Μητσοτάκης: Η μεσαία τάξη δεν θα πληρώσει τη νύφη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης

Απολογισμός της τριετούς διακυβέρνησης και ανάλυση του σχεδιασμού για το μέλλον από τον πρωθυπουργό.
Kyriakos Mitsotakis
Kyriakos Mitsotakis
Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκίνησε την ομιλία του στο 14 τακτικό Συνέδριο της ΝΔ, κάνοντας αναφορά σε όλους τους διατελέσαντες προέδρους της παράταξης και στη δυναμική της. «Όταν με εκλέξατε πρόεδρο της ΝΔ δεσμεύθηκα να μεγαλώσω την παράταξη μας και αυτήν την δέσμευση τήρησα στο ακέραιο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης εστιάζοντας στη δημοκρατικότητα των διαδικασιών.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έκανε έναν απολογισμό της τριετούς διακυβέρνησης και στάθηκε στις προκλήσεις που αντιμετώπισε, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει προηγούμενο μία κυβέρνηση να πρέπει να αντιπαλέψει τόσες κρίσεις σε 33 μήνες». Υπογράμμισε τα γεγονότα στον Έβρο και στο Αιγαίο, τα καταστροφικά ξεσπάσματα της φύσης, την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την παγκόσμια ενεργειακή κρίση που έχει οδηγήσει σε μεγάλες ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. «Είμαι υπερήφανος για όλα όσα επιτύχαμε μαζί. Γιατί οικονομία και κοινωνία κρατήθηκαν όρθιες», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο θέμα της ακρίβειας, μίλησε για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν με στόχο τη μείωση της τιμής του ρεύματος, τονίζοντας ότι «η μεσαία τάξη δεν μπορεί να πληρώσει τη νύφη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης», ξεκαθαρίζοντας ότι «έχουμε το θάρρος να διορθώσουμε αυτές τις αδικίες» και μιλώντας για την απόφαση του να εκπονηθεί ένα νέο σχέδιο στήριξης υπογράμμισε: «Έχω πει πως χωρίς ευρωπαϊκή λύση δεν θα αντιμετωπιστεί η αιτία του κακού. Προσδοκώ πως οι προτάσεις μας θα εισακουστούν. Όμως δεν αδρανήσαμε. Το κράτος επιδοτεί το ρεύμα σε νοικοκυριά επιχειρήσεις και αγρότες. Δεν μπορώ να περιμένω όμως να αλλάξει πορεία το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο, για αυτό και χθες ανακοίνωσα ένα εθνικό σχέδιο στήριξης», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ασκώντας παράλληλα κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για τους ισχυρισμούς του στο θέμα των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης στην Ελλάδα.

Μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία τόνισε ότι η Ελλάδα είναι με την ειρήνη και όχι με την ανηθικότητα. «Είμαστε με την Ουκρανία γιατί είμαστε με τη δημοκρατία και με την ελευθερία. Είμαστε με τη Δύση», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζοντας τα λόγια του του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1976: «Η Ελλάς πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά ανήκει εις την Δύσιν».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πέτυχε η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως το ψηφιακό κράτος, τόνισε τη μείωση των φόρων και των εισφορών, την διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού και γενικότερα την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, τη μείωση της ανεργίας, την προσέλκυση επενδύσεων, τη φύλαξη των συνόρων, το ότι πλέον η Ελλάδα πρωταγωνιστεί διεθνώς. «Υλοποιούμε με συνέπεια τις προγραμματικές μας δηλώσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι οι πολιτικές της ΝΔ έχουν ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο, ενώ μιλώντας για τους πολιτικούς διαχωρισμούς και το παλιό δίπολο Αριστερά – Δεξιά, τώρα πλέον το δίλλημα είναι καθήλωση ή εξέλιξη. Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, τα συνθήματα «το είπαμε το κάναμε» και το «δίπλα στον κάθε πολίτη» είναι ο οδηγός της παράταξης της ΝΔ. «Υπηρετούμε όλους τους Έλληνες ανεξαρτήτως του τι ψήφισαν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ως βασικό στόχο της κυβέρνησης την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέσα το 2023.

Απευθυνόμενος στους συνέδρους και τα μέλη της ΝΔ ζήτησε να αυξηθεί η ένταση της εργασίας τους και εξέφρασε την αισιοδοξία του για αυτοδύναμη κυβέρνηση όταν γίνουν εκλογές.

Δημοφιλή