Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τη Βουλή για τα κυβερνητικά μέτρα ανασυγκρότησης των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου, αλλά και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Πριν όμως αναφερθεί στα όσα έχουν γίνει και στα όσα σχεδιάζονται, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την πρωτολογία του εκφράζοντας την ικανοποίηση του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την απελευθέρωση ομήρων και την κατάπαυση του πυρός για λίγες μέρες, τονίζοντας ότι αυτό επιδίωκε και η ελληνική διπλωματία.
«Παγκόσμιο το πρόβλημα των φυσικών καταστροφών»
Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, το μείζον ζήτημα των φυσικών καταστροφών «είναι μια πραγματικότητα που δεν προσφέρεται για σκληρές κομματικές αντιπαραθέσεις. Προσφέρεται για συναινέσεις και δράσεις στηριζόμενες στον ρεαλισμό και τα επιστημονικά στοιχεία», σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται μόνο για ελληνικό πρόβλημα και δίνοντας παραδείγματα από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές σε Καναδά, Χαβάη, Λιβύη.
Μιλώντας για την κλιματική επίθεση και τις μεγάλες αλλαγές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη από το 2010 έως το 2020 τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξήθηκαν κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία».
Ειδικά για τη Μεσόγειο, τόνισε ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες αναμένεται τα επόμενα 5 χρόνια αύξηση της θερμοκρασίας του νερού κατά 2 βαθμούς Κελσίου. Κάτι που όπως είπε, αυξάνει τον κίνδυνο για τροπικές καταιγίδες.
«Είμαι ο τελευταίος που θα δηλώσω ικανοποιημένος από τη διαχείριση των θεομηνιών»
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα της διαχείρισης από τον κρατικό μηχανισμό. «Είμαι ο τελευταίος που θα δηλώσω ικανοποιημένος από τη διαχείριση των θεομηνιών», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας όμως ότι θα υπερασπιστεί την προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή καθώς και το έργο των κρατικών λειτουργών και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη λειτουργία του 112, τονίζοντας ότι «δικαίωσε το ρόλο του και βοήθησε να σωθούν ζωές».
Για να γίνει περισσότερο κατανοητή η χρησιμότητα του 112, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Χαβάης όπου δεν υπήρχε ανάλογο σύστημα ειδοποίησης, αλλά και στις πλημμύρες της Γερμανίας όπου χάθηκαν 200 άνθρωποι επειδή δεν υπήρξε κάποια σχετική προειδοποίηση.
Ο πρωθυπουργός μίλησε αναλυτικά για το έργο του κρατικού μηχανισμού, για τον απεγκλωβισμό πληγέντων, την άμεση ιατρική βοήθεια που τους προσφέρθηκε, τη μέριμνα για την άμεση στέγαση τους, την καύση 70.000 νεκρών ζώων και 110.000 πτηνών, για την αντιμετώπιση μίας πιθανής υγειονομικής κρίσης.
«Μεγάλος στόχος μία ασφαλής και σύγχρονη σιδηροδρομική γραμμή»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της κρατικής αρωγής, τονίζοντας ότι 120 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκαν σε 33.000 λογαριασμούς πληγέντων, στη διεξαγωγή νέων αυτοψιών και ελέγχων, στην αποζημίωση αγροτών και κτηνοτρόφων που φτάνει τα 260 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 107 έχουν ήδη κατατεθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
Εκτενή αναφορά έκανε και στο θέμα των υποδομών, ξεκινώντας από την ανακατασκευή που θα γίνει σε 15 σχολεία και ευχαριστώντας όσους συνέδραμαν με χορηγίες στη συγκέντρωση των αναγκαίων κονδυλίων. Βαρύτητα έδωσε στο θέμα του σιδηροδρομικού δικτύου, το οποίο όπως εξήγησε, υπέστη μεγάλες καταστροφές και τόνισε ότι μεγάλος στόχος της κυβέρνησης παραμένει η δημιουργία μίας σύγχρονης σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη και τα σύνορα. Επίσης ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.
Κατά την εκτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα απαιτηθεί ένα πόσο περίπου 3,3 δισ. για την αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές και τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος θα είναι ευρωπαϊκοί πόροι αλλά και από τον προϋπολογισμό.
Οι τρεις προτεραιότητες της κυβέρνησης
Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τρεις προτεραιότητες της κυβέρνησης, οι οποίες ειναι:
-Η πιο άμεση κινητοποίηση για διάσωση ζωών
-Η εξασφάλιση περισσότερων πόρων
-Ένα συνολικό σχέδιο άμυνας στην κλιματική επίθεση
Κομβικός παράγοντας, όπως ανέφερε, είναι η συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες ενώ μίλησε για την εκπόνηση ενός master plan για τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας.
«Διπλασιάζουμε τα κονδύλια της κρατικής αρωγής, στα 600 εκατ. ευρώ, για την άμεση αντιμετώπιση κλιματικών καταστροφών», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι η χρηματοδότηση αυτή θα γίνει μέσω ενός πράσινου τέλους που θα μπαίνει στα ακριβότερα τουριστικά καταλύματα από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο.
«Οι πόροι του κράτους δεν είναι ανεξάντλητοι»
Αναφερόμενος στις οικονομικές δυνατότητες του κράτους για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών αλλά και την στήριξη όσων πληγούν στο μέλλον, εξήγησε ότι «οι πόροι του κράτους δεν είναι ανεξάντλητοι. Στο εξής όλοι πρέπει να συμμετέχουμε στην κοινή άμυνα απέναντι στις επιθέσεις της φύσης» και μίλησε αναλυτικά για την υποχρέωση των μεγάλων επιχειρήσεων να προχωρούν σε ασφαλίσεις καθώς και για το κίνητρο που δίνεται στους πολίτες -μέσω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ- να κάνουν το ίδιο για τα σπίτια τους.
«Περιμένω να ακούσω τις αντιπροτάσεις της αντιπολίτευσης»
Επίσης μίλησε για πιθανές μετεγκαταστάσεις οικισμών, για αλλαγή στις καλλιέργειες και γενικότερα για καλύτερη προετοιμασία απέναντι στην κλιματική επίθεση και έκλεισε την πρωτολογία του σημειώνοντας ότι θα ακούσει τις αντιπροτάσεις της αντιπολίτευσης. «Δεσμεύομαι ότι αν ξεπερνάει συνθήματα είμαι έτοιμος να ενσωματώσω κάθε καλή ιδέα στο δικό μας σχέδιο γιατί αυτό το πρόβλημα δεν έχει ούτε κόμμα ούτε χρώμα», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.