Ευρωπαϊκή ομοφωνία υπέρ της Κύπρου και κατά της τουρκικής προκλητικότητας

Μέτρα κατά της Αγκυρας ζήτησαν Τσίπρας και Αναστασιάδης στο Ατυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Ρουμανίας.
ASSOCIATED PRESS

Στην καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ προχώρησαν οι Ευρωπαίοι εταίροι, στο πλαίσιο του Ατυπου Συμβουλίου Αρχηγών της Ρουμανίας, σε μια σπάνια περίπτωση ομοφωνίας των ηγετών της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση υποστηρίζει την Κύπρο στη διαμάχη της με την Τουρκία για τις υπεράκτιες γεωτρήσεις.

«Η ΕΕ στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ», δήλωσε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

ASSOCIATED PRESS

Οπως αναφέρεται στη δήλωση, με την ευκαιρία του Ατυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Σίμπιου της Ρουμανίας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα συνάντηση και έθεσε το ζήτημα των τουρκικών παράνομων επεμβάσεων τόσο με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, όσο και με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και με την Αντιπρόεδρο, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Τσίπρας: Το θέμα της Τουρκίας είναι ευρωπαϊκό

Την ανάγκη να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ υπογράμμισε κατά την παρέμβασή του στην Ατυπη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

LUDOVIC MARIN via Getty Images

Στην δήλωση που έκανε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, υπογράμμισε ότι στήριξε απόλυτα τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη με τον οποίο από κοινού ανέδειξαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Πρόσθεσε ότι «στις επόμενες Συνόδους, του Μαΐου και του Ιουνίου, η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει τα απαραίτητα βήματα και μέτρα αν η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας συνεχιστεί. Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου όπως και οι άλλες μεσογειακές χώρες και όχι να κάνει μονομερείς ενέργειες. Ανέδειξα τις θέσεις της Ελλάδας όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι σήμερα στην Σύνοδο «συζητήσαμε για το μέλλον της Ευρώπης που περνά μέσα από τη ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Χρειαζόμαστε μία κοινωνική Ευρώπη, ελκυστική προς τους πολίτες της, με λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη. Ωστόσο η Ευρώπη δεν θα διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο αν δεν αναβαθμίσει την διεθνή και γεωπολιτική της παρουσία και αν δεν διασφαλίζει το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το θέμα της Τουρκίας είναι ευρωπαϊκό ζήτημα για τον επιπλέον λόγο ότι η ΕΕ έχει εκτός από γεωπολιτικό και ενεργειακό συμφέρον να διασφαλίσει τις ενεργειακές πηγές στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Είμαστε όλοι Κύπριοι»

Το πνεύμα Γιούνκερ -που δήλωσε ότι «σήμερα είμαι Κύπριος» - υπήρχε και στην αίθουσα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή. Η Σύνοδος ασχολήθηκε εκτεταμένα με το ζήτημα των ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

Κατά την διάρκεια της Συνόδου ο κ. Τσίπρας πήρε τον λόγο μετά τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποστήριξε ότι καθώς η συζήτηση που γίνεται για το μέλλον της Ευρώπης αφορά την στρατηγική της ατζέντα για τα επόμενα πέντε χρόνια, εκ των πραγμάτων επικεντρώνεται στην αναβάθμιση του ρόλου της στις διεθνείς εξελίξεις. Η ΕΕ δεν μπορεί να έχει αξιόπιστο διεθνή ρόλο είπε ο κ. Τσίπρας αν δεν προστατέψει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της και δεν εξασφαλίσει την σταθερότητα στην γειτονιά της που είναι τα Δυτικά Βαλκάνια.

Υπογράμμισε την σημασία των συμπερασμάτων του Μαρτίου του 2018, όσον αφορά την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και την σχετική δήλωση που είχε κάνει τότε η κ. Μογκερίνι, και πως από τότε είχε δοθεί ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η ΕΕ έπρεπε να αντιδράσει. Συνεπώς τώρα είναι σημαντικό για την αξιοπιστία της ΕΕ να τηρήσει τα συμπεράσματα του Μαρτίου του 2018. Είπε ακόμη ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος έχουν καλέσει εδώ και καιρό την Τουρκία σε διάλογο και συνομιλίες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας χωρίς όμως ανταπόκριση από την Τουρκία.

Οσον αφορά τα ενδεχόμενα μέτρα κατά της Τουρκίας διπλωματικές πηγές έλεγαν, συμφωνώντας με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ότι ένα είδος μέτρων μπορεί να είναι οι κυρώσεις απέναντι σε πρόσωπα που σχετίζονται με την εταιρεία και εμπλέκονται στις ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Το άλλο έχει να κάνει με τις ευρωτουρκικές σχέσεις δηλαδή τα προενταξιακά κονδύλια, το διάλογο για την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης το διάλογο για τη στρατηγική συνεργασία. Τέλος και σε σχέση με τις ισχυρές χώρες που συνεργάζονται επενδυτικά με την Τουρκία, έγιναν επαφές και από τον Αναστασιάδη και από τον Τσίπρα με τους ηγέτες της Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Ολλανδίας για τα επόμενα βήματα. Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές ήταν θετικοί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ψυχραιμία και τα πράγματα δεν πρέπει να εξεταστούν με προσοχή. Είναι μια πολύ λεπτή περίοδος που δεν πρέπει να δοθεί η ευκαιρία εκμετάλλευσης δεν πρέπει, όπως λένε οι Κύπριοι, να παρασυρθούμε σε αυτή την κατεύθυνση που θέλουν οι Τούρκοι.

Τέλος στην Σύνοδο μίλησαν και για την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και ο κ. Τσίπρας τόνισε τη σημασία που έχει να δοθούν θετικά μηνύματα για τη διεύρυνση της ΕΕ.

Τετ α τετ Τσίπρα - Αναστασιάδη

Εικοσάλεπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Σιμπίου της Ρουμανίας.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η τουρκική προκλητικότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου, θέμα για το οποίο ενημέρωσαν τους ομολόγους τους και το οποίο συζητήθηκε εκτεταμένα στη Σύνοδο.

Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόδρομου Προδρόμου για τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, «υπήρξε θετική αντιμετώπιση από τους εταίρους στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς και καθολική τοποθέτηση αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και καταδίκης των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας».

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Εμανουέλ Μακρόν, την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντι, της Ισπανίας κ. Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας κ. Αντόνιο Κόστα.

«Στις συναντήσεις, ο Πρόεδρος επεσήμανε την ανάγκη, πέραν των μηνυμάτων που δυστυχώς μέχρι τώρα δεν λαμβάνει υπόψη η Τουρκία, να προχωρήσει η ΕΕ σε μεθοδευμένα μέτρα.

Σημειώνεται ότι υπήρξε θετική αντιμετώπιση από τους εταίρους στο Ατυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς και καθολική τοποθέτηση αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και καταδίκης των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κ. Προδρόμου.

Ερντογάν: «Η Ευρώπη μας χρειάζεται περισσότερο απ’ όσο εμείς την ΕΕ»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε την υπόσχεσή του ότι η Τουρκία θα καταφέρει να ενταχθεί πλήρως στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παρά τις όποιες προσπάθειες για το αντίθετο. «Η Τουρκία προχωρά στον δρόμο της επίμονα, παρά εκείνους που επιχειρούν να την αποκλείσουν από την ευρωπαϊκή οικογένεια» επισήμανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Αγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ τα τελευταία 60 χρόνια, προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να το πετύχει αυτό.

ASSOCIATED PRESS

«Η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται η Τουρκία την ΕΕ», τόνισε ο Ερντογάν. Χωρίς την Τουρκία, δεν είναι δυνατό η ΕΕ να πολεμήσει με επιτυχία εναντίον των απειλών κατά των θεμελιωδών αξιών της, συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Η ένταξη στην ΕΕ είναι σημαντική βάσει της εξίσωσης όπου και οι δύο πλευρές θα κερδίζουν. Κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει την Τουρκία να αποδεχθεί μια εξίσωση που θα είναι επιβλαβής» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει να προστατεύει τα ανατολικά και τα δυτικά σύνορά της, όχι μόνο για λόγους εθνικής ασφαλείας, αλλά επίσης για την ασφάλεια της Ευρώπης, αναφερόμενος στους 4 και πλέον εκατομμύρια πρόσφυγες που φιλοξενεί η Τουρκία.

Eκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 28 Μαΐου

Εκτακτη σύνοδο κορυφής θα διεξαγάγουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 28 Μαΐου, ανακοίνωσαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο Αυστριακός πρωθυπουργός Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η σύνοδος θα διεξαχθεί δύο μέρες μετά τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών για την προετοιμασία των υποψηφιοτήτων για βασικές θέσεις της ΕΕ. «Στις 28 Μαΐου, καλώ τους 28 ηγέτες να ξεκινήσουμε την διαδικασία διοορισμών» τόνισε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου.

Ανησυχία στη Βρετανία για τις ενέργειες της Αγκυρας

Η Βρετανία εκφράζει την ανησυχία της για την πρόθεση της Τουρκίας να αρχίσει επιχειρήσεις γεώτρησης σε περιοχή που ανήκει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

ASSOCIATED PRESS

«Ανησυχώ με την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι θα αρχίσει γεωτρήσεις στον Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου», δήλωσε ο Χαντ.

«Η κατάσταση αυτή πρέπει να αποκλιμακωθεί και όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών. «Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων θα πρέπει να ωφελήσει όλους τους Κύπριους και να στηρίξει μια διευθέτηση».

Πηγή: ΑΠΕ

Δημοφιλή