Μητσοτάκης: Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια με τη Β.Μακεδονία αν δεν συμμορφωθεί

«Θα γίνουν τα θαλάσσια πάρκα, είναι θέμα που δεν αφορά την Τουρκία».
Στην συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός μίλησε για τα εθνικά θέματα ενώ αποκάλυψε την πρωτοβουλία που θα πάρει για να υπάρξει ευρωπαϊκή παρέμβαση στο θέμα των τιμολογήσεων προϊόντων από τις πολυεθνικές
Στην συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός μίλησε για τα εθνικά θέματα ενώ αποκάλυψε την πρωτοβουλία που θα πάρει για να υπάρξει ευρωπαϊκή παρέμβαση στο θέμα των τιμολογήσεων προϊόντων από τις πολυεθνικές
Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, μίλησε για τα εθνικά θέματα και για τις σχέσεις με Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα αντιμετώπισης της ακρίβείας αποκαλύπτοντας ότι θα ζητήσει ευρωπαϊκή παρέμβαση στο θέμα της διαφορετικής τιμολόγησης των προϊόντων των πολυεθνικών.

Ειδικότερα ανέφερε -συνδέοντας άμεσα το θέμα με τις ευρωεκλογές- πως η Ευρώπη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ακρίβειας, καθώς εκτιμά ότι υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης των Βρυξελλών για τον καθορισμό ενιαίων τιμών στις τιμολογήσεις προϊόντων των πολυεθνικών.

«Ετοιμάζω επιστολή στην κυρία φον ντερ Λάιεν και θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για να μας εξηγήσουν οι πολυεθνικές γιατί διατηρούν διαφορετικές τιμολογιακές πολιτικές» σημείωσε ο πρωθυπουργός εξηγώντας ότι η Ευρώπη μπορεί να επιβάλει ένα κανονιστικό πλαίσιο.

«Στόχος η μείωση των εργοδοτικών εισφορών όταν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος»

Το θέμα της ακρίβειας απασχολεί τη κυβέρνηση όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός καθώς «είναι μεγάλο πρόβλημα και δοκιμάζει τα ασθενέστερα νοικοκυριά». Ερωτηθείς για το αν σκέφτεται τη μείωση των έμμεσων φόρων, κάτι που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι «δεν βγαίνει ο λογαριασμός», προσθέτοντας ότι εφόσον γίνει αυτό τότε υπάρχει ο κίνδυνος να μπει η ελληνική οικονομία σε επιτήρηση. «Όποιος επιχειρήσει να το κάνει, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε χρεοκοπία», εξήγησε στη συνέχεια και πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τους πολίτες και να τους λέμε αχαλίνωτα ψέματα όπως κάνει η αντιπολίτευση».

Ο πρωθυπουργός εστίασε στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, χαρακτήρισε ως μεγάλη επιτυχία τη μείωση της ανεργίας, επανέλαβε τη θέση του ότι η μόνη απάντηση στην ακρίβεια είναι η μόνιμη αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών και αποκάλυψε ότι «η πρώτη μας παρέμβαση από την στιγμή που θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί τους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί τους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο
Eurokinissi

Μηνύματα Μητσοτάκη σε Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία

Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του στην Άγκυρα και την συνάντηση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Κυριάκος Μητσοτακης εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά προσήλθε στο τραπέζι του διαλόγου «με αυστηρά οριοθετημένες κόκκινες γραμμές» και σημείωσε τρία στοιχεία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις:

-Θετικό ότι συνομιλούν οι δύο πλευρές

-Οι σχέσεις παρουσιάζουν βελτίωση τους τελευταίους 14-15 μήνες ενώ καταγράφεται και έλλειψη έντασης στο Αιγαίο

-Σημαντική η διευκόλυνση βίζας για τους Τούρκους επισκέπτες σε 10 ελληνικά νησιά

Με αφορμή δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν σχετικά με τη διαφωνία της Άγκυρας στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τα θαλάσσια πάρκα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «θα γίνουν τα θαλάσσια πάρκα. Είναι θέμα που δεν αφορά την Τουρκία». Όπως εξήγησε δεν υποκρύπτεται τίποτα πίσω από αυτή την πρωτοβουλία -η Άγκυρα κάνει λόγο για ελληνικές επιδιώξεις στο θέμα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας- τονίζοντας ότι πρόκειται για μία αμιγώς περιβαλλοντική δράση που έχει ως στόχο την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος εντός της ελληνικής επικράτειας. Ερωτηθείς για τη θέση της αντιπολίτευσης που, όπως τέθηκε από τους παρουσιαστές της εκπομπής, ζήτησε να αναβληθεί το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Άγκυρα μετά και τη νέα πρόκληση με τη Μονή της Χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «έχω μπερδευτεί με την αντιπολίτευση. Θυμάμαι πάντα τις δυνάμεις της Αριστεράς να είναι υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου» και εξήγησε πως η χώρα δεν ζημιώθηκε κάπου από την επίσκεψη του στην Τουρκία. Αντίθετα, αυτή η επίσκεψη βοήθησε να ακουστούν οι ελληνικές θέσεις. « Η εξωτερική πολιτική θέλει μία σοβαρότητα και μία υπευθυνότητα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Παραμένοντας στα εθνικά θέματα τοποθετήθηκε για την προκλητική κίνηση των Σκοπίων με τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία». «Προειδοποιώ την κυβέρνηση των Σκοπίων ότι θα έχει συνέπειες στην σχέση μας με τη Βόρεια Μακεδονία αλλά και στην σχέση της με την Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ σχετικά με το θέμα των κυρώσεων των μνημονίων που εκκρεμούν μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως «δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια αν δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι η άλλη πλευρά συμμορφώθηκε». Το θέμα των μνημονίων με τη γειτονική χώρα έχει προκαλέσει και εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την άμεση κύρωση τους. «Αυτό που ζητά τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει τα όρια του παραλογισμού», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και υποστήριξε ότι η τακτική της κυβέρνησης να μην τα κυρώσει μέχρι τώρα την δικαιώνει απόλυτα. Αιχμή όμως άφησε και για τον Κυριάκο Βελόπουλο, μετά και τη χθεσινή (15/5) κίνηση του στη Βουλή να σκίσει την Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι δεν θέλει να σχολιάσει τις πατριωτικές εξάρσεις του κ. Βελόπουλου.

«Προτάσσω την ευρωπαϊκή διάσταση των εκλογών»

Αφήνοντας τα εθνικά θέματα και περνώντας στην πολιτική επικαιρότητα και στη μάχη για τις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «προτάσσω την ευρωπαϊκή τους διάσταση». Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη -όπως ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης- «οι εκλογές έχουν ευρωπαϊκό χαρακτήρα και εθνικό περιεχόμενο» ενώ εκτιμώντας ότι «η αντιπολίτευση θέλει δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης» τόνισε πως «η πολιτική σταθερότητα είναι το βασικό ζητούμενο».

«Θα προτείνω ένα σύστημα ευρωπαϊκής αεράμυνας»

Ο πήχης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη παραμένει το ποσοστό που έλαβε η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές του 2019. Όσο για το διακύβευμα, ανέφερε την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και τη δυνατότητα της Ελλάδας να διεκδικεί περισσότερα από την Ευρώπη. Ως παραδείγματα έφερε ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης, υπενθυμίζοντας ότι το σημερινό δημιουργήθηκε μετά από ελληνική πρόταση και αφού πείστηκαν οι εταίροι, καθώς και ένα κοινό ταμείο για την ευρωπαϊκή άμυνα. Όπως αποκάλυψε, στον σχεδιασμό του είναι να προτείνει στις Βρυξέλλες ένα σύστημα ευρωπαϊκής αεράμυνας που θα καλύπτει όλη την Ευρώπη έναντι οποιαδήποτε απειλής , σημειώνοντας πόσο σημαντικό θα είναι και για την Ελλάδα καθώς η άμυνα της δεν θα εξαρτάται μόνο από εθνικούς πόρους.

«Όπου υπάρχουν καταλήψεις, θα υπάρχει παρέμβαση της αστυνομίας»

Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης εστίασε στο θέμα της ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων ενώ αποκάλυψε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από Ευρώπη αλλά και από Αμερική για ίδρυση ιδιωτικών ιδρυμάτων και εκτίμησε ότι προσεχώς θα υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις.

Βαρύτητα έδωσε στο θέμα των καταλήψεων σε σχολές στέλνοντας το μήνυμα ότι «αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα έρθουν στη χώρα και θα κάνουν ό,τι σε άλλες χώρες, αυτό δεν θα συμβεί» προσθέτοντας πως «ο επαναστατικός τουρισμός δεν είναι ένα είδος τουρισμού που θέλουμε να προτάξουμε». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «όπου υπάρχουν καταλήψεις, θα υπάρχει παρέμβαση της αστυνομίας» ενώ ανέφερε ότι εξετάζεται το θέμα των αστικών ευθυνών για όσους κάνουν ζημιές σε πανεπιστήμια, κάτι που ήδη έχει ανακοινωθεί για τις καταστροφές που γίνονται σε σχολεία και που το κόστος επιδιόρθωσης θα επιβαρύνει τις οικογένειες των μαθητών που ευθύνονται για τις ζημιές.

Μένοντας στο θέμα της ασφάλειας μίλησε για τις δράσεις της κυβέρνησης που στοχεύουν στον περιορισμό του προβλήματος της έμφυλης βίας ενώ μίλησε και για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι φτάνουμε στο τέλος της οπαδικής βίας όπως τη γνωρίζαμε.

Μία από τις τελευταίες ερωτήσεις που δέχθηκε ο πρωθυπουργός είχε σχέση με πιθανό ανασχηματισμό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά πως «έχω αποδείξει πως δεν μου αρέσουν οι συχνές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα».

Δημοφιλή