η αποστολή των ΕΔ;»

Συνεχίζοντας, η ΠΟΕΣ λέει, μεταξύ άλλων πως «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στρατιωτικοί έχουν συγκεκριμένη αποστολή. Η αποστολή αυτή ορίζεται από συγκεκριμένα κανονιστικά και θεσμικά κείμενα και οι στρατιωτικοί έχουν εκπαιδευτεί ως προς αυτή, τη συγκεκριμένη αποστολή και μόνο αυτή. Οι ΕΔ ήδη αιμορραγούν, όχι μόνο σε ”απώλειες” προσωπικού(λόγω παραιτήσεων) αλλά και σε επίπεδο ”συνεργασιών” με τη μορφή της υποχρεωτικότητας (πχ συμμετοχή σε Σχέδια Έκτακτης Ανάγκης, συνεργασία στρατιωτικών νοσοκομείων με το ΕΣΥ κλπ)».

Σε παρόμοιο πλαίσιο κινείται και έγγραφο από πλευράς της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, όπου εκφράζεται η «έντονη δυσαρέσκεια δεκάδων στρατιωτικών που επικοινώνησαν με την Ένωσή μας».

«Στο όνομα της “τουριστικής και όχι μόνο ανάπτυξης”, φαίνεται ότι οι στρατιωτικοί χρησιμοποιούνται ως δωρεάν εργατικό δυναμικό, αφού η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο ΕΚΑΒ αποτελεί κόστος και ως τέτοιο πρέπει να αποφευχθεί με νύχια και με δόντια» αναφέρεται.

Στη συνέχεια τονίζεται πως η χρησιμοποίηση προσωπικού και μέσων στο ΕΚΑΒ «μας βρίσκει αντιδιαμετρικά αντίθετους», και παρατίθεται σειρά θέσεων:

«Ο σκοπός, ο ρόλος και η αποστολή των ΕΔ δεν περιλαμβάνει τη μόνιμη, τελικά, κάλυψη των αδυναμιών και ελλείψεων του κρατικού μηχανισμού, για τις οποίες (αδυναμίες και ελλείψεις) ουδεμία ευθύνη φέρουν τα στελέχη των ΕΔ. [...] Ο στρατός στις φωτιές, στους σεισμούς, στις πλημμύρες, στην καθαριότητα, στον εμβολιασμό, στην Αττική Οδό, στον ΕΦΚΑ, στις χολιγουντιανές ταινίες, στις θεατρικές παραστάσεις, χωρίς καμία αποζημίωση».

«Τα καθήκοντα του οδηγού ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ δεν περιορίζονται μόνο στο γκάζι και στο φρένο. Ούτε γίνεται μέσα από ταχύρρυθμη εκπαίδευση οι συναδέλφισσες και συνάδελφοί μας να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν».

«Το αρχικά μεικτό πλήρωμα ασθενοφόρου (στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ και πολιτικό υγειονομικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας) στην περίπτωση περιοχών αρμοδιότητας των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, προβλέπουμε ότι θα μετατραπεί σε αμιγώς στρατιωτικό, καθόσον προβλέπεται συνοδεία υγειονομικού προσωπικού πάσης φύσεως, άρα και των στρατιωτικών ιατρών ή λοιπού υγειονομικού προσωπικού που τυχόν διατίθεται στις ανωτέρω υγειονομικές δομές! Άλλωστε οι στρατιωτικοί έχουμε παρελθόν σε τέτοιου είδους μεικτά τμήματα (βλέπετε μεικτά δασοπερίπολα, που τελικώς κατέληξαν σε αμιγώς στρατιωτικά τμήματα)»

«Σε μία περίοδο που όλες και όλοι οι συνάδελφοί μας είναι απαραίτητες/οι για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των Μονάδων μας, ποιος θα καλύψει το κενό που θα αφήσουν πίσω τους οι διατιθέμενες/οι συνάδελφοί μας, τόσο στα καθήκοντά τους, όσο και στις υπηρεσίες φύλαξης;»

«Θα αποδυναμωθούν έτι περαιτέρω οι υγειονομικές Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, σε βάρος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας ζητά «επανεξέταση των εν λόγω διαθέσεων και ματαίωσή τους, ακυρώνοντας τη σχετική ΠΝΠ. Προχωρήστε στην άμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού στο ΕΚΑΒ ώστε τούτο να αντεπεξέρχεται πραγματικά στις ανάγκες των πολιτών».

Δημοφιλή