Μητσοτάκης: Αναμφισβήτητη η ανάγκη αναβάθμισης των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε.

Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής: «Ο,τιδήποτε λιγότερο, τόνισε, στέλνει το λάθος μήνυμα»
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αγκαλιάζει τον Ζελένσκι στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων Ηγετών για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Πέμπτη 27 Ιουνίου 202
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αγκαλιάζει τον Ζελένσκι στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων Ηγετών για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Πέμπτη 27 Ιουνίου 202
Eurokinissi

Το ζήτημα της Ευρωπαϊκής Αμυνας απασχόλησε τους 27 ηγέτες των κρατών μελών που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει παρέμβαση υπογραμμίζοντας την ανάγκη για την αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ.

Πιο ειδικά σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ευρωπαϊκή άμυνα, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι αναμφισβήτητη η ανάγκη αναβάθμισης των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε.

Υπογράμμισε δε ότι βρισκόμαστε σε μια συγκυρία που η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα σε αυτό τον τομέα, να αναπτύξει και να χρηματοδοτήσει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και να μην εξαρτάται από τρίτους.

«Ο,τιδήποτε λιγότερο, τόνισε, στέλνει το λάθος μήνυμα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ανέφερε ότι θα επανεφέρει την κοινή πρόταση την οποία έχει διατυπώσει με τον Πολωνό Πρωθυπουργό για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας, την οποία χαρακτήρησε ως ένας «έργο -φάρο». Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «το έργο αυτό θα μπορεί να σηματοδοτήσει ένα νέο βήμα στην ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία, σε μία εποχή όπου όλοι αναγνωρίζουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να θωρακίσει την κοινή της άμυνα».

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει επιμείνει στην έκδοση αμυντικών ευρωομολόγων για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης, πρόταση που μέχρι στιγμής βρίσκει αντίθετους τους φειδωλούς της ΕΕ μεταξύ των οποίων είναι η Γερμανία και η Ολλανδία.

Το ζήτημα της ευρωπαϊκής άμυνας παρότι θα αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα κατά την επόμενη νομοθετική περίοδο, παραμένει ένα δύσκολο ζήτημα. Επίσης αν και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου οι ηγέτες της ΕΕ ανέθεσαν στην Επιτροπή να διερευνήσει όλες τις επιλογές για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου τομέα και να υποβάλει έκθεση τον Ιούνιο, μέχρι σήμερα, δεν έχει υποβληθεί καμία πρόταση μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Politico η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε σήμερα προφορικά τις προτάσεις λέγοντας ότι η ΕΕ χρειάζεται 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις για την άμυνα την επόμενη δεκαετία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι την περίοδο 1999-2021, πριν από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ είχε αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες κατά 20%, η Κίνα κατά 600% και η Ρωσία κατά 300%.

Εν τω μεταξύ διίστανται οι απόψεις για το εάν ο προϋπολογισμός του Συμβουλίου της ΕΕ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άμυνα, ενώ μια από τις προτάσεις είναι να εμπλακεί και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Δημοφιλή