Μητσοτάκης: Δεν δεχόμαστε πιέσεις και εκβιασμούς

Απαντήσεις για Τσίπρα, Μαρινάκη, Ολυμπιακό, Βαξεβάνη, παρακολουθήσεις, Πάτση και ακρίβεια.
Ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του στον ΑΝΤ1
Ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του στον ΑΝΤ1
Dimitris Papamitsos

«Εδώ και 7 χρόνια στοχοποιούμαι προσωπικά με επιθέσεις λάσπης», τόνισε οργισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1 και το Νίκο Χατζηνικολάου, μία ημέρα μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento για παρακολουθήσεις υπουργών, συζύγων τους, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων.

«Πρόκειται περί ενός απίστευτου ψέματος. Έχουμε ένα δημοσίευμα το οποίο παρουσιάζει μία σειρά από ονόματα τα οποία δήθεν ήταν υπό παρακολούθηση, χωρίς κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο ότι αυτό πράγματι συνέβαινε και χωρίς καμία απολύτως σύνδεση με εμένα προσωπικά, που κατηγορούμαι ότι είμαι ο «ιθύνων νους» αυτής της σκευωρίας», τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ υπογράμμισε ότι ο εκδότης της εφημερίδα, Κώστας Βαξεβάνης, πρέπει να αποδείξει αυτά που δημοσίευσε.

«Στηρίζομαι στη Δικαιοσύνη και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να ζητήσει διευκρινίσεις και αποδεικτικά στοιχεία.

Κι αν αυτά δεν προσκομιστούν, τότε ο κ. Βαξεβάνης δεν θα είναι απλά συκοφάντης αλλά θα είναι εθνικά επικίνδυνος», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης ενώ συμπλήρωσε ότι ο δημοσιογράφος εμπλέκεται ανοιχτά και με αποφάσεις αμερικανικού δικαστηρίου σε ροή ρωσικού χρήματος προς την Ελλάδα. Παράλληλα όμως ο πρωθυπουργός κατονόμασε τον Αλέξη Τσίπρα ως τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από τον εκδότη της εφημερίδας.

«Πίσω από τον κ. Βαξεβάνη, κ. Χατζηνικολάου, κρύβεται ο κ. Τσίπρας. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι δική του είναι η στρατηγική να βουλιάξει τον τόπο στη λάσπη και σε μια απίστευτη συζήτηση, όπου πρέπει εμείς να αποδείξουμε ουσιαστικά ότι δεν είμαστε ελέφαντες και δεν πρέπει να αποδείξει αυτός ο οποίος μας κατηγορεί ότι οι κατηγορίες του στοιχειωδώς ευσταθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει πολλές ομοιότητες με την υπόθεση Novartis, όπου όπως είπε «πρόσωπα κρεμάστηκαν στα μανταλάκια» από φημολογίες.

«Έχω στοχοποιηθεί»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι καμία δημόσια αρχή δεν έχει χρησιμοποιήσει παράνομο λογισμικό και η υπόθεση των νόμιμων επισυνδέσεων είναι τελείως διαφορετική από αυτή των παρακολουθήσεων με το σύστημα Predator.

«Εμείς από την πρώτη στιγμή δεχθήκαμε ότι υπάρχει πρόβλημα παράνομων λογισμικών στη χώρα», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι και άλλες χώρες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα ενώ τόνισε ότι έρχεται νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύει την πώληση και χρήση τέτοιων παράνομων λογισμικών στη χώρα.

«Εδώ και επτά χρόνια στοχοποιούμαι προσωπικά με διαρκείς επιθέσεις λάσπης. Γιατί; Γιατί έχω αναλάβει μία προσπάθεια να σύρω τη χώρα προς μία κατεύθυνση εκσυγχρονισμού. Προφανώς αυτή η προσπάθεια, έχει ενοχλήσει πολλούς και γι’ αυτό και χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να με πολεμήσουν με κάθε τρόπο και με κάθε σκοπό», σημείωσε ο πρωθυπουργός αιτιολογώντας έτσι τον εκνευρισμό του.

«Προκαλώ τον κ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας»

Ερωτηθείς γιατί δεν απάντησε στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει αποφύγει ποτέ καμία κοινοβουλευτική αναμέτρηση

«Αν ο κ. Τσίπρας θέλει πραγματικά να πάμε στη Βουλή και να αναμετρηθούμε, έχει την ευκαιρία να το κάνει. Εάν πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν απολαμβάνει της κοινοβουλευτικής εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας τον προκαλώ, σήμερα μάλιστα, να έρθει στη Βουλή να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Να συζητήσουμε εφ’ όλης της ύλης, και για τα ζητήματα των παρακολουθήσεων, και ταυτόχρονα να μπορέσει και η Βουλή να τοποθετηθεί εάν εξακολουθεί να εμπιστεύεται αυτήν την κυβέρνηση και αυτόν τον Πρωθυπουργό», ήταν η πρόκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα ενώ συμπλήρωσε:

«Και να είστε απολύτως σίγουρος ότι θα πάρει εκκωφαντική απάντηση. Διότι ένας παραπάνω σκοπός αυτής της άθλιας προσπάθειας συκοφάντησης είναι ακριβώς να διασπείρει διχασμό μέσα στην ίδια τη Νέα Δημοκρατία. Να μην αισθάνεται κάποιος σίγουρος για τις επικοινωνίες του, να φαντάζεται, να βλέπει όλων των ειδών τα φαντάσματα.»

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η υποχρέωση του είναι να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια προς τα εμπρός και να μην επιτρέψω να βουλιάξει σε αυτό τον άθλιο βούρκο στον οποίο κάποιοι επιδιώκουν να κινηθεί.

«Είναι οι ίδιοι οι οποίοι όταν δεν ξέρουν τι να κάνουν, κάνουν αυτό το οποίο ξέρουν και ξέρουν να το κάνουν καλά: ο κ. Τσίπρας ξέρει να το κάνει πολύ καλά αυτό, να δυναμιτίζει τη ζωή του τόπου με τέτοιου είδους κατηγορίες. Εγώ λοιπόν οφείλω να οδηγήσω τη χώρα με ασφάλεια σε εκλογές και προφανώς δεν πρόκειται να δεχτώ καμία προϋπόθεση για να μπορέσουμε να κινηθούμε σε εκλογές πέραν αυτών που το Σύνταγμα ορίζει με απόλυτη ενάργεια και με απόλυτη καθαρότητα», είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ενώ επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τελος της τετραετίας, εντός του 2023.

«Δεν εκβιαζόμαστε»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε ερώτηση και για τα όσα υποστήριξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, κ. Ι. Βρέντζος, για λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης στο χώρο του ποδοσφαίρου.

«Ο Ολυμπιακός πήρε τρία πρωταθλήματα, αν δεν κάνω λάθος με 26, 19 και 18 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο, τα τελευταία τρία χρόνια. Πού ακριβώς ήταν αυτή η εγκληματική οργάνωση τότε;», σημείωσε αρχικά ο πρωθυπουργός ενώ αμέσως μετά έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα:

«Κάποιοι έχουν μπλέξει τους ρόλους εδώ. Κάποιοι θεωρούν ότι επειδή μπορεί να έχουν μία ομάδα ή να ελέγχουν κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης ή ενδεχομένως και τα δύο, να θεωρούν ότι μπορούν να εκβιάζουν, να υπαγορεύουν στην κυβέρνηση, να υπονομεύουν -αλλάζοντας απόψεις από τη μία μέρα στην άλλη- τη διαδρομή της χώρας.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι οι ρόλοι του καθενός είναι απόλυτα καθορισμένοι. Η κυβέρνηση έχει λαϊκή νομιμοποίηση. Εκλεγόμαστε από τον λαό. Θέλουμε τους επιχειρηματίες συμμέτοχους στην προσπάθεια προόδου της χώρας. Δεν είναι όμως ούτε υποβολείς μας, ούτε είναι φορείς των δικών τους συμφερόντων που πιέζουν την κυβέρνηση για να γίνει το δικό τους χατίρι.

Άρα, το μήνυμα το οποίο στέλνω προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά ούτε δεχόμαστε πιέσεις, ούτε είμαστε αντικείμενα εκβιασμού. Και καλά θα κάνουν όλοι να αναλογιστούν ποιοι είναι οι ρόλοι τους. Και δεν απευθύνομαι μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση, απευθύνομαι συνολικά.»

«Προβληματική η επιλογή Πάτση»

Ο πρωθυπουργός δέχθηκε ερώτηση και για την επιλογή στα ψηφοδέλτια του ΝΔ του κ. Πάτση και απάντησε ότι προφανώς και η επιλογή του ήταν προβληματική. «Στον βαθμό αυτό, αναλαμβάνω την ευθύνη η οποία μου αναλογεί. Όταν επιλέγουμε εκατοντάδες υποψηφίους στα ψηφοδέλτια μας μπορεί να υπάρξουν και αστοχίες. Και σίγουρα την επόμενη φορά οφείλουμε να είμαστε ακόμα πιο αυστηροί στο φίλτρο το οποίο βάζουμε, για να σιγουρευτούμε ότι οι άνθρωποι οι οποίοι μπορεί, ενδεχομένως, να έχουν άλλες επαγγελματικές προτεραιότητες, που δεν συνάδουν με την πολιτική, να μην τοποθετούνται στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας.

Όμως, ταυτόχρονα, μέσα από αυτή τη διαδικασία των ψηφοδελτίων, αναδείχθηκαν δεκάδες, εκατοντάδες νέα στελέχη, αξιοκρατικά, τα οποία είναι πολύ επιτυχημένα και τα οποία μπόλιασαν τη Νέα Δημοκρατία με ένα νέο στελεχιακό δυναμικό. Και πράγματι, υπήρξε μια αστοχία», ήταν η αυτοκριτική που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ για τα ζητήματα του «πόθεν έσχες» ανέφερε ότι πρέπει να αναμορφωθεί το σύστημα ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων όσων είναι υπόχρεοι να υποβάλλουν δηλώσεις «πόθεν έσχες».

«Θεωρώ ότι έχει αδυναμίες. Θεωρώ ότι στο παρελθόν έχουν υπάρξει πολιτικές σκοπιμότητες και εκμετάλλευση του συστήματος «πόθεν έσχες» για στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων. Έχω υπάρξει προσωπικά θύμα αυτής της προσπάθειας. Και θα πρέπει να περάσουμε σε ένα σύστημα το οποίο να μπορεί με ταχύτητα και με απόλυτη διαφάνεια να ελέγχει αυστηρά αυτούς οι οποίοι πρέπει να ελέγχονται. Γιατί γνωρίζετε ότι υπόχρεοι «πόθεν έσχες» στη χώρα είναι εκατομμύρια συμπολίτες μας, με αποτέλεσμα τελικά ουσιαστικός έλεγχος συχνά να μη γίνεται», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει ¨ακρίβεια Μητσοτάκη¨, υπάρχει ¨ακρίβεια Πούτιν¨»

Μιλώντας για το θέμα της ακρίβειας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει μία εισαγόμενη ακρίβεια, η οποία είναι προϊόν ενός πολέμου.

«Και πιστεύω ότι όλοι γνωρίζουν ότι τέτοια ακρίβεια έχει να δει ο πλανήτης ολόκληρος εδώ και 40 χρόνια.

Αυτό λοιπόν είναι το πρόβλημα το οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Δεν υπάρχει «ακρίβεια Μητσοτάκη», υπάρχει «ακρίβεια Putin». Γιατί αν υπήρχε «ακρίβεια Μητσοτάκη» θα υπήρχε και «ακρίβεια Macron» και «ακρίβεια Biden» και «ακρίβεια Scholz» και όλες οι σχετικές αναλογίες.

Το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι μια πρωτοβουλία η οποία μέχρι στιγμής φαίνεται να αποδίδει. Έχει συμπιέσει τις τιμές σε μια σειρά από βασικά αγαθά, αλλά προφανώς δεν περιοριζόμαστε μόνο εκεί», σημείωσε ο πρωθυπουργός ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σκέψη για μείωση του ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα.

«Κανείς δε μας εγγυάται ότι η μείωση του ΦΠΑ θα περάσει στον τελικό καταναλωτή. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες το δοκίμασαν και απέτυχαν παταγωδώς, χάθηκε η μείωση του ΦΠΑ μέσα στην ίδια την εφοδιαστική αλυσίδα. Κάποιοι, δηλαδή, έβγαλαν παραπάνω λεφτά, έμποροι, παραγωγοί και η μείωση δεν έφτασε στον τελικό καταναλωτή. Και βέβαια θα στερήσει από τον κρατικό προϋπολογισμό σημαντικά έσοδα.

Δεν εξετάζουμε, λοιπόν, οριζόντια μείωση ΦΠΑ, διότι συν όλων των άλλων η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ επιβραβεύει και αυτούς οι οποίοι δεν χρειάζονται κρατική στήριξη.

Θα επιμείνουμε, όμως, σε ένα πλαίσιο το οποίο στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα, προσπαθώντας στο μέτρο του εφικτού να συγκρατήσουμε τιμές. Με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος όλοι οι Έλληνες πολίτες σήμερα παίρνουν το λογαριασμό, βλέπουν τι θα πλήρωναν και ποιο είναι το ύψος της κρατικής επιδότησης. Τα χρήματα αυτά εν πολλοίς τα έχουμε εισπράξει από τους ίδιους τους παραγωγούς», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις κινήσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη των πιο αδύναμων, όπως το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ που θα δοθεί τον Δεκέμβριο, στην αύξηση του ποσού που θα δοθεί για το επίδομα θέρμανσης από τα 170 στα 300 εκατομμύρια αλλά και στις αυξήσεις στις συντάξεις, που θα ισχύσουν από 1/1/2023.

Όσο για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας που θα φορoλογηθούν, τόνισε:

«Η ανεξάρτητη αρχή προσδιόρισε το ύψος των υπερκερδών κοντά στα 400 εκατομμύρια. Είναι βεβαιωμένο πια αυτό το ποσό, όπως βεβαιωμένη είναι και η φορολόγηση του 90% του ποσού αυτού, όπως αυτή αντιστοιχεί σε όλους τους παραγωγούς ενέργειας.

Προσθέστε σε αυτό ένα ποσό το οποίο ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια, το οποίο έχει ανακτηθεί από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας στην πηγή, από την εφαρμογή του μηχανισμού ανάκτησης από την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Και την πρόθεσή μας να έχουμε αφενός πρόσθετη φορολόγηση των εσόδων των παραγωγών για τους μήνες Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου -όπου λόγω απότομων διακυμάνσεων στην τιμή όντως βγήκαν κάποια παραπάνω κέρδη- και τη φορολόγηση των διυλιστηρίων, όπως μας επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα στηρίξει τον προϋπολογισμό του ’23».

Για πιθανή παρέμβαση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, εξήγησε ότι θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποκλίνει από τους στόχους του προϋπολογισμού. Παράλληλα υπογράμμισε την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει τα εισοδήματα των πολιτών αλλά και να καταπολεμήσει την ανεργία καθώς οι πιο ευάλωτοι είναι οι άνεργοι.

«Οι απειλές της Άγκυρας σχετίζονται με τις τουρκικές εκλογές και την τουρκική οικονομία»

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και τις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε:

«Έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας με απόλυτα στιβαρότητα και σαφήνεια σε όλα τα διεθνή fora και ο ίδιος είχα την ευκαιρία να τα πω στον κ. Ερντογάν όταν βρεθήκαμε στην Πράγα. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια εσωτερική διάσταση της τουρκικής απειλής. Έχει να κάνει με τις τουρκικές εκλογές, την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τουρκική οικονομία, την ανάγκη του κ. Ερντογάν να αλλάξει την ατζέντα. Υπάρχει, όμως, και ένας τουρκικός αναθεωρητισμός ο οποίος θα απαντηθεί από την χώρα μας, απαντιέται ήδη, με απόλυτη αυστηρότητα και συνέπεια» ενώ για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια δήλωσε:

«Το έχουμε ήδη κάνει στο Ιόνιο. Όταν και όπου το κρίνουμε, τη στιγμή που θα το κρίνουμε.

Δεν έχω να σας πω κάτι περισσότερο για αυτό. Θα επισημάνω μόνο ότι όλοι αυτοί οι οποίοι μας ασκούν κριτική γιατί δεν κάνουμε κάτι τώρα το οποίο ενδεχομένως να κάνουμε στο μέλλον, ποτέ δεν το έχουμε αποκλείσει, είναι οι ίδιοι οι οποίοι κυβερνούσαν 4,5 χρόνια και δεν έκαναν απολύτως τίποτα όταν είχαν την δυνατότητα να το κάνουν».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε εξελίξεις σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων:

«Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil.

Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές- ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Επομένως, αυτές οι έρευνες θα ξεκινήσουν από την ExxonMobil τις επόμενες μέρες.»

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ματαιώνεται η πώληση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στην παρούσα συγκυρία η Αλεξανδρούπολη είναι τόσο μεγάλης στρατηγικής, γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας για τη χώρα μας, ώστε πρέπει να παραμείνει στη κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει και τη δυνατότητα να αναπτύξει το λιμάνι και να αξιοποιήσει πλήρως όλες του τις δυνατότητες», είπε συγκεκριμένα.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας αφορά»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε και για την στήριξη που παρέχει η χώρα μας στην Ουκρανία:

«Κάνουμε ακριβώς αυτό το οποίο κάνουν σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας αφορά. Μας αφορά διότι ουσιαστικά είναι ο πόλεμος ενός αμυνόμενου απέναντι σε μία δεσποτική αυτοκρατορία η οποία θέλει με τη δύναμη των όπλων να ξαναχαράξει τα σύνορα.

Καταλαβαίνετε ότι οι ομοιότητες με τη δική μας περιοχή είναι πολλές και αν θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους εκείνους οι οποίοι φαντασιώνονται αυτοκρατορίες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν, και ταυτόχρονα μέσα από αυτή τη φαντασίωση να θέλουν να αμφισβητούν κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα, οφείλουμε να τασσόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας.»

«Αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία δεν σημαίνει μονοκομματική κυβέρνηση»

Μιλώντας για τις επερχόμενες εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν πιστεύει στην απλή αναλογική, καθώς όπως είπε «αποτελεί μια βόμβα αστάθειας σήμερα στα θεμέλια της χώρας και ο λόγος για τον οποίον -όπως φαίνεται- θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές είναι ακριβώς διότι μεσολαβεί αυτή η κάλπη της απλής αναλογικής.

Έχω πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω και σε σας, ότι ο στόχος μας είναι μια αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση, όχι μονοκομματική».

Απαντώντας σε ερώτημα για πιθανές συνεργασίες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα εν πολλοίς θα μας υποδείξει τις όποιες δυνατότητες συνεργασίας. Αλλά θα επαναλάβω ότι για εμένα η κάλπη η οποία θα καθορίσει τους κυβερνητικούς σχηματισμούς που θα κυβερνήσουν τη χώρα την επόμενη τετραετία, αν θα είμαστε μόνοι μας δηλαδή -εφόσον κερδίσουμε τις εκλογές- ή αν θα χρειαστεί να συμμαχήσουμε με άλλο κόμμα, θα είναι οι δεύτερες κάλπες, κ. Χατζηνικολάου, και όχι οι πρώτες. Διότι οι πρώτες, πολύ απλά, γίνονται με ένα εκλογικό σύστημα το οποίο από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε» και επανέλαβε ότι «αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία δεν σημαίνει μονοκομματική κυβέρνηση. Το έχω αποδείξει πολλές φορές ότι είμαι σε θέση να κάνω μεγάλα ανοίγματα και να φέρω στη Νέα Δημοκρατία αλλά και στην κυβέρνηση στελέχη».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «το βασικό δίλημμα των εκλογών παραμένει αν η χώρα θα συνεχίσει, σε αυτά τα ταραγμένα νερά τα οποία διανύουμε, όχι απλά στο δρόμο της σταθερότητας αλλά της προόδου», ενώ αναγνώρισε ότι έγιναν και λάθη αλλά και πράγματα τα οποία ήθελε να έχει κάνει αλλά λόγω της πίεσης των γεγονότων και της συνεχούς διαχείρισης κρίσεων δεν είχε τη δυνατότητα να τα κάνει.

Δημοφιλή