Με συμπληρωμένες τις πρώτες τριάντα ημέρες στη μάχη κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε έναν πρώτο απολογισμό των κυβερνητικών δράσεων απέναντι στην πανδημία, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα υγειονομικά μέτρα.
Εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι όσα έρχονται απαιτούν ενότητα, πειθαρχία, αλληλεγγύη, καθώς όλοι είναι ίσοι απέναντι στην απειλή.
«Προτεραιότητα της κυβέρνησης όλοι οι Έλληνες να παραμείνουν υγιείς και όρθιοι», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η άμεση λήψη μέτρων έχει ως συνέπεια τα πρώτα συγκρατημένα ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Όμως κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ξεκαθάρισε ότι «αν χαλαρώσουμε τώρα, θα το πληρώσουμε αύριο». Όσο για τα μέτρα και την συμμόρφωση των πολιτών σε αυτά, παραδέχθηκε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό τα εφαρμόζει, στέλνοντας όμως μήνυμα για την αυστηροποίηση των περιορισμών αν διαπιστωθεί χαλαρότητα και εφησυχασμός. «Έχουμε κι άλλα βέλη στη φαρέτρα μας. Στο χέρι όλων μας είναι να μην αναγκαστούμε να τα χρησιμοποιήσουμε», τόνισε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην στήριξη που δίνει ο ιδιωτικός τομέας στο σύστημα υγείας, στην σημασία της προσφοράς και των δωρεών στην μάχη που είναι σε εξέλιξη, συνεχάρη ιδιώτες, επιχειρήσεις, φορείς και ιδρύματα που έχουν βοηθήσει στην προσπάθεια και κάλεσε να υπάρξουν μιμητές. «Κρίνονται όλοι και από την παρουσία τους και από την απουσία τους», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κάνοντας εκτενή αναφορά στα μέτρα στήριξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που έλαβε η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη κοινής δράσης απέναντι στην απειλή του κορονοϊού και των οικονομικών συνεπειών του από τις χώρες της ΕΕ, χρησιμοποιώντας τα λόγια του Ζακ Ντελόρ: «Η έλλειψη αλληλεγγύης οδηγεί την Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο» και τόνισε ότι απαιτείται η δημιουργία μέσου για κοινό δανεισμό. Κάτι που όπως είπε, επεσήμανε ο ίδιος και άλλοι οκτώ ευρωπαίοι ηγέτες με την κοινή τους επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Παράλληλα έστειλε και ένα μήνυμα προς όσους ζητάνε ακόμα περισσότερες παροχές, σημειώνοντας ότι όσοι τις ζητούν είναι σαν να στέλνουν την Ελλάδα σε ένα νέο μνημόνιο και ζήτησε από όλους αυτές τις στιγμές να επικρατήσει η ενότητα.
«Θα βγούμε λαβωμένοι από την κρίση του κορονοϊού αλλά με μεγαλύτερη πίστη στις συλλογικές μας δυνάμεις», ήταν η θέση που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την «επόμενη μέρα».