Μητσοτάκης: Ή είσαι με την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο ή είσαι απέναντι τους

«Δεν θα επιτρέψουμε σε μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
|
Kyriakos Mitsotakis
Kyriakos Mitsotakis
Eurokinissi

Με αναφορά στην πολιτική διαδρομή της Μαριέττας Γιαννάκου, τιμώντας έτσι τη μνήμη της, ξεκίνησε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. «Είναι παράλογη και ανιστόρητη η εισβολή», τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «με το θράσος της βίας επιχειρείται να ακρωτηριαστεί μία χώρα και μαζί της το Διεθνές Δίκαιο». Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η απόφαση του Β. Πούτιν συνιστά μία βίαιη επιστροφή στην εποχή των ηγεμονιών, με ρωσικό πρόσχημα την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας .

«Εισερχόμαστε σε μία άλλη εποχή με κινδύνους που πιστεύαμε ότι τους είχαμε αντιμετωπίσει», σημείωσε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας τη στάση που τηρεί η χώρα μας σε αυτή την κρίση. «Είμαστε πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και το ίδιο κάνουμε και τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ συμπληρώνοντας τη γνωστή ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή «ανήκομεν εις τη Δύση», ο πρωθυπουργός τόνισε: «Είμαστε και εμείς Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε κάθε αυταρχικό ηγέτη που θέλει να ζωγραφίσει μόνος του τα σύνορα» και χαρακτήρισε «στοίχημα για την επόμενη μέρα» αυτό που γίνεται στην Ουκρανία.

Όπως είπε, ο πόλεμος αυτός είναι μία τομή στο χρόνο, στην ιστορία, στην ηθική. Όμως είναι και μία τομή στην ιδεολογία.

«Σε αυτή την κρίση, η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Απαντώντας στο υποθετικό ερώτημα αν αρκούν οι συγκεκριμένες κυρώσεις για να κάμψουν τις προθέσεις της Ρωσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «κλονίζουν καίρια την οικονομική και γεωπολιτική θέση όσων υφίστανται τέτοιες κυρώσεις».

Αναφερόμενος στις κινήσεις που έχουν γίνει από την Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διλλήματα. Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας. Ενισχύουμε τη χώρα διπλωματικά, ανθρωπιστικά και στρατιωτικά. Το κάνουν χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία, η Πορτογαλία και δεν θα το κάνουμε εμείς όταν δικοί μας ομογενείς χάνουν τη ζωή τους από ρωσικές βόμβες; Αν δεν δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη σήμερα στην Ουκρανία, με ποιο ηθικό δικαίωμα θα ζητήσουμε, αν χρειαστεί, βοήθεια από τον δυτικό κόσμο;»

Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές κυβερνοεπιθέσεις. «Βρισκόμαστε σε εγρήγορση για ασύμμετρες απειλές που εκδηλώνονται στον κυβερνοχώρο», ανέφερε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι αφήνουμε πλέον παλιές βεβαιότητες και ότι «η άμυνα είναι υπέρτατη εθνική αλλά και πανευρωπαϊκή ανάγκη. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης».

«Όταν κάποιοι χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου στην Ευρώπη, κάποιοι θα πρέπει να πουν αν έχουν αξία τα Rafale και οι Belharra», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι «οι αποφάσεις είναι μίας Ευρώπης που επιστρέφει δυναμικά στο παγκόσμιο πολιτικό στερέωμα. Ώριμο το αίτημα μας να ενταχθεί στη συζήτηση για το επόμενο Σύμφωνο Σταθερότητας η εξαίρεση των δαπανών για την άμυνα».

Μιλώντας για το ενεργειακό, ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν κινήσεις εκβιασμού από τη Ρωσία, που ίσως οδηγήσουν σε ανατιμήσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στις κινήσεις της κυβέρνησης για να μη υπάρξει πρόβλημα στον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας και τόνισε ότι απαιτείται η στήριξη από την ΕΕ προς τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις των κρατών-μελών που πλήττονται από την ακρίβεια της ενέργειας.

Όπως είπε, η απάντηση στο ενεργειακό πρόβλημα είναι η γρήγορη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Να καταστούμε ενεργειακά αυτόνομη χώρα και να μετατραπούμε σε χώρο διασύνδεσης ενέργειας και μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ κλείνοντας την πρωτολογία του έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, με αφορμή την ουκρανική κρίση:

«Δεν θα επιτρέψουμε σε μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή μας».

″Ευρωπαϊκή απόφαση να στείλουν τα κράτη-μέλη και όπλα στην Ουκρανία”

Στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την απογοήτευση του για τις θέσεις των ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25, αλλά και την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ καταδίκασαν την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και συμφώνησαν ότι η ΕΕ έπρεπε να πάρει ένα αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων.

Μιλώντας για την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι επέδειξε εξαιρετικά αντανακλαστικά τα τελευταία χρόνια, κυρίως στο θέμα της πανδημίας, της δημιουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης και τώρα στο θέμα της ρωσικής εισβολής.

Όσο για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι ήταν ευρωπαϊκή απόφαση που δέσμευε τα κράτη-μέλη να στείλουν αμυντικό εξοπλισμό στο Κίεβο αλλά και να μην υπήρχε τέτοια απόφαση, η Ελλάδα πάλι θα έπρεπε να έχει λειτουργήσει κατά τον ίδιο τρόπο καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πότε μπορεί να χρειαστεί βοήθεια από τους συμμάχους. Ειδικότερα για το ζήτημα της Τουρκίας και την προκλητική της στάση, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν έκλεισε ποτέ το παράθυρο διαλόγου στον Ταγίπ Ερντογάν.

Απαντώντας σε κριτική που δέχθηκε για το πως ελήφθη η απόφαση για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι είχε συνεδριάσει την προηγούμενη εβδομάδα το ΚΥΣΕΑ ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία εντός κυβέρνησης. «Αν ψάχνετε διαφωνίες στις σχέσεις μου με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών, ψάξτε αλλού. Κοιτάξτε στο εσωτερικό σας», σημείωσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην αλλαγή ενεργειακού σχεδιασμού στην οποία πρέπει να προχωρήσει η χώρα ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να βοηθήσει η δημιουργία στην Αλεξανδρούπολη δεύτερου σταθμού αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και η προμήθεια ενέργειας από την Αίγυπτο.

Δημοφιλή