Μητσοτάκης από Πράγα: «Δεν θα αφήσουμε καμία πρόκληση να περάσει αναπάντητη»

Μηνύματα του Ελληνα πρωθυπουργού σε Αγκυρα για τις προκλήσεις και σε Ε.Ε. για την πρόκληση του φυσικού αερίου.
Anadolu Agency via Getty Images

Με μηνύματα προς την Τουρκία για τις ασταμάτητες προκλήσεις και προς την Ε.Ε. για την αποφασιστικότητα που απαιτείται ώστε να βρεθούν λύσεις στο πρόβλημα του φυσικού αερίου αποχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Πράγα.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «διαμορφώνεται πλέον κοινός τόπος στο συμβούλιο, ότι πρέπει να υπάρχει μια κοινή, δραστική, ευρωπαϊκή παρέμβαση, ώστε να πέσουν οι τιμές στο φυσικό αέριο. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι προτάσεις που εξετάσει η Κομισιόν».

Στο ίδιο μήκος κύματος πρόσθεσε: «Είμαι αισιόδοξος ότι στο επόμενο συμβούλιο και αφού έχει γίνει η σχετική επεξεργασία, θα μπορούμε να αποφασίσουμε μια τέτοια παρέμβαση. Χαίρομαι γιατί μετά από επίμονη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και των ειδικών που μας συμβουλεύουν, οι προτάσεις αυτές ς έχουν ωριμάσει, έστω και με καθυστέρηση. Έστω και αργά η Ευρώπη πρέπει να κάνει το σωστό».

«Ολοι έβγαλαν τα συμπεράσματά τους για Τουρκία»

Αναφορικά με τις ασταμάτητες προκλήσεις των Τούρκων, στον απόηχο της έντασης που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν στο δείπνο των ηγετών, ο Κ.Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αφήσει καμία πρόκληση να περάσει αναπάντητη.

«Όσοι συμμετείχαν σε αυτή την ευρωπαϊκή κοινότητα είδαν αυτό τον διάλογο και έβγαλαν τα συμπεράσματα τους» είπε.

Είπε, επίσης, ότι ήταν πολύ χρήσιμη αυτή η ανταλλαγή απόψεων η οποία έγινε, ενώ για τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου ότι θα έρθουν κάποιο βράδυ ανέφερε ότι ήταν αμφίσημη εξ όσων άκουσε από τη μετάφραση.

«Να σταματήσει επιτέλους η αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας»

«Θα πάρω την καλή ερμηνεία και θα πω ότι όχι, δεν ήταν απειλή κατά της Ελλάδας. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορούμε να συνεχίσουμε σε αυτό το κλίμα. Θα συγκρατήσω αυτό που είπε ότι η Τουρκία δεν έχει καμία βλέψη για την εθνική κυριαρχικά καμιάς άλλης χώρας. Συγκρατώ αυτή την τοποθέτηση ως ένα σχόλιο προς τη θετική κατεύθυνση. Ελπίζω μόνο να έχει και συνέχεια και να σταματήσει επιτέλους αυτή η απαράδεκτη ρητορική αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας όσον αφορά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου», συμπλήρωσε.

Dimitris Papamitsos_6946384863_d via Dimitris Papamitsos

Ερωτηθείς αν οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως υπάρχει ένα πλαίσιο αποφάσεων που δίνει τη δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προχωρήσει σε αυτό το δρόμο στην περίπτωση που η Τουρκία ξεπεράσει κάποιες κόκκινες γραμμές.

«Αρα το πλαίσιο υπάρχει και ελπίζουμε να μη χρειαστεί να γίνει πράξη. Να τονίσω επίσης ότι με βάση το 8ο πακέτο κυρώσεων που έχουν εγκριθεί, υπάρχει για πρώτη φορά επιβολή κυρώσεων σε τουρκικές οντότητες και φυσικά πρόσωπα που κρίνεται ότι παραβιάζουν τις κυρώσεις προς την Ρωσία», πρόσθεσε και έκανε λόγο για βήμα στη σωστή κατεύθυνση.

«Η Τουρκία πρέπει να αλλάξει πορεία»

Για το χθεσινό επεισόδιο στο δείπνο είπε ότι είναι καλό μερικές φορές αυτά να λέγονται δημόσια. Και πρόσθεσε: «Ίσως ο Τούρκος πρόεδρος να μην είναι συνηθισμένος να του απαντάει κανείς στις απόψεις τις οποίες διατυπώνει. Έτσι δουλεύουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Θέλω να πιστεύω ότι ενδεχομένως αυτή η ανταλλαγή απόψεων να μπορεί να λειτουργήσει εκτονωτικά και να δρομολογήσουμε αποκλιμάκωση φραστικών εντάσεων και να καθίσουμε επιτέλους να συζητήσουμε και για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να επιστρέψουμε στο τραπέζι των συζητήσεων για τη μία μας διαφορά, την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών».

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε, επίσης, ότι «όλοι όσοι συμμετείχαν, σχημάτισαν άποψη για το ποιος προκαλεί, ποιος υιοθετεί μια επιχειρηματολογία που δεν ταιριάζει στο γεωπολιτικό πλαίσιο σήμερα. Η Τουρκία αν θέλει να έχει όπως ισχυρίζεται μια παραγωγική σχέση με την ΕΕ, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι πρέπει να αλλάξει πορεία. Δε θα βρει κανένα σύμμαχο εντός ευρωπαϊκής οικογένειας εφόσον εξακολουθεί να πορεύεται σε αυτόν το δρόμο».

(με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ)

Δημοφιλή