Μητσοτάκης: Περισσότεροι πόροι για μεταναστευτικό και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Ο Πρωθυπουργός ζητά ομόφωνη απόφαση για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.
Στην ανάγκη αύξησης των πόρων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και της κλιματικής κρίσης εστίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Στην ανάγκη αύξησης των πόρων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και της κλιματικής κρίσης εστίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -η τελευταία του έτους- τόνισε ότι «καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της ευρωπαϊκής μας οικογένειας».

Πρώτο ζήτημα στην ατζέντα μας θα είναι το θέμα της ευρωπαϊκής διεύρυνσης. Η Ελλάδα στηρίζει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη διεύρυνση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

«Ναι» στην ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. αλλά με ομόφωνη απόφαση

Αναφερόμενος στα θέματα της ατζέντας της συνεδρίασης, ξεκίνησε από αυτό της ευρωπαϊκής διεύρυνσης. «Η Ελλάδα στηρίζει τις προτάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής σχετικά με τη διεύρυνση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης εκφράζοντας την ευχή να ξεπεραστούν οι όποιες αντιδράσεις ώστε ομόφωνα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το μέλλον της Ουκρανίας είναι εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Η επισήμανση του πρωθυπουργού περί ομόφωνης απόφασης έχει το νόημά της καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για κατάργηση του βέτο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κάτι που όμως θα αποδυναμώσει την ισχύ των μικρότερων κρατών.

«Πρέπει να αυξηθούν οι πόροι για την προστασία των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα κάνουμε βήματα σε αυτή την κατεύθυνση»

Σχετικά με την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι για κρίσιμες πολιτικές προτεραιότητες της Ε.Ε.

«Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην ανάγκη να αυξηθούν οι πόροι για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξηγώντας ότι όταν παρθεί οι σχετικές αποφάσεις πριν από τρία χρόνια, δεν μπορούσαν να προβλέψουν οι ηγέτες της Ε.Ε. την αύξηση των μεταναστευτικών πιέσεων και την ανάγκη να διατεθούν περισσότεροι πόροι για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρέπει να αυξηθούν οι πόροι για την προστασία των συνόρων και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα κάνουμε βήματα σε αυτή την κατεύθυνση», εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

Περισσότεροι πόροι όμως, σύμφωνα με τον κ Μητσοτάκη, απαιτούνται και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Όπως υπενθύμισε, η Ελλάδα ήταν από τους πρωτεργάτες στην προσπάθεια να πεισθούν οι ηγέτες της Ε.Ε. για τη διάθεση περισσότερων πόρων στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου θα συζητηθεί και το θέμα της Μέσης Ανατολής. «Θέλω να πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε συμπεράσματα τα οποία από τη μία θα αποτυπώνουν την πάγια θέση της Ε.Ε. ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, από την άλλη όμως να αποτυπώσουμε την αυξανόμενη ανησυχία μας για τις σημαντικότατες απώλειες αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι πολύ σημαντικό η Ε.Ε. να μπορέσει να διατυπώσει μία ενιαία θέση για ένα ζήτημα το οποία αφορά την άμεση γειτονιά μας», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

Τέλος, ο πρωθυπουργός έκλεισε τις δηλώσεις του εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του COP28, που είχε ως αποτέλεσμα τη συμφωνία για τη μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα.

Δημοφιλή