Μητσοτάκης από Αλεξανδρούπολη: Θεμελιώνουμε το πιο σύγχρονο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα

«Δυναμικό βήμα προς την ενεργειακή εποχή του αύριο», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την κατασκευή του νέου εργοστασίου.
Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του για τη θεμελίωση του νέου ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου στην Αλεξανδρούπολη
Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του για τη θεμελίωση του νέου ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου στην Αλεξανδρούπολη
Maximou

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης για την κατασκευή της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, για το πιο σύγχρονο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα, το οποίο θα τροφοδοτείται από τον πλωτό σταθμό επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου. Και μαζί με τον νέο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου, ο οποίος ήδη κατασκευάζεται και αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές του 2024, «κάνουμε με αυτόν τον τρόπο ένα δίδυμο, δυναμικό βήμα προς την ενεργειακή εποχή του αύριο. Με διάσταση η οποία είναι γεωπολιτική και οικονομική, αναπτυξιακή αλλά και περιβαλλοντική», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η επένδυση υπηρετεί τον στόχο της πράσινης μετάβασης»

Η νέα μονάδα θα έχει τη δυνατότητα συνδυασμένης καύσης φυσικού αερίου και υδρογόνου. Κάτι που σημαίνει ότι σε επόμενη φάση θα μπορεί να παράγει ακόμα πιο καθαρή ενέργεια.

«Μιλάμε, συνεπώς, για μία επένδυση η οποία υπηρετεί πλήρως τον στόχο της πράσινης μετάβασης. Και αυτό με δυναμικότητα ίση με τρία λιγνιτικά εργοστάσια παλιού τύπου. Η επένδυση αυτή θα απορροφήσει συνολικά 400 εκατομμύρια ευρώ, ώστε σε 32 μήνες από τώρα να παραδοθούν οι νέες εγκαταστάσεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας ότι κατά τη διάρκεια κατασκευής θα εργαστούν παραπάνω από 800 εργαζόμενοι και 100 στελέχη θα προσληφθούν αργότερα και σταδιακά για τη λειτουργία του νέου εργοστασίου. «Πρόκειται, συνεπώς, για ένα ακόμα έργο το οποίο αναμφισβήτητα θα κινητοποιήσει την τοπική οικονομία και προστίθεται στη μεγάλη αλυσίδα των σημαντικών υποδομών που δημιουργούνται εδώ και 3,5 χρόνια στην Αλεξανδρούπολη», εξήγησε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται ήδη σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο, με διάσταση όχι μόνο εθνική, περιφερειακή, ευρωπαϊκή».

«Ισχυροποιείται η γεωπολιτική θέση της χώρας»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ως εθνικής πλέον πύλης εισόδου προς όλες τις χώρες της περιοχής.

«Μέχρι το τέλος του έτους, αρχές του ’24, το FSRU το οποίο θα είναι έτοιμο έως τότε, θα δέχεται 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου. Και από αυτή την αφετηρία οι αγωγοί του TAP και του IGB θα διατρέχουν τη Βαλκανική ώστε να τροφοδοτούν την ευρύτερη περιοχή μας. Και αύριο, γιατί όχι, να φτάνουν μέχρι και την Ουκρανία», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι επιμένει σε αυτή την γεωπολιτική παράμετρο, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν εκτίναξε μόνο τις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά μαζί άλλαξε τις οδεύσεις του. «Μέχρι και πέρυσι οι ενεργειακές διαδρομές προς την Ευρώπη ήταν πρωτίστως μέσω χερσαίων αγωγών που έφερναν φθηνό τότε ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη», ανέφερε και τόνισε την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η Ευρώπη για να προχωρήσει στην απεξάρτηση της από το ρωσικό φυσικό αέριο, κάτι που σε μεγάλο βαθμό έχει επιτευχθεί και επεσήμανε ότι απαιτείται να βρεθούν εναλλακτικές πηγές εισόδου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, το οποίο πρωτίστως θα είναι σε υγροποιημένη μορφή.

«Το νέο εργοστάσιο απαντά στις πιέσεις του παρόντος αλλά στις προκλήσεις του μέλλοντος»

«Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, το στρατηγικό ρόλο της Ελλάδος συνολικά αλλά και της Αλεξανδρούπολης ειδικά σε αυτή τη νέα μεγάλη γεωπολιτική και ενεργειακή σκακιέρα της Ευρώπης, όπως αυτή διαμορφώνεται. Θα σας έλεγα ότι όλα αυτά τα οποία σήμερα παρουσιάζουμε δεν έγιναν ούτε τυχαία, δεν έγιναν ούτε και εύκολα. Επιτεύχθηκαν χάρη σε μια διορατική, τολμηρή αλλά και γρήγορη ενεργειακή πολιτική, η οποία με μεγάλη ταχύτητα προσάρμοσε και σε αυτόν τον τομέα τις εθνικές δυνατότητες στη διεθνή πραγματικότητα», σημείωσε ο πρωθυπουργός εξηγώντας ότι η κυβέρνηση μετατρέπει τη δοκιμασία σε ευκαιρία.

«Αυτή η νέα μονάδα την οποία ουσιαστικά θεμελιώνουμε σήμερα, απαντά και στις πιέσεις του παρόντος, απαντά όμως και στις προκλήσεις του μέλλοντος. Θα αυξήσει τη δυνατότητά μας να παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα, μειώνοντας και τις εισαγωγές ρεύματος, αλλά κυρίως αυξάνοντας τις εξαγωγές», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι οι γειτονικές χώρες παραμένουν εξαρτημένες από τον λιγνίτη.

«Μία τέτοια μονάδα, λοιπόν, στην Αλεξανδρούπολη, άμεσα διασυνδεδεμένη με το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας και με νέες διασυνδέσεις προς τα βόρεια να αναπτύσσονται με μεγάλες ταχύτητες, καταλαβαίνετε ότι στοχεύει όχι μόνο στην εγχώρια αγορά, αλλά πρωτίστως στην αγορά των Βαλκανίων. Και αυτό ισχυροποιεί συνολικά τη γεωπολιτική θέση της χώρας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας την προσπάθεια της Ελλάδας να γίνει πάροχος ενεργειακής ασφάλειας για τους γείτονές στα Βαλκάνια.

«Πρωταρχικό ρόλο θα έχουν οι ΑΠΕ»

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τον πρωταρχικό ρόλο που θα έχουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και για τους στόχους που έχει θέσει η χώρα.

«Εγκαταστήσαμε ουσιαστικά σε ένα χρόνο, συνδέσαμε σχεδόν 2.000 MW ονομαστικής ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Διπλάσιος αριθμός απ’ ό,τι συνδέθηκε συνολικά την τετραετία 2015-2018. Γνωρίζετε πολύ καλά πόσο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», σημείωσε διευκρινίζοντας όμως ότι το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο θα έχει ακόμα ρόλο για πολλά χρόνια.

«Αν πρόκειται να έχουμε φυσικό αέριο, τότε αυτό είναι πολύ καλύτερο να παράγεται από μονάδες σύγχρονες, με πολύ υψηλή απόδοση, άρα απαιτούν λιγότερο φυσικό αέριο για την παραγωγή της ίδιας ονομαστικής αξίας ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην σημασία της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα «για να δρομολογούμε σχέδια τα οποία θα μας κάνουν πιο ενεργειακά ασφαλείς, θα μειώσουν τελικά το κόστος της παραγόμενης ενέργειας, αλλά θα μας βοηθήσουν να διαβούμε γρήγορα και το δρόμο της πράσινης μετάβασης.»

«Θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε την κοινωνία»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε επίσης για τους μηχανισμούς ανακύκλωσης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία διοχέτευσε η κυβέρνηση προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που είδαν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους και εκτίμησε ότι στην πρόσφατη γρήγορη αποκλιμάκωση των τιμών έπαιξε ρόλο και η επιβολή του πλαφόν.

«Θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε την κοινωνία απέναντι στις ανατιμήσεις με παρεμβάσεις όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας αλλά και στον τομέα της τιθάσευσης του πληθωρισμού. Έχουμε καλά νέα από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον τελευταίο μήνα, αλλά και τον επόμενο μήνα θα τεθεί σε λειτουργία το «Market Pass», μια πολύ σημαντική παρέμβαση, η οποία ουσιαστικά έχει ως στόχο να εξουδετερώσει αυτό το 10% του πληθωρισμού, να το απορροφήσει έτσι ώστε οι δαπάνες των νοικοκυριών για βασικά αγαθά να επανέλθουν σε πιο λογικές τιμές», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ότι το «Market Pass» θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από τη φορολόγηση των εκτάκτων κερδών των δύο ελληνικών διυλιστηρίων για το 2022.

Κατά την παραμονή του στην Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός συνομίλησε με κατοίκους της πόλης
Κατά την παραμονή του στην Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός συνομίλησε με κατοίκους της πόλης
Maximou

Δημοφιλή