Η εξαίρεση από την υποχρέωση διενέργειας rapid test των μη εμβολιασμένων πιστών που εισέρχονται σε χώρους λατρείας ήταν ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και έτυχε κριτικής από κόμματα και πολίτες καθώς εύλογα ερωτήματα περί του σκεπτικού αυτής.
Όπως φαίνεται όμως, τον ίδιο προβληματισμό δεν έχουν μόνοι οι λαϊκοί αλλά και μερίδα κληρικών και μάλιστα Μητροπολιτών που φαίνεται να επιζητούν τα ίδια μέτρα προστασίας για το ποίμνιό τους που εφαρμόζονται για μη εμβολιασμένους πολίτες που επιδίδονται σε άλλες δραστηριότητες ενώ από κάποιους τίθεται και θέμα υποχωρητικότητας εμβολισμού όλων την ιερέων.
Στον πυρήνα φυσικά αυτής της λογικής δεν είναι παρά η ίδια η επίσημη θέση της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας που προτρέπει τους πολίτες να εμβολιαστούν.
Οι πρώτες σχετικές δηλώσεις ήρθαν από τον Μητροπολίτης Δωδώνης, Χρυσόστομο στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο οποίος δήλωσε πως «Πρέπει να υπάρξει απαγορευτικό εισόδου στους ναούς, στους πιστούς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τους παπάδες. Θα πρέπει με μια απόφαση, δυο γραμμών, να προβλέπεται ότι όποιος μισθοδοτείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από το κράτος θα είναι υποχρεωμένος να εμβολιαστεί. Εάν δεν το κάνει να του κόψουν τον μισθό».
Λίγη ώρα αργότερα δε, έγινε γνωστό βάση του ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου, Ιάκωβος λαμβάνει αυστηρά μέτρα σε βάρος ιερέων οι οποίοι αρνούνται να εμβολιασθούν για την covid-19.
Σε επιστολή του ο Μητροπολίτης αναφέρει: Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο σεβασμιότατος αναφέρει: «Εντελόμεθα όπως εντός μιας Εβδομάδας προβήτε εις τον εμβολιασμόν κατά του κορονοϊού ειδ’ άλλως θα σας επιβληθεί αργία άνευ αποδοχών μέχρις ότου εμβολιαστείτε».
Ουσιαστικά ο Μητροπολίτης θέτει θέμα υποχρεωτικότητας του εμβολίου για τους ιερείς, όπως έχει γίνει και για άλλους λειτουργούς (π.χ. υγειονομικοί, υπηρεσίες της Πυροσβεστικής κ.α) και προτίθεται να εφαρμόσει το ίδιο μέτρο σε περίπτωση άρνησης εμβολιασμού με αυτό που εφαρμόζεται στο Δημόσιο, δηλαδή το μέτρο της αργίας.
Ζητά δε από τους ιερείς να απαντήσουν εγγράφως για ποιό λόγο δεν εμβολιάζονται και εάν υπάρχουν λόγοι υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.κ. Ιάκωβος προχώρησε σε αυτή την κίνηση μετά τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στη Λέσβο, κυρίως σε περιοχές όπου υπάρχουν ανεμβολίαστοι ιερείς, ορισμένοι των οποίων επιτρέπουν και προτρέπουν τους πιστούς να εισέρχονται στους ναούς χωρίς μάσκες.
Συνολικά υπολογίζεται ότι 35 ιερείς στο νησί δεν έχουν εμβολιαστεί, για δικούς τους λόγους που δεν έχουν να κάνουν με θέματα υγείας που αντιμετωπίζουν.
Μάλιστα ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης πριν την επιστολή φαίνται πως εξάντλησε κάθε περιθώριο συζητήσεων μαζί τους προκειμένου να πεισθούν να εμβολιστούν.
Στο θέμα των ιερέων επέμεινε ιδιαίτερα στις δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος λέγοντας στην συνέντευξη που παραχώρησε πως πως πρέπει να υποχρεωθούν να κάνουν το εμβόλιο «εκείνοι μάλιστα οι οποίοι ανοήτως διακηρύσσουν βλακώδεις διακηρύξεις».
«Για να δούμε τότε, θα έρθει να του σταθεί εκείνος που τον παροτρύνει να κάνει αυτή την ανοησία, γιατί πρόκειται περί ανοησίας, όχι περί ανοσίας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως όταν ο ιερέας και ο πιστός δεν πειθαρχεί στις αποφάσεις της Εκκλησίας, τότε «θέτει μόνος του τον εαυτό του εκτός εκκλησίας».
«Όταν ο πιστός δεν ακούει τη φωνή της εκκλησίας, θέτει τον εαυτό του εκτός εκκλησίας. Εκκλησία σημαίνει το σύνολο των ανθρώπων, και επομένως η διοίκηση από τους κανόνες έχει το δικαίωμα να επιβάλλει συνοδικώς τις όποιες αποφάσεις», εξήγησε ο ίδιος.
«Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί θα πρέπει να βρίσκεται εκτός του χώρου της εκκλησίας. Όταν ένας πιστός δεν πειθαρχεί στις αποφάσεις της εκκλησίας, θέτει τον εαυτό του εκτός εκκλησίας. Αν δεν ξέρει ο κάθε πιστός αυτό τον κανόνα, τότε να πάει να γίνει Ιεχωβάς, δεν μπορεί να υπάρξει σωτηρία. Αλλά αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί από τους παπάδες. Όταν ο παπάς τον παροτρύνει να μην κάνει εμβόλιο, μπορεί μετά να μην τον βάλει στην εκκλησία;», διερωτήθηκε.
«Τι θα κάνει ο κόσμος; Όσοι παροτρύνονται από τους παπάδες, θα σκεφτούν τι θα κάνουν όταν εμβολιαστούν οι ιερείς», υπογράμμισε, λέγοντας πως η Εκκλησία επισήμως πήρε αποφάσεις, παρότρυνε για τους εμβολιασμούς, ενώ «οι αντιεμβολιαστές δεν είναι άνθρωποι της εκκλησίας».
Ο Μητροπολίτης Δωδώνης εκτίμησε ότι δεν είναι πολλοί οι ιερείς που παροτρύνουν τον κόσμο να μην εμβολιάζεται, αλλά είναι αρκετοί. «Είναι χαλασμένοι στο μυαλό οι άνθρωποι αυτοί, έχει χαλάσει η βαλβίδα», είπε χαρακτηριστικά.
Διεμήνυσε ότι είναι αναγκαία η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για να σωθούν η κοινωνία, η οικογένεια και οι δουλειές.
Ερωτηθείς για το εάν θα μπορούσαν οι πιστοί να δείχνουν τουλάχιστον βεβαίωση αρνητικού rapid test για την είσοδο τους Ιερούς Ναούς, ο κ. Χρυσόστομος είπε ότι δεν είναι αρκετό αυτό. «Αν για παράδειγμα τη Μεγάλη Εβδομάδα μπαίνεις πρωί-βράδυ στην εκκλησία, είναι δυνατόν να κάνεις αυτή τη δουλειά;», αναρωτήθηκε, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για το εάν θα τηρηθεί το συγκεκριμένο μέτρο και για την είσοδο στα καταστήματα.
Επίσης, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμμετοχή ιερέων σε διαδηλώσεις κατά του εμβολίου. «Μια φορά έκαναν και στη Ζάκυνθο και μετά ήρθαν έξω από το σπίτι μου και φώναζαν. Η αδερφή μου ενοχλήθηκε, εγώ τους άκουσα και γύρισα πλευρό και κοιμήθηκα. Όταν με ρώτησε το επόμενο πρωί, γιατί δεν στενοχωρήθηκα που τους άκουσα, της απάντησα πως “εάν δεν φωνάξουν για εμένα, για ποιόν θα φωνάξουν; Εγώ είμαι ο αντίθετος από αυτούς”».
Περιέγραψε, μάλιστα, κι ένα περιστατικό σε σούπερ μάρκετ, όταν «μια κυρία μου είπε ότι είμαι όργανο του πειρασμού. Και της απάντησα ότι “το ξέρεις πολύ καλά, γιατί εσύ είναι ο ίδιος ο διάολος”».
«Θα αντιμετωπίσουμε τα πράγματα με δυναμισμό και προσευχή, να τους φωτίσει ο Θεός να βρουν τον σωστό δρόμο. Όταν μιλάνε για τσιπάκια, μιλάνε για πατατάκια, όχι για το τσιπ που το έχουμε όλοι μαζί με το κινητό μας», πρόσθεσε.
Τέλος, ο κ. Χρυσόστομος δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως μεταδίδεται ο κορονοϊός με τη Θεία Κοινωνία. «Αλλά όπως λέει μια παροιμία, “κάνε αγιασμό αλλά πάρε και μια γάτα”. Δεν χαλάει το πράγμα ούτε ως προς την πίστη, ούτε οτιδήποτε. Έχω δει θαύματα και θαύματα στη ζωή μου, στον Άγιο Διονύσιο, το θέμα είναι να είναι επιδεκτικός του θαύματος ο άνθρωπος. Δεν είναι το θαύμα μόνο ο άγιος, είσαι κι εσύ. Πρέπει να είσαι συνεπής στις αποφάσεις της εκκλησίας για να γίνει το θαύμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.