Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στηρίζει την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου

«Οι πόροι για τη Μετανάστευση αποτελούν προτεραιότητα και τα ποσά που έχουν προστεθεί είναι το ελάχιστο που μπορεί να αποδεχθεί η Ελλάδα»
via Associated Press

Η Ελλάδα θεωρεί ισορροπημένη τη νέα πρόταση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου που κατατέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη νέα πρόταση, παρότι έχει μειωθεί το γενικότερο επίπεδο φιλοδοξίας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου πρέπει να εγκριθεί ως πακέτο με την χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ενώ υπογράμμισε επίσης ότι για την Ελλάδα, χώρα πρώτης γραμμής και εξωτερικό σύνορο τη ΕΕ, οι πόροι για τη Μετανάστευση αποτελούν προτεραιότητα και τα ποσά που έχουν προστεθεί είναι το ελάχιστο που μπορεί να αποδεχθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ παρουσίασε στους ηγέτες της ΕΕ τις προτεινόμενες περικοπές στην ενδιάμεση αναθεώρηση του προϋπολογισμού του μπλοκ και φέρεται να πρότεινε τη μείωση των ποσών για νέο χρήμα που είχε προτείνει η Κομισιόν. Αυτό δείχνει ότι ενέδωσε στις πιέσεις προς τους «Φειδωλούς», δηλαδή τα κράτη της Βόρειας Ευρώπης και της Γερμανίας, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην ανακατανομή των χρημάτων και των κονδυλίων από τον προϋπολογισμο 2021 -2027 για την κάλυψη απρόβλεπτων δαπανών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Ελλάδα στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού ήταν θετική να συζητήσει ανακατανομές όχι όμως σε περιοχές προτεραιότητας όπως η CAP και τα Προγράμματα Συνοχής.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται...

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός είχε επισημάνει, ήδη από την προηγούμενη σύνοδο κορυφής, ότι μια λύση δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει μόνο χρηματοδότηση για την Ουκρανία και ζητούσε επιπλέον πόρους για το Μεταναστευτικό αλλά και για τις φυσικές καταστροφές.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του νωρίτερα προσερχόμενος στη Σύνοδο όπου τόνισε την ανάγκη να αυξηθούν οι πόροι για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος εξηγώντας ότι όταν είχαν παρθεί οι σχετικές αποφάσεις πριν από τρία χρόνια, δεν μπορούσαν να προβλέψουν οι ηγέτες της Ε.Ε. την αύξηση των μεταναστευτικών πιέσεων και την ανάγκη να διατεθούν περισσότεροι πόροι για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. προτεραιότητες της Ε.Ε.

Επίσης ζήτησε περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Δημοφιλή