Μπορεί η συζήτηση για την τουρκική επιθετικότητα να μην υπήρχε στην ημερήσια διάταξη, όμως τελικά συζητήθηκε μετά από επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Αναστασιάδη και μπήκε και στο Κείμενο Συμπερασμάτων, όπου αποδοκιμάζονται οι πρόσφατες προκλητικές ενέργειες με το άνοιγμα των Βαρωσίων και τις έρευνες που κάνει το Όρουτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ουσιαστικό είναι ότι παραμένει το χρονοδιάγραμμα που είχε γίνει γνωστό μετά την Σύνοδο Κορυφής της 2ας Οκτωβρίου. Η Ευρώπη δίνει χρόνο μέχρι τον Δεκέμβριο στην Άγκυρα για να αλλάξει στάση και να σταματήσει την επιθετική τακτική που εφαρμόζει τους τελευταίους μήνες, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σύνοδος Κορυφής: Η ΕΕ «εκφράζει έντονη αποδοκιμασία» για τις τουρκικές προκλήσεις- τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις
«Μην φανταστεί κανείς όμως ότι η Ευρώπη δεν έχει την αποφασιστικότητα να προχωρήσει σε λήψη μέτρων που θα είναι επώδυνα για τη Τουρκία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η Ευρώπη δεν παίρνει αποφάσεις από την μία στιγμή στην άλλη, όμως πολλές χώρες αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα από την πρωτοβουλία της Τουρκίας να ξαναβγάλει το Όρουτς Ρέις. Απαντώντας σε ερώτηση για το ποια είναι η «κόκκινη γραμμή» της Ελλάδας, τα 6 ή τα 12 ναυτικά μίλια, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα χωρικά ύδατα συνιστούν πυρήνα σκληρής κυριαρχίας, ότι είναι σύνθετη η συζήτηση για τα 6 ή 12 μίλια, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει στα 12 μίλια.
Επίσης έθεσε στους Eυρωπαίους ηγέτες το θέμα της πώλησης όπλων στην Τουρκία. «Υπενθύμισα ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Έθιξα το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Ευρωπαϊκή ανησυχία για το δεύτερο κύμα του κορονοϊού
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα του κορονοϊού –από εκεί ξεκίνησε την ενημέρωση του προς τους δημοσιογράφους- τονίζοντας ότι υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία από όλους για το δεύτερο κύμα του κορονοϊού. Όπως είπε, υιοθετήθηκε πρόταση της Άνγκελα Μέρκελ για διαδικτυακές συζητήσεις ηγετών ανά τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να υπάρχει ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας σε κάθε χώρα, ενώ ανέφερε την ανάγκη να καταλήξουν οι Eυρωπαίοι ηγέτες σε κοινά πρωτόκολλα για τον τουρισμό.
ΣΥΡΙΖΑ: Απόλυτη αποτυχία Μητσοτάκη στο Συμβούλιο
«Τα σημερινά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαιώνουν την απόλυτη αποτυχία του κ Μητσοτάκη να θέσει την ΕΕ προ των ευθυνών της, απέναντι στις πιο επιθετικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Τουρκία εις βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων την τελευταία 20ετία». Αυτό αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, και προσθέτει: «Παρά τη νέα Navtex στα 6,5 νμ από το Καστελλόριζο, όχι μόνο δεν υπάρχει αναφορά σε «κυρώσεις ή μέτρα» αλλά δίνεται ουσιαστικά το μήνυμα στη Τουρκία ότι μέχρι τον Δεκέμβριο η ΕΕ δεν θα χρησιμοποιήσει καν «μέσα ή επιλογές» εις βάρος της, ανεξαρτήτως των προκλήσεων στις οποίες θα προβεί. Η έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης αποδεικνύεται πιο επικίνδυνη από ποτέ για τη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να επιστρέψει σε μια εθνική στρατηγική προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και επανεκκίνησης των διερευνητικών, με αρχή, μέση και τέλος και σαφείς κόκκινες γραμμές. Είναι αδιανόητο και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό οι διπλωματικές κόκκινες γραμμές της Ελλάδας να είναι στα 6 νμ».